• Akvelīna,
  • Ernestīne,
  • Ingmārs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas ĀM: starptautiskā situācija ir nelabojami pasliktinājusies (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:30, 30.12.2023


Janvārī Saeimā notiks debates par valsts ārpolitiku.


Savu ieguldījumu miera un stabilitātes veicināšanai Latvija saskata aktīvi īstenojot attīstības sadarbības projektus un piedaloties starptautiskajās misijās.

"Līdz ar Krievijas agresiju Ukrainā reģionālā un globālā drošības vide ir neatgriezeniski mainījusies", - tā tas ir izteikts Ārlietu ministra ikgadējais ziņojums par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības jautājumos.

"Noteikumos balstītā starptautiskā kārtība piedzīvo nopietnu krīzi, ko veicina rupja ANO hartas pārkāpšana no Krievijas puses, Ķīnas uzstājīgie piedāvājumi ar alternatīvām iniciatīvām par nākotnes pasaules kārtību, atsevišķu valstu nespēja vai nevēlēšanās rast vienotu pieeju konfliktsituāciju risināšanai. Tādēļ Latvijas vērtējumā būtisks uzdevums ir starptautisko tiesību normu pilnvērtīgas darbības atjaunošana, starptautisko organizāciju funkcionēšanas un uzticamības uzlabošana, ietekmes sfēru pieejas un spēka diktāta politikas izskaušana".

"Latvija un NATO, kā arī ES ir sekmīgi pielāgojušies šai situācijai. Latvija iegulda savā drošībā un kopā ar sabiedrotajiem veido atturēšanas un aizsardzības sistēmu, kas stiprina NATO Austrumu flangu un garantē kopīgo drošību", - pauž ministrs A.K.Kariņš ("Jaunā Vienotība").

Ilgtspējīgas drošības un stabilitātes nodrošināšanai Latvijai un sabiedrotajiem ir jāturpina palīdzēt Ukrainai panākt uzvaru cīņā ar agresoru, jātiecas ierobežot agresora spējas tagad un turpmāk, vienlaikus domājot par starptautiskās un Eiropas drošības arhitektūras nākotnes principiem.

Īpaša loma Latvijas drošības stiprināšanā, pēc ĀM domām, ir ciešākai transatlantiskajai sadarbībai.

"Latvija nelokāmi un konsekventi iestājas par Ukrainas teritoriālās integritātes un suverenitātes atjaunošanu starptautiski atzītajās robežās, uzsverot, ka tikai Ukraina ir tiesīga lemt par to, ar kādiem nosacījumiem Krievijas agresija var tikt uzskatīta par izbeigtu. Latvija sniedz Ukrainai visaptverošu atbalstu un aktīvi atbalsta sankciju politiku pret Krieviju un Baltkrieviju. Krievijas izraisītā kara Ukrainā seku pārvarēšana no Latvijas un sabiedrotajiem prasīs ilgtermiņa pūles, resursus un uzmanību, kā arī vienotības saglabāšanu atbalsta sniegšanā Ukrainai. Latvija stingri un konsekventi atbalsta Ukrainas dalību NATO un Ukrainas integrāciju ES".

"Ņemot vērā starptautisko procesu dinamiku, -sāka ĀM, -starptautiskās vides neprognozējamību un fragmentāciju, kā arī centienus marginalizēt starptautisko tiesību normas, ir nepieciešams turpināt stiprināt Latvijas ārlietu dienestu, prioritāri, radot apstākļus, kas nodrošinātu diplomātu kvalifikācijas pilnveidošanu un ārlietu dienesta spēju palielināšanu atbilstoši pieaugošajam noslogojumam".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība VDD regulāri pilnveido rīcības plānus valsts augstāko amatpersonu aizsardzībai

Ņemot vērā pašreizējo ģeopolitisko situāciju un riskus, Valsts drošības dienests (VDD) regulāri pilnveido rīcības plānus valsts augstāko amatpersonu aizsardzībai, aģentūrai LETA atzina dienestā, komentējot, vai ir izdarījis kādus secinājumus pēc Slovākijas premjera Roberta Fico sašaušanas.

Sabiedrība Nedēļas otrajā pusē gaiss sakarsīs līdz +28 grādiem

Šonedēļ Latvijā gaidāms pārsvarā saulains laiks, nedēļas otrajā pusē gaisa temperatūra pakāpsies līdz +28 grādiem, liecina jaunākās prognozes.

Sabiedrība Autotransporta direkcijas klientu apkalpošanas centri būs slēgti

Visi Autotransporta direkcijas (ATD) klientu apkalpošanas centri - Rīgā, Daugavpilī, Cēsīs un Liepājā, šodien būs slēgti, aģentūru LETA informēja ATD pārstāvji.

Sabiedrība Pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī, lai konstatētu bojājumus vai traucējumus trauksmes sirēnu darbībā un to skaņas signāla dzirdamībā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Lasiet arī

Pasaule Ārlietu ministrija pauž nosodījumu par Navaļnija nāvi cietumā

Šodien uz Ārlietu ministriju tika izsaukts Krievijas Federācijas vēstniecības pagaidu pilnvarotais lietvedis.

Pasaule Krievijas vēstniecība nenoliedz sarakstu esamību ar Latvijas amatpersonām

Krievijas vēstniecības pagaidu pilnvarotais lietvedis Oļegs Zikovs nenoliedz sarakstu esamību ar Latvijas bijušajām un esošajām amatpersonām, pret kurām Krievija ir ierosinājusi politiski motivētas lietas, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Pasaule ĀM paziņojusi, ka Latvija stingri nosoda Hamas uzbrukumus Izraēlā

Latvija stingri nosoda teroristiskā grupējuma "Hamas" uzbrukumus Izraēlā, kas prasījuši civiliedzīvotāju dzīvību, tvīterī akcentē Ārlietu ministrija (ĀM).

Ekonomika ĀM norisināsies pasākums "Tirgus piekļuves diena"

Ārlietu ministrijā (ĀM) 22.novembrī norisināsies pasākums "Tirgus piekļuves diena Latvijā 2022 - jauni eksporta tirgi, jaunas iespējas", kura uzmanības centrā būs jauni eksporta tirgi un to pieejamība Latīņamerikā un Āfrikas valstīs, aģentūru LETA informēja ĀM.