• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rasima: Visai mediju telpai jāvirzās uz informācijas sniegšanu latviešu valodā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 20:34, 12.03.2024


Gan sabiedriskajiem medijiem, gan visai Latvijas mediju telpai kopumā jāvirzās uz informācijas sniegšanu latviešu valodā, stiprinot satura pieejamību valsts valodā, šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču aģentūrai LETA sacīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Leila Rasima (P).


Foto: LETA

Iepriekš marta sākumā šo jautājumu aktualizēja Sanita Upleja-Jegermane kopā ar paziņojumu par atkāpšanos no Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) locekles amata. Upleja-Jegermane norādīja, ka SEPLP un sabiedriskajiem medijiem ir iespējams pieņemt lēmumu un sagatavoties pārmaiņām, lai 2026.gadā izbeigtu divvalodības un divkopienu sabiedrības veicināšanu.

Rasima pastāstīja, ka Valsts prezidents informējis par plānu pēc kāda laika kopā aicināt atbildīgos politiķus no Saeimas, pārstāvjus no SEPLP un mediju jomas, lai pārrunātu kādus no sabiedrībā aktualizētiem mediju politikas un saistītos jautājumus.

Politiķe Rinkēvičam pavēstījusi, ka trešdien Mediju politikas apakškomisijas sēdē plānots pārrunāt SEPLP turpmākās darbības nodrošināšanu.

Aģentūrai LETA politiķe vērsa uzmanību politikas zinātnes doktora Mārtiņa Hirša prezentētajā pētījumā secinātajam, ka Krievijas televīzijas kanālu aizliegums neesot īpaši veicinājis attiecīgās auditorijas pāriešanu uz Latvijas mediju patēriņu. Tā vietā Krievijas televīziju līdzšinējie skatītāji vairāk esot pārgājuši uz informācijas iegūšanu sociālajos tīklos, norādīja politiķe, apstiprinoši atbildot, ka, tajā skaitā, sekojot Kremlim izdevīgai informācijai, kas tiek publicēta sociālajos tīklos.

Šī pētījuma kontekstā Rasima vērtē, ka pārāk strauja rīcība "varbūt nebūtu gudrākais" lēmums, un kā risinājumu redz sabiedrisko mediju krievu valodā raidošajā Latvijas Radio 4 un LSM portāla krievu valodas sadaļā pakāpeniski aizvien vairāk iepludināt informāciju latviešu valodā, lai ar laiku nonāktu pie tā, ka gan sabiedriskie, gan komercmediji informāciju sniegtu latviešu valodā, skaidro Cilvēktiesību komisijas vadītāja.

Cilvēktiesību komisijas vadītāja atbalsta to, ka Nacionālās drošības koncepcijā noteiktais ir jāpilda, reizē svarīgi, vai virzība uz atteikšanos no krievu valodas notiek plānveidīgi, vai arī ir vēlme "kā ar nazi" nogriezt krievu valodas izmantošanu. Tāpēc politiķe pašlaik atturējās minēt konkrētu laiku, kad informācija pamatā būtu tikai vai gandrīz tikai latviešu valodā.

Viens no risinājumiem būtu krievu valodas sabalansēšana ar citu mazākumtautību valodu izmantošanu, tādējādi samazinot krievu valodas izmantošanas apjomu, skaidroja Rasima.

Kā ziņots, Saeimas pieņemtajā Nacionālās drošības koncepcijā noteikts, ka, ņemot vērā, ka Latvijā notiek valsts valodas lomas stiprināšana visās dzīves sfērās, no 2026.gada 1.janvāra arī sabiedrisko mediju veidotajam saturam jābūt tikai latviešu valodā un valodās, kas ir piederīgas Eiropas kultūrtelpai, tādējādi veicinot visu Latvijas iedzīvotāju piederību vienotai informatīvajai telpai, kas ir balstīta latviešu valodā un citās Eiropas Savienības (ES), Eiropas Ekonomikas zonas un ES kandidātvalstu valodās.

Valstij pārstājot finansēt saturu krievu valodā, tiktu noslēgts vienotas informatīvās telpas izveides process, savukārt komerciālajos medijos saturs krievu valodā par privātiem līdzekļiem turpinātu pastāvēt, teikts koncepcijā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Šodien Latvijā gaisa temperatūra būs +16…+21 grādu robežās

Svētdien īslaicīgs lietus gaidāms vienīgi Latvijas austrumu rajonos, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Sabiedrība Lielajā talkā sakoptas 1149 talkas vietas

Lielajā talkā sestdien sakoptas 1149 talkas vietas, aģentūru LETA informēja Lielās talkas organizatori.

Sabiedrība CSDD tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās, aģentūru LETA informēja CSDD pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība Sabiedrība latviešu valodas lietojumu medijos vērtē kā kvalitatīvu

Sabiedrības skatījumā latviešu valodas lietojums Latvijas medijos kopumā ir pareizs, saprotams, pilnvērtīgs un kvalitatīvs, pauda Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes pārstāvji, komentējot jaunāko "Latvijas Fakti" pētījumu par latviešu valodas lietojumu un kvalitāti elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos un interneta vietnēs.

Sabiedrība Nākamnedēļ Rīgā tiks atvērti jauni latviešu valodas kursi (+VIDEO)

Apmācības galvenokārt ir paredzētas Ukrainas pilsoņiem.

Sabiedrība Lietu par pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā izskatīs aprīlī

Lietu par pilnīgu pāreju uz mācībām latviešu valodā jeb normām, kas izslēdz iespēju Latvijā iegūt vispārējo izglītību mazākumtautību programmās, Satversmes tiesa (ST) rakstveida procesā izskatīs 2024. gada 24. aprīlī, liecina ieraksts tiesu kalendārā.

Sabiedrība Aicina pieteikties «Latvijas mediju valodas balvas» sadarbības memorandam

Valsts valodas centrs, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP), Kultūras ministrija (KM) un Latvijas Preses izdevēju asociācija ir noslēgusi akcijas "Latvijas mediju valodas balva" atvērto sadarbības memorandu, kurai aicina pieteikties arī citus sadarbības partnerus.