Turpina apkopot info par Krievijas pilsoņu sniegumu latviešu valodas pārbaudēs

Sabiedrība
LETA 09:30, 03.01.2024 0

Valsts izglītības satura centrs (VISC) turpina apkopot datus par to, kā Krievijas pilsoņiem veicies latviešu valodas pārbaudēs, aģentūrai LETA atklāja VISC pārstāve Jana Veinberga, prognozējot, ka informācija par sniegumu gaidāma jaunnedēļ.

 

Dati vēl tiek apkopoti, jo valodas pārbaudes Krievijas pilsoņiem noslēdzās decembrī. Arī kopējais pārbaudi kārtojošo skaits esot liels, un jāapkopo dati par tiem, kas pārbaudes kārtojuši vairākas reizes.

Svarīgi ir, lai dati būtu maksimāli precīzi, uzsvēra VISC pārstāve.

Kā ziņots, Krievijas pilsoņiem izsniegtās pastāvīgās uzturēšanas atļaujas 2023.gada septembrī zaudēja spēku. Lai dzīvotu Latvijā, viņiem bija jāpiesakās Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusam, bet tā saņemšanai viņiem jāiegūst apliecinājums par valsts valodas zināšanām A2 līmenī.

Pamata līmeņa 2.pakāpe paredz, ka persona saprot īsu un vienkāršu tekstu par tematiem, kas saistīti ar sadzīves situācijām, saprot galveno domu un sev svarīgas detaļas populāros informācijas avotos, piemēram, paziņojumos, TV un radio ziņās, sludinājumos, īsās sarunās, prot īsi sniegt informāciju rakstveidā par personiskiem, ikdienas un sadzīves tematiem, spēj īsi formulēt savu attieksmi un viedokli, kā arī prot uzdot vienkāršus jautājumus, saistītus ar ikdienas vajadzībām.

Iepriekš VISC informēja, ka vairums jeb 61% Krievijas pilsoņu, kuri bija reģistrējušies latviešu valodas pārbaudei, to nespēja nokārtot ar pirmo reizi.

Labākos rezultātus kārtotāji uzrādījuši lasīšanas un klausīšanās daļā, kas jākārto digitālā formātā, savukārt lielākās grūtības sagādājusi rakstīšanas daļa.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība Slimnīcām dažādi risinājumi saziņai ar pacientiem svešvalodās

Slimnīcas nesaredz problēmas saziņai ar pacientiem svešvalodās, paredzot tādiem gadījumiem dažādus risinājumus, noskaidroja aģentūra LETA.

Sabiedrība Diasporas bērniem palīdzēs atcerēties dzimto valodu (+VIDEO)

Kursos var iziet arī nepilsoņi, norāda Sabiedrības integrācijas fonds.

Sabiedrība Valsts valodas nezināšanas gadījumā pacientam pašam būtu jānodrošina tulkošana

Valsts valodas nezināšanas gadījumā saziņā ar mediķiem pacientam būtu pienākums pašam nodrošināt tulkošanu, paredz Veselības ministrijas (VM) parlamentārā sekretāra Artjoma Uršuļska iesniegtie priekšlikumi Pacientu tiesību likumā grozījumiem.

Sabiedrība Saeimas deputāts Edvīns Šnore: «‎Okupanti neintegrējas» (+VIDEO)

Politiķa izvirzītā tēma satrauc daudzus patriotiski noskaņotus latviešus.