• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Abu Meri: lielās aptieku ķēdes publiski biedē sabiedrību

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 14:42, 08.01.2024


Lielās aptieku ķēdes publiski biedē sabiedrību, ka mazās aptiekas neizdzīvos, kamēr Veselības ministrija (VM) ar mazo aptieku pārstāvjiem jau konstruktīvi strādā, lai pārmaiņu rezultātā aptiekas, īpaši mazās, ne tikai pastiprinātu savu neatkarību, bet arī veicinātu farmaceita lomas vietu un nozīmi visā veselības aprūpes sistēmā, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).


Foto: LETA

Viņš atzina, ka par augstajām zāļu cenām, salīdzinot ar Lietuvu un Igauniju, sabiedrībā neapmierinātība ir jau sen. Gan vairāki veselības ministri, gan vairākas kompetentās iestādes - Pasaules veselības organizācija (PVO), Konkurences padome, Valsts kontrole, Ekonomikas ministrija un Tiesībsarga birojs - esot ļoti nopietni analizējušas situāciju un sniegušas savas rekomendācijas veikt pārmaiņas farmācijas nozarē, pārskatot gan zāļu cenu veidošanas principus, gan kompensējamo zāļu sarakstu.

Tāpat esot norādīts uz nevienlīdzīgu zāļu cenu pie atšķirīgām diagnozēm, proti, vienam pacientam ar viņa diagnozi nepieciešamais medikaments ir kompensēts, bet citam pacientam kompensācijas nav. Abu Meri uzsver, ka tas ir netaisnīgi.

"Apzinoties, cik kritiska var būt laicīga un pareiza medikamentu lietošana, un ka valsts finansējums, kas tiek virzīts zālēm, ir ļoti mērķēts, stājoties amatā, es vēlreiz pārskatīju visu kompetento iestāžu atzinumus un rekomendācijas. Esmu pārliecināts, ka jau vairākus gadus detalizētas analīzes pietiek, ir jāsāk rīkoties - jāizstrādā pasākumu plāns savstarpēji saistītām aktivitātēm, lai ieviestu ilgtspējīgas pārmaiņas," norādīja veselības ministrs.

Pēc viņa paustā, jau pirmajās nedēļās ministra amatā tika sāktas pārrunas ar nozares pārstāvjiem, rīkotas individuālas tikšanās ar lielākajiem dalībniekiem - tirgotājiem, zāļu ražotājiem un aptiekām, tostarp gan mazajām, gan vertikāli integrētiem uzņēmumiem, kas aptver visus zāļu apgādes posmus -, lai pārrunātu redzējumus un viņu priekšlikumus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Sabiedrība Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL pārstāvji.

Sabiedrība Līdz ar vasaras tuvošanos pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā

Līdz ar vasaras tuvošanos, kas nozīmē ceļu būvniecībai labvēlīgāku laika apstākļu iestāšanos, pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā, un patlaban ar satiksmes ierobežojumiem remontdarbu dēļ jārēķinās jau 29 valsts ceļu posmos, informē VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Lasiet arī

Veselība Abu Meri: No 1.janvāra veselības joma saņems 167 miljonus eiro

No 1.janvāra veselības aprūpes joma saņems 167 miljonus eiro no 2024.gadā papildu paredzētajiem 275 miljoniem eiro, šodien debatēs par nākamā gada budžeta projektu Saeimā pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Abu Meri Dubaijā stāsta par klimata pārmaiņu ietekmi uz veselību

Klimata pārmaiņas galvenokārt ietekmē neaizsargātākās grupas - mazus bērnus, vecus cilvēkus, cilvēkus ar hroniskām slimībām vai invaliditāti, cilvēkus ar zemiem ienākumiem, Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) Klimata pārmaiņu konferencē COP28 uzsvēra Veselības ministrs Hosams Abu Meri.

Veselība Abu Meri satraukts par jauniešu neveselīgo dzīvesveidu

Situācija veselīga dzīvesveida paradumos, īpaši jauniešu vidū, ir kritiska, šodien Uztura padomes sēdes laikā atzina veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Veselība Abu Meri: ārstniecības iestāžu pārvaldībā iespējami daudzi uzlabojumi

Publiskā sektora ārstniecības iestādēm ir daudz kas uzlabojams pārvaldībā, lai spētu caurskatāmi un efektīvi nodrošināt pacientam pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu, šādu vērtējumu pēc "Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības" apmeklējuma izteica veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).