• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Meklē risinājumus Krievijai un Baltkrievijai piederošo sanatoriju atsavināšanai

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 07:32, 26.02.2024


Tieslietu ministrija (TM) turpina meklēt tiesiskus risinājumus Krievijai un Baltkrievijai piederošo sanatoriju "Jantarnij bereg" un "Belorusija" atsavināšanai, aģentūra LETA noskaidroja ministrijā.


Foto: LETA

Ministrijā norāda, ka rīcība ar Maskavas namu un sanatorijām prasa dažādus tiesiskos risinājumus.

Likumprojekts par Maskavas nama pārņemšanu tapa kā Nacionālās drošības komisijas iniciatīva sadarbībā ar TM un valsts drošības iestādēm, lai novērstu apdraudējumu Latvijas valstiskumam un tiktu pārtrauktas kultūras pasākumu un interešu izglītības aizsegā notiekošās nacionālo drošību apdraudošās politiskās aktivitātes.

Savukārt Krievijai un Baltkrievijai piederošajās sanatorijās šobrīd nenorisinās nekāda saimnieciska darbība, nav arī identificēta pretvalstisku pasākumu norise kādu kultūras, sporta vai cita veida aktivitāšu aizsegā, kas pamatotu pašaizsargājošās demokrātijas instrumentu attiecināšanu uz šiem objektiem.

Līdz ar to Maskavas nama pārņemšanas metode nav piemērojama sanatoriju gadījumā.

Latvija ir tiesiska un demokrātiska valsts, norāda ministrijā, un, lai varētu pārņemt valsts īpašumā kādu objektu, nepieciešams stingrs tiesiskais pamatojums. Stingrs tiesiskais pamatojums mazina risku, ka Latvijai būtu jāatceļ savs lēmums, ja tās vienpusējo rīcību apstrīdētu tiesā. Šāds iznākums nebūtu Latvijas un Ukrainas interesēs.

Gadījumā, ja TM saņems informāciju no tiesībsargājošajām iestādēm par tiešu vai netiešu apdraudējumu valsts drošībai, kas saistīta ar šiem īpašumiem, TM atbilstoši rīkosies un turpina meklēt tiesiskus risinājumus.

Jau vēstīts, ka Satiksmes ministrija plāno Finanšu ministrijas īpašumā nodot Maskavas namu, lai pēc tam to pārdotu izsolē.

Saeima 11.janvārī galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par rīcību ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešama valsts drošības apdraudējuma novēršanai", kas nosaka tā dēvētā "Maskavas nama" pārņemšanu valsts īpašumā.

Likuma mērķis ir garantēt Latvijas valsts drošību, tostarp nepieļaut un savlaicīgi novērst demokrātiskās valsts iekārtas apdraudējumu.

Pēc autoru - Nacionālās drošības komisijas (NDK) - vārdiem, likums nodrošinās, ka tiek pārtrauktas kultūras pasākumu un interešu izglītības aizsegā "Maskavas namā" notiekošās Latvijas nacionālo drošību apdraudošās politiskās aktivitātes, tiek likvidēts "Maskavas nams" kā Krievijas tautiešu politikas "zīmols" un tiek novērsts apdraudējums Latvijas valstiskumam un nacionālajai drošībai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Sabiedrība Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL pārstāvji.

Lasiet arī

Kriminālziņas ASV un Lielbritānija paplašina Krievijas metālu importa aizliegumu

ASV un Lielbritānija piektdien kopīgi nolēma paplašināt Krievijas metālu importa aizliegumu, vēršoties pret svarīgu Krievijas ienākumu avotu pēc tās iebrukuma Ukrainā.

Ekonomika Lietuvas «Vičiūnu grupe» pērn Krievijas budžetā iemaksājusi 55 miljonus eiro

Lietuvas pārtikas produktu ražotāja "Vičiūnu grupe", kas ir zīmola "Viči" īpašnieks un kuru Ukraina ir iekļāvusi starptautisko kara sponsoru sarakstā, grupas uzņēmumi pērn Krievijas valsts budžetā iemaksāja 5,46 miljardus rubļu (55,2 miljoni eiro), kas ir par 10,2% vairāk nekā 2022.gadā, liecina iniciatīvas grupas "STOP tirdzniecībai Krievijā" apkopotie dati.

Ekonomika Nosauc lielākus Latvijas eksportētājus uz Krieviju

Latvijā lielākie eksportētāji uz Krieviju pēdējos divos gados ir loģistikas uzņēmums SIA "Wellman Logistics", kā arī zāļu ražotāji AS "Olainfarm" un AS "Kalceks", vēsta Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica", atsaucoties uz tā rīcībā esošajiem Krievijas muitas deklarāciju datiem.

Ekonomika ES valstīs caur Poliju joprojām nonāk Baltkrievijas kokmateriāli

Neskatoties uz Rietumvalstu sankcijām, kokmateriāli no Baltkrievijas joprojām nonāk Lietuvā un citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, liecina Baltkrievijas Pētniecības centra sadarbībā ar Polijas laikrakstu "Gazeta Wyborcza" veiktā analīze.