• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā sākusies gripas epidēmija

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 21:32, 11.01.2024


Latvijā sākusies gripas epidēmija, informē Slimības profilakses un kontroles centrs (SPKC).


Foto: LETA

Pagājušās nedēļas gripas, Covid-19 un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa rezultāti liecina par inficēto un arī stacionēto Covid-19 pacientu skaita nelielu samazināšanos, toties saslimstība ar gripu turpināja pieaugt un sasniegusi epidēmijas sliekšņa līmeni, tādēļ no 12.janvāra SPKC izsludina gripas epidēmiju.

SPKC norāda, ka, neraugoties uz gripas epidēmijas sākumu, vakcinācija joprojām ir ieteicama, jo gripas epidēmija parasti ilgst desmit nedēļas, bet vakcinācijas izraisīta imunitāte veidojas 10-14 dienu laikā. Attiecīgi cilvēks var gūt labumu no vakcinācijas pat tad, ja viņš to nav saņēmis līdz gripas sezonas sākumam.

Šobrīd joprojām ir ieteicams veikt vakcināciju pret gripu, lai iegūtu imunitāti pirms plašas gripas izplatības. Riska grupu pacientiem pieejamas vakcīnas pret gripu "Efluelda" (senioriem), un vakcīna "Influvac Tetra".

Valsts apmaksātās vakcīnas pret gripu joprojām ir vairāku vakcinācijas iestāžu un ģimenes ārstu prakšu rīcībā. Vakcinācijas iestāžu saraksts, kur iespējams saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret gripu, atrodamas SPKC mājaslapā "www.spkc.gov.lv/lv/valsts-apmaksata-vakcinacija-pret-sezonalo-gripu".

Saskaņā ar AAEI monitoringa datiem pagājušā nedēļā Latvijā vidējā gripas izplatības intensitāte palielinājusies, sasniedzot epidēmiskā sliekšņa līmeni, par ko liecina uz gripas vīrusu pozitīvo paraugu īpatsvara pieaugums līdz 10,3% un izteikta saslimstības pieauguma tendence.

Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistīto ģimenes ārstu praksēs ar akūtu augšējo elpceļu infekcijas simptomiem kopā bija vērsušies 773 pacienti, no kuriem 56 pacientam, balstoties uz tipisku klīnisko ainu, noteikta diagnoze "gripa". Visaugstākā saslimstība ar gripu reģistrēta Ventspilī - 411,9 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, Gulbenes novadā - 124,1 uz 100 000 iedzīvotāju, Daugavpilī - 95,1 uz 100 000 iedzīvotāju un Rīgā - 87,7 uz 100 000 iedzīvotāju. Visbiežāk ar gripu slimo bērni vecumā līdz četriem gadiem.

Pagājušajā nedēļā laboratoriski apstiprināts 21 gripas gadījums, 18 gadījumos noteikta A tipa gripa, bet trīs - B tipa gripa.

SPKC vērš uzmanību, ka daudzās Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīs novērojams būtisks akūto elpceļu infekciju skaita pieaugums primārajā aprūpē. ES/EEZ vidējais gripas pozitīvo testu īpatsvars bijis visaugstākais pašreizējā sezonā - 24% (nedēļu iepriekš 18%), bet Covid-19 pozitīvo testu īpatsvars bijis 14%.

Pretēji gripai Latvijā vērojams neliels Covid-19 gadījumu skaita samazinājums - laboratoriski apstiprināti 138 Covid-19 gadījumi, kamēr nedēļu iepriekš - 251. Kopumā veikti 776 laboratoriskie testi uz SARS-CoV-2 vīrusa klātbūtni, bet iepriekš 955. Līdz ar to Covid-19 pozitīvo testu īpatsvars samazinājies no 26,3% līdz 17,8%, kas joprojām pārsniedz vidējo rādītāju ES/EEZ valstīs. Pagājušajā nedēļā stacionēti 106 Covid-19 pacienti, kamēr nedēļu iepriekš - 157, bet pirms divām nedēļām - 218.

Iepriekšējā nedēļā stacionāros ar smagu slimības gaitu ārstējās septiņi pacienti. Reģistrēti 17 Covid-19 pacientu nāves gadījumi vecuma grupā "50 gadi un vairāk", un vismaz astoņos gadījumos Covid-19 bijusi pamatdiagnoze.

SPKC norāda, ka saslimšana ar Covid-19 un gripu bieži izraisa būtisku hronisku slimību saasinājumu, kuru dēļ nepieciešama hospitalizācija un sarežģījumu dēļ var iestāties nāve.

Lai mazinātu smagas slimības gaitas, hospitalizācijas un nāves risku, vakcinācija pret sezonālo gripu un Covid-19 ieteicama ikvienam, tomēr īpaši rekomendēta veselības riska grupas cilvēkiem, kuriem slimības bieži norit smagā formā un kuriem ir augsts komplikāciju risks.

SPKC lēš, ka augstā saslimstība ar Covid-19, visticamāk, saglabāsies līdz pat pavasara beigām, tāpat kā iepriekšējās sezonās. Līdz ar to vakcinācija pret Covid-19 var būtiski samazināt smagas saslimšanas riskus veselības riska grupas personām līdz Covid-19 epidēmiskās sezonas beigām. Vakcīnas pret gripu un Covid-19 infekciju ir drošas un nerada risku cilvēka veselībai, pat ja vakcinācija veikta laikā, kad persona bijusi inficēta ar kādu no minētajām infekcijām, uzsver SPKC.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Āboltiņa nekomentē iespējamo aicinājumu viltot Saeimas vēlēšanu rezultātus

Vēstnieces amats liedzot Solvitai Āboltiņa komentēt iekšpolitikas norises, tostarp iespējamo aicinājumu 12.Saeimas viltot Saeimas vēlēšanu rezultātus viņai par labu.

Sabiedrība Aptauja: kādas skolas ir piemērotas skolēniem un vecākiem Latvijā (+VIDEO)

Kā nozīmīgus izvēles kritērijus min profesionāli skolotāji.

.

Sabiedrība Trīs lietas, ko vēlas darbinieki

Katrs piektais uzņēmums seko līdzi darbinieku vēlmēm, veicot ikgadējos darbinieku apmierinātības mērījumus. Pārliecinošs vairākums - 91% aptaujāto uzņēmumu - darbinieku labbūtības iniciatīvām atvēl līdz 10 000 EUR gadā, 7% uzņēmumu darbinieku labbūtībai atvēlētais gada budžets ir 10 001 - 30 000 EUR robežās, savukārt pavisam niecīga uzņēmumu daļa (0,29%) - velta vairāk nekā 100 000 EUR ik gadu.

Sabiedrība Rožukalnei atstājot amatu, SEPLP meklēs jaunu sabiedrisko mediju ombudu

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) rīkos konkursu jauna sabiedrisko mediju ombuda ievēlēšanai, jo līdzšinējā ombude Anda Rožukalne nolēmusi amatu atstāt, informē SEPLP pārstāvji.

Lasiet arī

Veselība Slimību profilakses un kontroles centrs atgādināja potēties pret gripu (+VIDEO)

Vakcīnas pasargā no aktuālajiem slimības izraisītājiem, jo katru gadu tiek izstrādātas no jauna, atbilstoši konkrētajā sezonā cirkulējošajiem vīrusa paveidiem.

Veselība Mīts par pienu un medu ir kliedēts: ir citi padomi pret saaukstēšanos (+VIDEO)

Visbiežāk saaukstēšanās ir nekaitīga – nerada sekas ilgtermiņā, taču tā nav vienmēr, tādēļ ir svarīgi izvairīties no saslimšanas un arī zināt, ka rīkoties.

Sabiedrība Šogad iedzīvotājiem būs pieejamas trīs dažādas gripas vakcīnas

Šogad iedzīvotājiem būs pieejamas trīs dažādas gripas vakcīnas, pavēstīja Imunizācijas valsts padomes (IVP) vadītāja, profesore Dace Zavadska.

Veselība Pagājušajā nedēļā stacionēti divi cilvēki, kuriem konstatēta gripa

Aizvadītajā nedēļā Latvijā saņemti ziņojumi par diviem stacionētiem pacientiem, kuriem laboratoriski apstiprināta gripa, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati.