Pašvaldībām nevienojoties par Garkalnes sadalīšanu, novadu robežas nemainīs

Sabiedrība
LETA 23:48, 20.02.2024 0

Ropažu un Ādažu novadu pašvaldībām nevienojoties par Garkalnes sadalīšanu, novadu robežas grozītas netiks, teikts atbildes vēstulē Tiesībsarga birojam, kuru šodien apstiprināja valdība.

 
Foto: LETA

Vēstulē uzsvērts, ka tikai abu iesaistīto pašvaldību pozitīvs lēmums esot priekšnosacījums tam, lai tiktu veiktas tālākas procesuālās darbības saistībā ar novadu teritoriju robežu grozīšanu. Ja kāda no uzdevuma izpildē iesaistītajām pašvaldībām nepiekrīt savas administratīvās teritorijas robežu grozīšanai, tad robežu grozīšana nenotiek.

Atbildes vēstulē arī noraidīts Tiesībsarga biroja ierosinājums grozīt Administratīvā centra, ciema un pilsētas statusa maiņas, kā arī administratīvās teritorijas, novada teritoriālā iedalījuma un ciemu robežu noteikšanas, grozīšanas un aktualizēšanas noteikumus, norādot, ka jau pašlaik normatīvi ļauj pašvaldībām rīkoties un apstiprināt Garkalnes pagasta sadalīšanas plānu.

Kā ziņots, Ropažu novada dome nolēma nodot Ādažu novadam Baltezera ciemu un vēl atsevišķas vietas, kas ļautu veiksmīgāk apsaimniekot, attīstīt un uzturēt teritorijas, piemēram, Ādažu novadam plānots nodot ciema "Mārsili" attīstībai nepieciešamo teritoriju.

Savukārt agrākie reformu plāni paredzēja plašāku teritoriju pievienošanu Ādažiem, un to sagaida arī daļa Garkalnes iedzīvotāju.

Savulaik administratīvi teritoriālās reformas plāni paredzēja Ādažu novadam pievienot lielāku bijušā Garkalnes novada daļu - līdz pat Vidzemes šosejai.

Ādažu domes pārstāvis ieprikš Saeimas komisiju informēja, ka pašvaldība saņēmusi tikai karti ar izmaiņām novadu robežās. Neesot saņemts ne Garkalnes pagasta sadalīšanas sociālekonomiskais pamatojums, ne pārmaiņu izvērtējums, ne lēmuma pieņemšanas skaidrojums.

Tādēļ Ādažu domes esot lūgusi skaidrojumu gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM), gan Saeimas Juridiskajam birojam.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Siguldas novads mērķtiecīgi organizē Digitālo nedēļu (+VIDEO)

Dažādas organizācijas un to partneri rīko bezmaksas seminārus, vebinārus un praktiskas apmācības.

Sabiedrība LVC: Valsts ceļu tīklā būvdarbi notiek 47 posmos

Valsts ceļu tīklā būvdarbi notiek 47 posmos, aģentūru LETA informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Sabiedrība Vidusskolēniem sākas centralizēto eksāmenu sesija

Ar vidusskolas augstākā līmeņa eksāmenu sociālajās zinībās šodien sāksies valsts pārbaudes darbu sesija.

Lasiet arī

Sabiedrība Sagatavots likumprojekts par Varakļānu un Madonas novada apvienošanu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sagatavojusi likumprojektu par Varakļānu un Madonas novada apvienošanu, liecina informācija tiesību aktu portālā TAP.

Sabiedrība Pašvaldību reformas ietvaros atjaunoti autoceļi vairāk nekā 400 kilometru garumā

Ieguldot Ministru kabineta piešķirtos valsts budžeta līdzekļus administratīvi teritoriālās reformas īstenošanas atbalstam, pērn atjaunoti vietējo un reģionālo autoceļu posmi vairāk nekā 400 kilometru garumā, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijas Komunikācijas nodaļā.

Sabiedrība Piecas pilsētas var apvienot ar piegulošajiem novadiem

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz no 2025.gada valstspilsētas Daugavpili, Jelgavu, Liepāju, Rēzekni un Ventspili apvienot ar tām piegulošajiem novadiem.

Sabiedrība Piedāvā Daugavpili, Jelgavu, Liepāju, Rēzekni un Ventspili apvienot ar novadiem

Lai izpildītu Satversmes tiesas (ST) spriedumu atziņas attiecībā uz administratīvi teritoriālo reformu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) piedāvā no 2025.gada valstspilsētas Daugavpili, Jelgavu, Liepāju, Rēzekni un Ventspili apvienot ar tām piegulošo novadu.