• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Uz Latvijas ceļiem ir daudz situāciju, kas ir nāvējošas gājējiem (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 17:19, 07.03.2024


Gan autovadītājiem, gan tiem, kas ceļo kājām, jāievēro piesardzības pasākumi.


Sadursme beigusies traģiski.

Negadījumi uz gājēju pārejām, kas satiksmē tiek uzskatītas par paaugstinātas bīstamības zonām, ikdienā notiek gan pašu gājēju neuzmanības un pārgalvības, gan autovadītāju vainas dēļ, pauž apdrošināšanas eksperti. Pēc Valsts policijas informācijas, pagājušogad Latvijā noticis 781 ceļu satiksmes negadījums ar gājēju iesaisti, kas ir par 60 negadījumiem vairāk nekā gadu iepriekš. 30 no tiem diemžēl beigušies ar gājēju nāvi.

"Patiesi gribētos cerēt, ka tā nekļūs par pieaugošu tendenci Latvijas ceļu satiksmē, tomēr ir vairāki piemēri, kas liek ļoti nopietni pārdomāt autovadītāju atbildības līmeni, sēžoties pie stūres", - stāsta eksperte Sanita Rubene.

Bīstamākās gājēju pārejas ir uz brauktuvēm ar divām vai vairākām joslām vienā virzienā.

"Pavasarī līdz ar aktīvās velosezonas sākumu autovadītājiem jābūt īpaši modriem, jo brauktuves pa gājēju pārejām šķērso arī velosipēdisti un skrejriteņu vadītāji, kuri auto priekšā var parādīties šķietami negaidīti. Tādēļ jābūt uzmanīgiem un pirms gājēju pārejām jāsamazina braukšanas ātrums," atgādina S. Rubene.

Krēsla, tumsa, lietus un gājējs tumšā apģērbā ir bīstama kombinācija gan autovadītājam, gan pašam gājējam. "Tas apgrūtina redzamību. Tādēļ, ja šķērsojam brauktuvi pa neregulējamu gājēju pāreju, nepievēršot uzmanību auto plūsmai, nedrīkst paļauties uz to, ka vadītājs jūs - gājēju - ieraudzīs. Ir jānovērtē, vai autobraucējs patiešām sāk samazināt ātrumu, un jāatceras, ka ziemā uz slidenas virsmas bremzēšanas ceļš ir garāks, tādēļ auto var nepaspēt laikus apstāties, ja pēkšņi izskriesim tam priekšā."

Jāuzmanās, izbraucot no pagalma! "Pārliecināties par drošību šajā situācijā ir autovadītāja, nevis gājēja pienākums. Tomēr, ja gribas sevi pasargāt no nepatīkamām situācijām, gājējs var paiet vismaz metru vai pusotru nostāk no pagalma izbrauktuves, lai autovadītājam būtu lielāka distance un iespēja noreaģēt, nobremzēt, ieraugot gājēju."


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Sabiedrība Ceturtdien izklīdīs migla un spīdēs saule

Ceturtdien Latvijas lielākajā daļā migla izklīdīs rīta stundās, vietām tā var saglabāties līdz dienas vidum, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ceturtdienas rītā daudzviet gaidāma migla

Ceturtdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla, redzamība vietām samazināsies līdz simts metriem, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Pārspēts 18.septembra nacionālais siltuma rekords

Trešdien līdz plkst.14 augstākā gaisa temperatūra valstī bija +25,7 grādi Daugavpilī, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Lasiet arī

Sabiedrība Valmierā pārdēvēs kreiso literātu vārdā nosauktās ielas (+VIDEO)

Priekšlikumus maiņai piedāvāja gan darba grupas eksperti, gan iedzīvotāji

Sabiedrība Daļai rīdzinieku pēdējo ziemu būs jātīra īpašumiem piegulošās ietves

Šī ziema būs pēdējā, kad daļai nekustamo īpašumu īpašnieku Rīgā būs jānotīra sniegs no īpašuma piegulošās ietves, šodien preses konferencē informēja Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.