• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rīgas pašvaldība ir izstrādājusi pedagogu labumu grozu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 15:32, 03.04.2024


Rīga aicina kļūt par pedagogiem galvaspilsētas skolās


Rīgas domes foto

Jaunu pedagogu piesaistes jautājums Rīgas pašvaldībā ir bijis aktuāls un ļoti svarīgs jau vairākus gadus. Daudz jau ir paveikts, bet daudz vēl priekšā. Galvaspilsētas pašvaldība iecerējusi veikt vairākas aktivitātes, lai veicinātu pedagogu interesi tieši par Rīgas skolām.

"Mūsu stratēģiskais mērķis ir panākt, ka visās Rīgas skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs ir skolotāji. To panāksim ar plašu aktivitāšu programmu: labumu groza popularizēšanu, kas motivē strādāt par skolotāju, un tā papildināšana, sarunu un diskusiju organizēšana par skolotāja profesijas prestižu un lomu 21.gadsimtā, esošo skolotāju pieredzes stāstu publicēšana un plaša atbalsta sniegšana mācību jomā tiem, kas vēlas kļūt par skolotājiem vai vēlas pārkvalificēties. Esmu lepna būt skolotāja, jo novērtēju iespēju mācīties kopā ar bērniem, kas veido šodienu un nākotni, un esot kopā ar bērniem un jauniešiem man ir iespēja saglabāt možu garu," uzsver Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Laima Geikina.

Pašvaldība, domājot par pedagogu piesaistes jautājumiem, ir izstrādājusi pedagogu labumu grozu, sniedzot dažāda veida atbalstu pedagogiem: braukšanas maksas atlaide, veselības apdrošināšana, prioritāte bērnu uzņemšanai skolās un bērnudārzos, mācību izdevumu kompensācija, izcilības balva labākajiem skolotājiem. No 1.janvāra ir paaugstināts pedagogu atalgojums un šim mērķim ir novirzīti papildu 16,8 miljoni eiro no pašvaldības budžeta.

Sadarbībā ar Latvijas Universitāti (LU) pirms gada sākta pašvaldības iniciēta aktivitāte Rīgas pirmsskolas izglītības iestāžu pirmsskolas skolotāju palīgiem, kuri vēlas turpināt karjeru skolotāja amatā. Ar pašvaldības finansiālu atbalstu skolotāju palīgi iegūst pirmā līmeņa augstāko profesionālo izglītību studiju programmā "Pirmsskolas skolotājs". Šobrīd šajā programmā studē 86 saimnieciskie darbinieki (skolotāja palīgi), viņi mācās un vienlaikus strādā par pirmsskolas izglītības skolotājiem. Tāpat pašvaldība sniedz atbalstu skolotājiem jebkāda veida pārkvalifikācijai.

Noslēgts sadarbības memorands ar LU un Izglītības un zinātnes ministriju, lai veicinātu kvalitatīvas izglītības pieejamību, nodrošinātu skolotāju sagatavošanu un profesionālo pilnveidi, kā arī, lai uzturētu motivāciju strādāt profesijā.

"Pašvaldība par pedagogu piesaistes jautājumu domā plaši, mums ir ļoti svarīgas arī katras skolas aktivitātes, sadarbība ar Rīgas izglītības un informatīvi metodisko centru un organizācijām. Šobrīd domājam arī plašāk par pedagogu piesaisti tieši STEAM jomām. STEAM programmas ietvaros mēs tiekamies un sadarbojamies ar vairākām augstskolām, organizācijām un arī privāto sektoru, kas darbojās interešu izglītības jomā, robotikā un citās jomās, lai dažādos veidos aktivizētu ne tikai jaunas iespējas, bet arī skolotājiem sniegtu jaunu metodiku un atbalstu," stāsta Rīgas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departamenta p.i. Ivars Balamovskis.

Arī skolas savā starpā sadarbojas, lai atbalstītu jaunos pedagogus. Ir sākta iniciatīva "Jauno pedagogu skola", kuras mērķauditorija ir dažādu mācību priekšmetu skolotāji, kas skolā strādā pirmo vai otro mācību gadu. Iniciatīvā piedalās vairākas Rīgas skolas. Programma tiek pieskaņota skolotāju vajadzībām, kuri strādā otro mācību gadu, lai padziļinātu iepriekšējā gadā gūtās kompetences. Katru otro mēnesi notiek viena stundu modelēšanas nodarbība, kurās skolotāji mācās viens no otra.

Rīgas pašvaldībā vairāku gadu garumā darbojas un sniedz atbalstu jaunajiem pedagogiem Rīgas Izglītības un informatīvi metodiskais centrs (RIIMC). Centra galvenais uzdevums ir veidot un profesionāli stiprināt jauno pedagogu (1-3 gadi izglītības sistēmā) kopienu, lai viņi jūtas piederīgi, vajadzīgi. Organizējot dažādas mācīšanās aktivitātes, centrs palīdz pedagogiem iegūt darbam nepieciešamās zināšanas un attīstīt prasmes, profesionāli atbalstīt dažādu pedagoģisku situāciju risināšanā - mācīties darot. Ir svarīgi, lai katrs, kurš ienācis izglītības sistēmā, arī vēlas tur palikt, redzot sava darba rezultātu savos skolēnos.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība NBS tuvākajos gados izveidos septiņus jaunus bataljonus

Latvijas drošības stiprināšanai tuvākajos gados bruņotajos spēkos veidos septiņus jaunus bataljonus, pirmdien žurnālistus informēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Starp Rīgu un Bausku no maija kursēs autobusa ekspreši

Reģionālās nozīmes autobusu maršrutā Rīga-Bauska no 1.maija būs vairāki jauni eksprešu reisi ar samazinātu pieturu skaitu un ātrāku nokļūšanu galapunktā, novirzot tos pa Ķekavas apvedceļu, informē Autotransporta direkcijā (ATD).

Sabiedrība Nomiris bijušais diplomāts un vēsturnieks Bonifācijs Daukšts

Pagājušās nedēļas nogalē mūžībā devies bijušais diplomāts, vēsturnieks, pasniedzējs un dzejnieks Bonifācijs Daukšts, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Sabiedrība Kurzemē šovasar pulcēsies Eiropas arhitekti (+VIDEO)

Liepājas centrs iegūs arī starptautisku dimensiju.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgas ielās šogad iestādīs rekordlielu koku skaitu

Koki šoruden tiek stādīti dažādās apkaimēs - Āgenskalā, Iļģuciemā, Imantā, Vecmīlgrāvī, Dzirciemā, Mežaparkā, Bolderājā un Vecāķos.

Sabiedrība Ķirsis par situāciju ar pagaidu asfalta ieklāšanu Slokas ielā: neapmierinoši!

Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV) kā neapmierinošu vērtē situāciju ar pagaidu asfalta ieklāšanu Slokas ielā, informēja mēra birojā.

Sabiedrība Rīgas domnieki lems par Mstislava Keldiša krūšutēla novākšanu Rīgas kanālmalā

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja nākamnedēļ plāno lemt par Mstislava Keldiša krūšutēla novākšanu.

Sabiedrība Iespējamais Ķirša sāncensis uz mēra amatu Ratnieks brauc ar 21 gadu vecu BMW

Galvaspilsēta pēc Ušakova četru gadu laikā var iegūt 5. Domes priekšsēdētāju.