• Gints,
  • Uvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Saeimā diskutēs par Latvijas dalību konvencijā par kājinieku mīnu lietošanu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 14:49, 21.01.2024


Atbildīgās Saeimas komisijas 24.janvārī diskutēs par Latvijas dalību konvencijā par kājinieku mīnu lietošanas, uzglabāšanas un ražošanas aizliegumu un iznīcināšanu.



Ārlietu komisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas kopsēdē ziņotāji būs Aizsardzības un Ārlietu ministrijas pārstāvji.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA) šonedēļ tviterī norādījis, ka ir jāizvērtē pieejamie risinājumi - piemēram, iespējams, ka konvencijai būtu piemērojams moratorijs uz noteiktu periodu.

Situācija 20 gadu laikā ir mainījusies, un šodien ir pamatoti argumenti, ka konvencija mums liek atteikties no ļoti efektīva līdzekļa iebrucēju dzīvā spēka apturēšanā, uzsvēris Kols.

Jau ziņots, ka sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Latvijas izstāšanos no Otavas konvencijas.

Otavas konvencija jeb Konvencija par kājnieku mīnu lietošanas, uzglabāšanas un ražošanas aizliegumu un iznīcināšanu paredz, ka dokumentu parakstījušās valstis apņemtas, pirmkārt, "nekad un nekādos apstākļos neizmantot kājnieku mīnas". Latvija šai konvencijai pievienojās 2005.gadā.

Iniciatīvas pārstāvis Atis Stankevičs vēlas, lai Latvija reālistiski izvērtētu tās militārās aizsardzības stratēģiju un sevišķi šajos draudīgajos apstākļos pārskatītu valsts dalību Otavas konvencijā. Viņaprāt, tas būtu efektīvs un pamatots solis Latvijas valsts aizsardzībai.

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) aģentūrai LETA šonedēļ pauda, ka prettanku mīnas un kājnieku mīnas ir nozīmīga daļa no Latvijas aizsardzības spējām un jau atrodas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) bruņojumā. NBS šobrīd strādā pie detalizēta austrumu robežas militārās stiprināšanas un pretmobilitātes plāna, kas tiks iesniegts Ministru kabinetam līdz mēneša beigām. Tajā tiks paredzēti veidi, kā nodrošināt valsts aizsardzību un pretinieka aizkavēšanu ar dažādiem līdzekļiem.

Otavas konvencija aizliedz izmantot, glabāt, ražot, importēt un eksportēt tādas kājnieku mīnas, kas konstruētas tā, lai eksplodētu brīdī, kad tai tuvojas vai ar to saskaras kāds cilvēks. Taču prettanku mīnas un no distances vadāmas kājnieku mīnas Otavas konvencija neaizliedz, norādījis Sprūds.

"Jautājums par Otavas konvenciju ir gan militārs, gan politisks. Kā aizsardzības ministram man ir svarīgs NBS vērtējums. NBS ir uzdots sagatavot šādu izvērtējumu, un tā rezultātus uzzināsim tuvākajā laikā," uzsvēra ministrs.

Izstāšanās no Otavas konvencijas ir arī politiska izšķiršanās ar potenciālām sekām uz mūsu sabiedroto nostāju, norādījis Sprūds.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Vīķe-Freiberga: Vēl neesam paspējuši novākt visas vecās impērijas drupas

Latvijā vēl neesam paspējuši novākt visās vecās impērijas drupas, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Sabiedrība Siliņa izveido īpašu tematisko komiteju

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) izdevusi rīkojumu par īpašas tematiskās komitejas saistībā ar Latvijas austrumu pierobežas sociālekonomisko attīstību un drošības stiprināšanu izveidošanu, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrība Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai

Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai, liecina starptautiskās organizācijas "Reportieri bez robežām" (RSF) publicētais jaunākais reitings.

Sabiedrība Pirmssvētku piektdiena Latvijā būs silta

Pirmssvētku piektdiena Latvijā būs silta, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Lasiet arī

Sabiedrība Saeima turpinās darbu pie aizlieguma lietot pesticīdus dzīvojamo māju tuvumā

Saeimas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisija otrdien, 9.aprīlī, turpinās strādāt pie aizlieguma noteikšanas lietot pesticīdus dzīvojamo māju tuvumā.

Ekonomika Deputātu ieskatā latvieši jāsargā no diskriminācijas darba tirgū

Atsevišķu deputātu ieskatā tiesībsargs nepietiekami rīkojas latviešu aizsargāšanai no lingvistiskās diskriminācijas darba tirgū, šāds redzējums šodien izskanēja debatēs parlamentā par tiesībsarga Jura Jansona ziņojumu par 2023.gadu.

Pasaule Saeimā dibināta deputātu grupa sadarbībai ar Āfrikas reģiona parlamentiem

Saeimā dibināta deputātu grupa sadarbības veicināšanai ar Āfrikas reģiona parlamentiem, un par tās vadītāju ievēlēta deputāte Ingrīda Circene (JV).

Sabiedrība KNAB atsevišķu Saeimas deputātu braucienā uz Ķīnu pārkāpumus nesaskata

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav konstatējis pārkāpumus pārbaudē par atsevišķu Saeimas deputātu braucienu uz Ķīnu.