• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Farmaceitu protests: «Veselības ministrija nav definējusi prioritātes» (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:12, 16.01.2024


Piecenojumi šobrīd nav tik lieli, lai sniegtu cilvēkiem jūtamu zāļu cenu samazinājumu, pauž LFAA.


Zāles ir kļuvušas par politisko kaujas lauku.

Veselības ministrijas vadītājs Hosams Abu Meri (Jaunā Vienotība) šodien valdības sēdē piedāvās plānu medikamentu finansiālās pieejamības nodrošināšanai Latvijā. Jo īpaši dokuments paredz aptieku uzcenojumu regulējumu.

Kristīne Jučkoviča, Latvijas farmaceitiskās aprūpes asociācijas (LFAA) izpilddirektore, kritizē veselības ministra nostāju.

"Aptieku piecenojumi arī šobrīd nav tik lieli, lai sniegtu reālu, cilvēkiem jūtamu zāļu cenu samazinājumu. Taču, atņemot vai būtiski samazinot aptiekām šo ienākumu iespēju, tiks apdraudēta aptieku pastāvēšana".

"Ja populistiski pajautātu jebkuram, vai zāļu cenām jābūt mazākām, nebūtu neviena, kurš atbildētu - nē, es gribu tērēt par zālēm vairāk".

"LFAA un aptieku nozare var atbalstīt tādu zāļu finansiālās pieejamības uzlabošanas redzējumu, kas paredz solidāru visu pušu iesaisti, tai skaitā valsts, ražotāji, zāļu apgādes un farmaceitiskās aprūpes uzņēmumi. Taču mēs nevaram piekrist Veselības ministrijas piedāvājumam zāļu cenu samazinājuma iespējas meklēt tikai un vienīgi aptieku un zāļu apgādes uzņēmumu pusē", - pauž K.Jučkoviča.

Viņa atzīmē arī šādus resora darbības trūkumus:

"Veselības ministrija nav definējusi prioritātes, kā apkalpojamas aptiekas vai ārstniecības iestādes krīzes vai zāļu deficīta situācijā. Nav arī skaidrs, vai valsts mērogā tiks veidota stratēģisko krājumu uzturēšanas sistēma, vai tā tiks finansēta no valsts budžeta līdzekļiem, jeb krājumu uzturēšana būs jāfinansē nozares uzņēmumiem no saviem līdzekļiem, vai līdzīgi kā ar degvielas krājumiem, izmaksas par krājumu veidošanu tiks iekļautas zāļu cenā. Ar medikamentu pieejamību saistītie valsts drošības jautājumi ir atstāti pašplūsmā, un nav skaidra plāna, kā krīzes situācijā to nodrošināt".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Sabiedrība Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL pārstāvji.

Sabiedrība Līdz ar vasaras tuvošanos pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā

Līdz ar vasaras tuvošanos, kas nozīmē ceļu būvniecībai labvēlīgāku laika apstākļu iestāšanos, pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā, un patlaban ar satiksmes ierobežojumiem remontdarbu dēļ jārēķinās jau 29 valsts ceļu posmos, informē VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Lasiet arī

Ekonomika Valdošā koalīcija nesteidzas samazināt PVN zālēm

Veselības ministrija (VM) zāļu cenu samazināšanas plānā sola apsvērt vēl vairāk samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) recepšu zālēm, taču konkrētākas diskusijas un aprēķini par iespējām gaidāmi vēlāk, kad valdošā koalīcija šogad spriedīs par plašākām izmaiņām nodokļos, trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas un Sociālo un darba lietu komisijas kopsēdē klāstīja ministrijas pārstāvji.

Veselība Farmaceits: «iesaldētas» zāles var kaitēt pacientiem (+VIDEO)

Recepšu vai bezrecepšu preparāts, par katru ir svarīgi zināt, kādā temperatūrā tas jāuzglabā.

Sabiedrība Abu Meri: lielās aptieku ķēdes publiski biedē sabiedrību

Lielās aptieku ķēdes publiski biedē sabiedrību, ka mazās aptiekas neizdzīvos, kamēr Veselības ministrija (VM) ar mazo aptieku pārstāvjiem jau konstruktīvi strādā, lai pārmaiņu rezultātā aptiekas, īpaši mazās, ne tikai pastiprinātu savu neatkarību, bet arī veicinātu farmaceita lomas vietu un nozīmi visā veselības aprūpes sistēmā, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Veselība Aukstajā laikā zāles nevajadzētu atstāt automašīnā

Sala laikā zāles, uztura bagātinātājus un kosmētiku nevajadzētu atstāt automašīnā vai nekurinātās telpās.