• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Farmaceitu protests: «Veselības ministrija nav definējusi prioritātes» (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:12, 16.01.2024


Piecenojumi šobrīd nav tik lieli, lai sniegtu cilvēkiem jūtamu zāļu cenu samazinājumu, pauž LFAA.


Zāles ir kļuvušas par politisko kaujas lauku.

Veselības ministrijas vadītājs Hosams Abu Meri (Jaunā Vienotība) šodien valdības sēdē piedāvās plānu medikamentu finansiālās pieejamības nodrošināšanai Latvijā. Jo īpaši dokuments paredz aptieku uzcenojumu regulējumu.

Kristīne Jučkoviča, Latvijas farmaceitiskās aprūpes asociācijas (LFAA) izpilddirektore, kritizē veselības ministra nostāju.

"Aptieku piecenojumi arī šobrīd nav tik lieli, lai sniegtu reālu, cilvēkiem jūtamu zāļu cenu samazinājumu. Taču, atņemot vai būtiski samazinot aptiekām šo ienākumu iespēju, tiks apdraudēta aptieku pastāvēšana".

"Ja populistiski pajautātu jebkuram, vai zāļu cenām jābūt mazākām, nebūtu neviena, kurš atbildētu - nē, es gribu tērēt par zālēm vairāk".

"LFAA un aptieku nozare var atbalstīt tādu zāļu finansiālās pieejamības uzlabošanas redzējumu, kas paredz solidāru visu pušu iesaisti, tai skaitā valsts, ražotāji, zāļu apgādes un farmaceitiskās aprūpes uzņēmumi. Taču mēs nevaram piekrist Veselības ministrijas piedāvājumam zāļu cenu samazinājuma iespējas meklēt tikai un vienīgi aptieku un zāļu apgādes uzņēmumu pusē", - pauž K.Jučkoviča.

Viņa atzīmē arī šādus resora darbības trūkumus:

"Veselības ministrija nav definējusi prioritātes, kā apkalpojamas aptiekas vai ārstniecības iestādes krīzes vai zāļu deficīta situācijā. Nav arī skaidrs, vai valsts mērogā tiks veidota stratēģisko krājumu uzturēšanas sistēma, vai tā tiks finansēta no valsts budžeta līdzekļiem, jeb krājumu uzturēšana būs jāfinansē nozares uzņēmumiem no saviem līdzekļiem, vai līdzīgi kā ar degvielas krājumiem, izmaksas par krājumu veidošanu tiks iekļautas zāļu cenā. Ar medikamentu pieejamību saistītie valsts drošības jautājumi ir atstāti pašplūsmā, un nav skaidra plāna, kā krīzes situācijā to nodrošināt".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība 2025. gadā Latviju uzraudzīs starpnozaru Krīzes vadības centrs (+VIDEO)

Būs nepieciešamas 24/7 darba režīmam atbilstošas telpas un drošības prasībām atbilstošs aprīkojums.

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Lasiet arī

Ekonomika Zāļu ražotāji par Abu Meri reformu: Latvija riskē palikt bez zālēm

No zāļu uzcenojuma reformas pašreizējās redakcijas galvenās labuma guvējas būs globālās farmācijas kompānijas, kuru ietekme un ieguvumi Latvijas zāļu tirgū šīs reformas dēļ tikai palielināsies, norādīja Latvijas Zāļu ražotāju asociācijā.

Veselība Veicināt zāļu pieejamību un uzraudzību

Lai veicinātu zāļu un medicīnas ierīču uzraudzību un pieejamību, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 12.jūnijā, trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Farmācijas likumā.

Veselība Latvijā ziņo par zāļu blaknēm: izsitumi, dermatīts, alerģijas (+VIDEO)

ZVA aicina iedzīvotājus bez šaubīšanās ziņot par visām reakcijām, ja ir kaut niecīgākās aizdomas.

Sabiedrība Abu Meri sola rudenī samazināt recepšu zāļu cenu par 15-20%

Mēs nevaram atkāpties no solījuma rudenī samazināt recepšu zāļu cenu par 15-20%, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).