• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Domnieki norāva kvorumu. Iespējama prokuratūras vēršanas pret Rīgas domi tiesā.

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 16:50, 22.02.2024

Andris Ērglis


Ja dome nespēj pēc būtības izpildīt ģenerālprokurora lūgumu, tam būs sekas.


Foto: LETA

Ceturtdien, 22.februārī, Rīgas domes ārkārtas sēdē deputāti kvoruma balsojumā trūkuma dēļ nepieņēma lēmumu par lokālplānojuma izstrādes pārtraukšanu, tādēļ sēde tika slēgta un netika skatīts jautājums par pašvaldības valdījuma un īpašuma tiesību atjaunošanu uz 22 zemesgabaliem pie lidostas ‘Rīga", kuru privatizācijas procesu dome atzina par noslēgušos 2022.gadā.

Rīgas pašvaldība februārī saņēma Latvijas Republikas ģenerālprokurora iesniegumu par prettiesisku neapbūvētas zemes privatizāciju valsts nozīmes civilās aviācijas lidlauka turpmākajai attīstībai nepieciešamajā teritorijā. Iesniegumā uzsvērts, ka pašvaldība privatizācijas procesā nav izvērtējusi zemesgabalu nepieciešamību valsts pārvaldes funkciju vai valsts vai pašvaldības komercdarbības veikšanai, un visi 22 zemesgabali atrodas Starptautiskās lidostas "Rīga" turpmākai attīstībai nepieciešamajā teritorijā.

Ģenerālprokurora iesniegums uzliek pašvaldībai par pienākumu atjaunot tās valdījuma un īpašuma tiesības uz 22 zemesgabaliem pie lidostas un apturēt šīs teritorijas lokālplānojuma izstrādi. Rīgas pašvaldība atbildi ģenerālprokuroram sniegs viņa noteiktajā termiņā.

"Pašvaldības pienākums ir šādu ģenerālprokurora lūgumu izpildīt bezierunu kārtībā. To nosaka likums. Ja dome nespēj pēc būtības izpildīt ģenerālprokurora lūgumu, tam būs sekas. Tai skaitā ir iespējama arī Ģenerālprokuratūras vēršanas pret Rīgas domi tiesā. Atbildība par tālākajām sekām, kas negatīvi iespaidos Rīgas domi, tai skaitā radīs pašvaldībai reputācijas riskus, ir uz to deputātu sirdsapziņas, kuri šodien kavēja lēmuma pieņemšanu un neuzklausīja aicinājumu rīkoties tiesiski, izpildot ģenerālprokurora lūgumu," uzsver Rīgas mērs Vilnis Ķirsis.

"Process, kurā ģenerālprokurora iesniegumā minētie zemesgabali tika nodoti privatizācijai, ir ar senu vēsturi - jau kopš 2010.gada. Ir gan tādi lēmumi, ko pieņēmusi Rīgas dome, gan tāda līmeņa lēmumi, kas bijuši Īpašuma departamenta kompetencē - hronoloģiski viss ir rūpīgi jāizpēta, tādēļ esmu uzdevis pilsētas izpilddirektoram veikt privatizācijas procesa tiesiskuma pārbaudi. Vienlaikus vēlos uzsvērt, ka šajā gadījumā runa ir par vienu atsevišķu gadījumu Rīgas pašvaldības sadarbībā ar investoru. Tiesiskuma jautājumi, kas ir būtiski ikvienam investoram, ir bez mazākajām šaubām prioritāri arī Rīgas domei un Rīga ir un būs investīcijām droša vieta," akcentē Rīgas domes priekšsēdētājs.

22 Rīgas pašvaldībai piederoši neapbūvēti zemesgabali pie Starptautiskās lidostas "Rīga" 2022.gada 14.aprīlī tika pārdoti izsolē. Tos par 5 679 000 eiro iegādājusies nekustamo īpašumu attīstītajam "Sirin Development" piederošais uzņēmums SIA "Cella investment 3".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Sabiedrība Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL pārstāvji.

Sabiedrība Līdz ar vasaras tuvošanos pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā

Līdz ar vasaras tuvošanos, kas nozīmē ceļu būvniecībai labvēlīgāku laika apstākļu iestāšanos, pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā, un patlaban ar satiksmes ierobežojumiem remontdarbu dēļ jārēķinās jau 29 valsts ceļu posmos, informē VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgas ielās šogad iestādīs rekordlielu koku skaitu

Koki šoruden tiek stādīti dažādās apkaimēs - Āgenskalā, Iļģuciemā, Imantā, Vecmīlgrāvī, Dzirciemā, Mežaparkā, Bolderājā un Vecāķos.

Sabiedrība Ķirsis par situāciju ar pagaidu asfalta ieklāšanu Slokas ielā: neapmierinoši!

Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV) kā neapmierinošu vērtē situāciju ar pagaidu asfalta ieklāšanu Slokas ielā, informēja mēra birojā.

Sabiedrība Rīgas domnieki lems par Mstislava Keldiša krūšutēla novākšanu Rīgas kanālmalā

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja nākamnedēļ plāno lemt par Mstislava Keldiša krūšutēla novākšanu.

Sabiedrība Iespējamais Ķirša sāncensis uz mēra amatu Ratnieks brauc ar 21 gadu vecu BMW

Galvaspilsēta pēc Ušakova četru gadu laikā var iegūt 5. Domes priekšsēdētāju.