• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rīgas domnieki lems par iespējamo Rīgas krematorijas pārdošanu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 08:28, 13.02.2024


Rīgas domes Mājokļu un vides jautājumu komiteja šodien skatīs Rīgas krematorijas turpmākās darbības izmantošanas novērtējuma gala ziņojumu, kurā tiek ieteikts krematoriju pārdot.


Foto: LETA

Izvērtējumu veica uzskaites, grāmatvedības, audita un revīzijas pakalpojumu un konsultāciju kompānija SIA "Grant Thornton Baltic".

Kopumā izvērtēti pieci krematorijas turpmākās izmantošanas scenāriji, no kuriem par atbilstošiem tika atzīta turpmākā krematorijas iznomāšana, pārdošana, kā arī publiskās un privātās partnerības (PPP) līguma slēgšana.

Veiktās analīzes rezultātā, izvērtējot šo trīs scenāriju juridiskos aspektus un ar tiem saistītos potenciālos riskus, finansiālos aspektus un iespējamo katra scenārija finansiāli ekonomisko efektivitāti, konsultanti secinājuši, ka visi atlasītie scenāriji ir juridiski pamatoti un īstenojami.

Visi scenāriji nodrošinot pašvaldībai pozitīvu finansiālo atdevi un neviens no scenārijiem neatstājot būtisku negatīvu ietekmi uz tirgu un tirgus konkurenci.

Tomēr, ņemot vērā kremācijas tirgus specifiku Latvijā, kur darbojas tikai divi kremācijas pakalpojumu sniedzēji, pastāv tirgus monopolizēšanas risks gadījumā, ja nomas līgumu vai PPP līgumu noslēdz, vai krematoriju iegādājas otrās krematorijas īpašnieks un operators SIA "Apbedīšanas nams - Krematorija".

Tādēļ visos scenārijos attiecīgajā situācijā būs jāsaņem Konkurences padomes atļauja darījuma veikšanai.

Konsultanti secinājuši, ka krematorijas pārdošana nodrošina pašvaldībai visaugstāko finansiāli ekonomisko ieguvumu, kas turklāt saistīts ar viszemākajiem iespējamajiem riskiem. Tādēļ konsultanti rekomendē pasūtītājam izvērtēt krematorijas atsavināšanas iespēju.

Scenārija īstenošanas priekšnosacījums ir pašvaldības lēmuma pieņemšana par to, ka krematorija nav nepieciešama pašvaldības autonomo funkciju veikšanai vai attīstības dokumentos noteikto stratēģisko mērķu sasniegšanai.

Kā liecina Rīgas domes deputātiem iesniegtā informācija, Rīgas krematorija pēdējos trijos gados veikusi aptuveni 3000 kremāciju gadā.

2022.gadā tā strādājusi ar 1,5 miljonu eiro apgrozījumu un 28 000 eiro peļņu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Kriminālziņas Linkaits izstājies no JKP

Bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaits izstājies no Jaunās konservatīvās partijas (JKP), ceturtdien ziņo Latvijas Televīzija.

Kriminālziņas Kā nekļūt par noziedznieka upuri, iepērkoties internetā (+VIDEO)

Krāpnieks bieži atsūta saiti uz viltus vietni, kas ir izveidota līdzīga kādam no populāriem kurjerdienestiem.

Sabiedrība Trenē spēju izvērst mobilizācijas centrus

Rīt Nacionālie bruņotie spēki izvērsīs mobilizācijas centrus Rīgā, Saldū, Valmierā, Jēkabpilī un Gulbenē, lai trenētu un pilnveidotu kārtību, kādā krīzes situācijā Latvijas pilsoņi tiek aicināti un iesaukti bruņotajos spēkos.

Ekonomika Jautājuma likmes ir augstas... Asociācijas viedoklis par darbībām ar LMT un Tet

Latvijas Telekomunikāciju asociācija aicina atcerēties ne vien par Telia un valsts maka interesēm, bet paturēt prātā arī Latvijas telekomunikāciju nozares kopējo veselību, valsts drošības jautājumus, attīstības perspektīvu un lietotāju intereses, lai arī turpmāk varam lepoties, ka esam Eiropas priekšpulkā ar jaudīgu nozari, pakalpojumu kvalitāti, tehnoloģiju attīstību un labiem piedāvājumiem.