• Dailis,
  • Herberts,
  • Umberts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Samazinājies sūdzību skaits Tiesībsargam par situāciju cietumos (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 12:20, 23.03.2024


Jura Jansona gada ziņojumā Saeimai: ķīniešu ieslodzītie Latvijā nespēj sazināties ar darbiniekiem savā dzimtajā valodā.


Latvijas slavenāko cietumu bieži apmeklē dažādas pārbaudes.

Tiesībsarga ziņojumā liela uzmanība tika pievērsta situācijai ieslodzījuma vietās Latvijā.

2023. gadā par ieslodzīto tiesībām saņemti 248 iesniegumi, kas ir mazāk nekā 2022. gadā (396). Lielākā daļa iesniegumu ir par dažādu ieslodzīto tiesību nodrošināšanu, piemēram, satikšanos, telefonsarunām, resocializācijas procesa gaitu, sadzīviska rakstura problēmām (2023. gadā – 110, 2022. – 176), medicīniskās palīdzības nodrošināšanu (2023. – 28, 2022. – 22), kā arī lūgumi sniegt informāciju (2023. – 60, 2022. – 74). Līdzīgi kā iepriekš ir samazinājies iesniegumu skaits par neatbilstošiem sadzīves apstākļiem (2023. – 12, 2022. – 22). Saņemtas 10 sūdzības par cietuma darbinieku nepieklājīgu rīcību vai dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu (2022. – 25).

Informāciju par iespējamiem tiesību pārkāpumiem tiesībsargs nemainīgi saņem no ieslodzīto iesniegumiem un veiktajām vizītēm ieslodzījuma vietās. Lai arī ieslodzījuma izpildē ir vērojami uzlabojumi, piemēram, cietumu darbinieku attieksmē, sadzīves apstākļu uzlabošanā, tomēr joprojām atsevišķās ieslodzījuma vietās ir nepietiekams uzraudzības un resocializācijas darbinieku skaits, kā arī pastāv vajadzība pilnveidot medicīniskā personāla skaitu un profesionālo daudzveidību.

Kā pozitīvais pārskata periodā ir atzīmējams jaunā Liepājas cietuma būvniecības uzsākšana un darbs pie jauna, progresīva, uz individuālu pieeju vērsta Sodu izpildes likuma izstrādes, kura tapšanā ir iesaistīts arī Tiesībsarga biroja pārstāvis.

Iesniegumos aktualizējās jautājumi par ierobežotām iespējām strādāt, lai apmaksātu, piemēram, briļļu vai vitamīnu iegādi, personīgo elektroiekārtu izmantošanu, kā arī segtu cietušajiem ar spriedumu noteiktās kompensācijas. Ir saņemtas ziņas par problemātiku cietuma darbiniekiem sazināties ar ieslodzītajiem ārvalstniekiem, kuri izmanto darbiniekiem nezināmu valodu, piemēram, ķīniešu.Tika saņemta informācija par korespondences nenosūtīšanas gadījumiem Rīgas Centrālcietumā, Jēkabpils un Daugavgrīvas cietumos.

Tiesībsargs vērsās Tieslietu ministrijā par atšķirībām personiskās sadzīves elektrotehnikas lietošanā ieslodzītajiem Latvijas Cietumu slimnīcā. Normatīvais regulējums neparedz tiesības tur lietot ledusskapi vai elektrisko tējkannu. Tiesībsarga ieskatā, ja šajā slimnīcā ievietotajiem ieslodzītajiem tāpat kā citiem ir paredzētas tiesības iepirkties cietuma veikalā, ir jānodrošina arī iespēja produktus uzglabāt ledusskapī un pagatavot karstos dzērienus. Tieslietu ministrija šo ieteikumu ir ņēmusi vērā, izstrādājot priekšlikumus grozījumiem Latvijas Sodu izpildes kodeksā, vienlaikus plānojot grozījumus arī Apcietinājumā turēšanas kārtības likumā.

Tiesībsargs sniedza viedokli par Latvijas Sodu izpildes kodeksa 56.¹⁶ pantā noteiktās darba samaksas ar brīvības atņemšanu notiesātām personām atbilstību Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvā (ES) 2022/2041 par adekvātām minimālajām algām Eiropas Savienībā noteiktajiem nediskriminēšanas un samērīguma principiem. Lai arī tiesībsargs secināja, ka notiesātajiem paredzētās atšķirīgās minimālās darba algas likmes, kā arī ieturējumu veikšanas kārtība atbilst direktīvas prasībām, tomēr likumdevējam būtu jātiecas nodrošināt notiesātajiem taisnīgu atalgojumu, kas pēc iespējas līdzinās atalgojumam, ko par tādu pašu darbu saņem brīvībā nodarbinātās personas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība JV atsakās piedalīties priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā

Partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) nolēmusi nepiedalīties priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā, aģentūru LETA informēja partijā.

Sabiedrība Uzņēmumiem var nākties pieņemt nepatīkamus lēmumus par izmaksu samazināšanu

Ir jārēķinās, ka uzņēmumiem var nākties pieņemt nepatīkamus lēmumus par izmaksu samazināšanu, jo, lai gan inflācija vairs būtiski neaug, izmaksu līmenis nav krities un konkurēt kļūst arvien grūtāk, intervijā aģentūrai LETA atzina konsultāciju kompānijas EY partneris, Stratēģijas un darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs Guntars Krols.

Sabiedrība Latvijā pakāpeniski sākas meteoroloģiskā vasara

Diennakts vidējai gaisa temperatūrai paaugstinoties virs +15 grādiem, Latvijā pakāpeniski sākas meteoroloģiskā vasara, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Sabiedrība Ceturtdien gaiss Latvijā iesils līdz +23 grādiem

Ceturtdien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies līdz +20..+23 grādiem, vienīgi daļā piekrastes tā nepārsniegs +18 grādus, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī