• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Tukuma novada Jaunmoku pils turpina attīstīties (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 09:36, 18.02.2024


Tā ekspozīciju skaits ir palielinājies no vienas līdz četrām pastāvīgām ekspozīcijām.


Šodien Jaunmoku pilī joprojām notiek dažādi kultūras un izglītojoši pasākumi, pulcējot lielu skaitu apmeklētāju.

Jaunmoku pils kultūrvēsturiskā kompleksa ilgtspējīga apsaimniekošana un pieejamība sabiedrībai ir" sociālās atbildības joma.

AS "Latvijas valsts meži" stratēģiskais atbalsts kompleksa apsaimniekošanai un arī muzeja darbības uzturēšanai ir nodrošinājis, ka Jaunmoku pils muzejs ir valsts akreditēts vēstures un dabaszinātņu nozares muzejs, kas apmeklētājiem ir atvērts viscaur gadu. Tā ekspozīciju skaits ir palielinājies no vienas līdz četrām pastāvīgām ekspozīcijām divos tematiskajos virzienos - pils un meža nozare. Pils pirmajā stāvā skatāma vēsturiskā ekspozīcija un jūgendstila saloni, otrā stāvā meža un tornī medību ekspozīcijas, kā arī atvērtā krājuma ekspozīcija saimniecības ēkā. Krājuma vienību skaits no 1050 ir palielinājies līdz 4500 vienībām.

Pēdējos gados aizvien vairāk tiek piedāvātas dažādas muzejizglītojošas programmas gan skolēniem, gan pieaugušajiem, kā arī muzejs kļuvis mūsdienīgāks apmeklētājiem. 2020.gadā muzejā tika ieviests audiogids četrās valodās, bet pils parkā izvietoti 15 izzinoši QR kodi objektiem kompleksa teritorijā. 2022.gadā tika izveidota izlaušanās spēle "Zaļā meža melnie stāsti", kā arī jaunas muzeja programmas - "Zāļu tēja Tavā kabatā", "Kas mīt Mežaparka pastaigu takā". Meža muzejā interaktīvā veidā ļauj iepazīt Latvijas mežu bagātības un ar to apsaimniekošanu saistītos procesus.

Pildot uzticēto misiju, pēdējo 20 gadu laikā veikti vērienīgi kompleksa ēku atjaunošanas un uzlabošanas darbi - kādreizējā zirgu staļļa rekonstrukcija, izveidojot Muižas ēkas viesnīcu un pasākumu telpu - Kolonnu zāli, restaurēta Jaunmoku pils podiņu krāsns (valsts kultūrvēsturiskā pieminekļa statuss), veikts pils Baltās zāles un pārējo 1. stāva salonu remonts, Baltās zāles kamīna restaurācija, logu un durvju nomaiņa kompleksa ēkām, kā arī vērienīgā jumta seguma nomaiņa, atjaunojot tā sākotnējo vēsturisko izskatu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Abu Meri sola rudenī samazināt recepšu zāļu cenu par 15-20%

Mēs nevaram atkāpties no solījuma rudenī samazināt recepšu zāļu cenu par 15-20%, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Rīga stājas spēkā elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumi

No šodienas Rīgā stājas spēkā koplietošanas elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumi.

Sabiedrība Rīgā norisināsies tradicionālais «Kritiskās masas» velobrauciens

Rīgā šodien norisināsies tradicionālais "Kritiskās masas" velobrauciens, liecina organizatoru sniegtā informācija.

Sabiedrība Latvijā būs izmaiņas 467 reģionālo autobusu maršrutos

Šodien, 4.maijā un 6.maijā, būs izmaiņas 467 reģionālo autobusu maršrutos visā Latvijā, informē Autotransporta direkcijā (ATD).

Lasiet arī