• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Briškenam pārmet airBaltic informācijas slēpšanu Kariņa lidojumu kontekstā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 12:52, 18.01.2024


"Apvienotais saraksts" (AS) pieprasījumā satiksmes ministram Kasparam Briškenam (P) pārmet Latvijas nacionālajai aviokompānijai "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") "informācijas slēpšanu", kas netieši saistīta ar bijušā Ministru prezidenta, pašreizējā ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) speciālajiem avioreisiem.


Foto: LETA

Atbilstoši Saeimas Kārtības rullim AS pieprasījums Briškenam automātiski nodots skatīšanai Pieprasījumu komisijai.

AS skaidro, ka 10.janvārī no Civilās aviācijas aģentūras (CVA) saņēmis atbildi uz novembra beigās prasīto informāciju par regulāro aviopārvadājumu lidmašīnās pieejamo brīvo sēdvietu skaitu dienās, kas sakrita ar Kariņa lidojumiem ar privātajām lidmašīnām.

Kā labu piemēru AS min aviokompāniju "LOT Polish Airlines", kura CVA informējusi, ka 2022.gada 19 janvārī veiktajā reisā Nr.LO783 plkst.13.55 no Varšavas (Chopin (WAW)) uz Rīgu bija pieejamas 52 brīvas sēdvietas, bet tās pašas dienas reisā Nr.LO784 plkst.14.40 no Rīgas uz Varšavu (Chopin (WAW)) bija pieejamas desmit brīvas sēdvietas.

Savukārt "airBaltic" CVA informēja, ka "pieprasītā informācija, tostarp attiecībā uz konkrētu avioreisu noslogotību, ir uzskatāma par komerciāli sensitīvu un "airBaltic" ieskatā šādas informācijas publiskošana var radīt nelabvēlīgu ietekmi uz gaisa pārvadātāja konkurētspēju, tādēļ "airBaltic" nav iespējas sniegt pieprasīto informāciju", tādējādi nesniedzot Saeimas deputātiem viņu pieprasīto informāciju.

AS uzskata "airBaltic" atteikšanos sniegt informāciju par nepamatotu un, iespējams, politiski ietekmētu un motivētu.

"airBaltic" ir kapitālsabiedrība, kuras galvenais akcionārs ir Latvijas valsts, kam pieder 97,97% akciju, bet valsts kapitāla daļu turētāja pārstāve kapitālsabiedrībā ir Satiksmes ministrijas augstākā ierēdne.

"AS uzskata, ka informācijas slēpšana un mēģinājumi traucēt budžeta līdzekļu lietderīgas izmantošanas pārbaudi ir nepieņemami," teikts partiju apvienības pieprasījumā, kurā norādīts, ka tāpēc politiskais spēks ar vairākiem jautājumiem vēršas pie Briškena.

Opozīcijas politiķi satiksmes ministram prasa, vai "informācijas slēpšana" no "airBaltic" puses ir pieņemama prakse, vai Briškens to atbalsta, kā arī vaicā vai pats ministrs vai Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) būtu kā iesaistījušies informācijas aprites procesā.

No jautājumiem secināms, ka AS sagaida, ka Briškens liks SM ierēdniecības vadībai uzdot "airBaltic" nodrošināt atbilžu sniegšanu Saeimas deputātiem.

Kā ziņots, daļā sabiedrības kritiku izpelnījušies Kariņa Ministru prezidenta laika vadīto delegāciju veiktie speciālie avioreisi no 2021.gada līdz 2023.gada septembrim no valsts budžeta atbilstoši Valsts kancelejas apkopotajai informācijai izmaksājuši 613 830 eiro.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Maznodrošinātas mājsaimniecības azbestu saturošu šīferi var nodot bez maksas

Vides aizsardzības un reģionālā attīstības ministrijas (VARAM) kampaņas "Ļauj vecajam azbesta jumtam aizbraukt!" laikā trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības var nodot azbestu saturošu šīferi bez maksas, informē VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Sabiedrība Nosaukta summa, kāda nepieciešama patvertņu izveidošanai

Latvijā patvertņu un vietu, kur patverties, atjaunošanai vai izveidošanai indikatīvi būtu nepieciešami kā minimums 98 679 900 eiro, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) ziņojuma projekts valdībai.

Sabiedrība Vecpils iedzīvotāji Kurzemē atceras kolhoza laikus (+VIDEO)

Pēteris Lācis izveidoja "Ziedu" par vadošo saimniecību.

Sabiedrība Izglītības nodrošināšana ukraiņu bēgļu bērniem varētu izmaksāt 2 miljonus eiro

Lai nodrošinātu mācības visiem ukraiņu bēgļu bērniem, no septembra līdz decembrim būs nepieciešami kopā 2 356 507 eiro, bet 2025.gadā - 4 316 027 eiro, liecina likumprojekts, ko Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nodevusi saskaņošanai.

Lasiet arī

Ekonomika «airBaltic» nepieciešams papildu finansējums. Atkal prasīs naudu no valsts?

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" plāno piesaistīt papildu finansējumu 100 miljonu eiro apmērā, teikts kompānijas auditētajā 2023.gada pārskatā.

Ekonomika Aviokompānijai «airBaltic» beidzot ir peļņa. Cik tā ir liela?

Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" koncerns pagājušajā gadā strādāja ar auditēto peļņu 33,652 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš, savukārt koncerna apgrozījums, salīdzinot ar 2022.gadu, palielinājās par 33,5%, sasniedzot 667,982 miljonus eiro, liecina kompānijas publiskotā informācija.

Ekonomika «airBaltic» sāk lidojumus uz Alikanti

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" šodien sāk lidojumus divas reizes nedēļā uz Alikanti, Spānijā, aģentūru LETA informēja Rīgas lidostas pārstāvji.