• Edijs,
  • Edvīns
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Veiksmīgi palīdzēja septiņiem dižkokiem Valmieras novadā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 09:01, 27.12.2023


Lai veicinātu dabas pieminekļu vērtību iepazīšanu, rudenī pašvaldība atjaunoja informācijas stendus.


Kaņepju dižozols.

Valmieras novadā tika sakopti septiņi dižkoki – Kaņepju dižozols, Skujiņu ozols, Rūtiņu kļava, Staišas ozols, Kokmuižas ozols, Grantskalnu ozols un Rietekļa paeglis. Dižkoku kopšanas darbi ietvēra sauso zaru zāģēšanu un retināšanu, saišu pārbaudi un nomaiņu vai jaunu uzstādīšanu. Lai veicinātu dabas pieminekļu vērtību iepazīšanu, rudenī pašvaldība atjaunoja informācijas stendus pie Kaņepju dižozola, Rietekļa paegļa un Rūtiņu kļavas.

Informācijas stendos ir iekļauta informācija par koka izmēru, vecumu, vēsturi u.tml. Ir novērots, ka Kaņepju ozolu apmeklē arī tūristi no Igaunijas, tāpēc daļa no informācijas, sadarbojoties ar Valmieras Tūrisma informācijas centru, tulkota igauņu valodā, stāsta vietne valmiera.lv.

Augusta beigās dižkoka kopšanas darbus veica varenajam Kaņepju ozolam Jērcēnu pagastā, samazinot koka vainagu un uzstādot divas stiprināšanas sistēmas – dinamisko un statisko dižkoka drošībai. Decembrī, pēc iedzīvotāju balsojuma, Kaņepju dižozols ieguva titulu “Eiropas gada koks Latvijā”. Februārī notiks starptautiskais balsojums “Eiropas gada koks”, kurā Kaņepju dižozolam būs jāsacenšas ar citiem Eiropas kokiem par titulu.

Dižkokiem ir liela nozīme vispārējās bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā. To esamība, kā arī to apdzīvojošo sugu daudzveidība ir labs vides kvalitātes raksturojums. Dižkoks ir uztverams kā patstāvīga ekosistēma un ir dzīvestelpa daudzām retām un apdraudētām zīdītāju, putnu, kukaiņu, sēņu u.c. organismu grupām. Koks iegūst dižkoka statusu, ja sasniedz vienu no kritērijiem – augstums vai apkārtmērs. Katras koku sugas dižkoka kritēriji ir norādīti Ministru kabineta noteikumos Nr. 264 “Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju vispārējie aizsardzības un izmantošanas noteikumi”.

Ik gadu Latvijā, tostarp arī Valmieras novadā, tiek atklāti arvien jauni dižkoki. To uzskaiti un atrašanās vietas var atrast OZOLS platformā. Ja atrodi vēl nezināmu dižkoku, izmanto Dabas aizsardzības pārvaldes izveidoto rīku dižkoku pieteikšanai.

Dižkoku kopšanas darbi un informācijas stendu atjaunošana norisinājās Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstītā projekta Nr. 1-08/107/2022 “Apsaimniekošanas pasākumi dabas pieminekļu – dižkoku saglabāšanai Valmieras novadā” ietvaros. Dižkoku kopšanas darbus veica SIA “Labie koki”, informācijas stendus izgatavoja un uzstādīja “Valkas rajona J. Ences zemnieku saimniecība “LAIDAVAS””.

Dižkoks un tā tuvākā apkārtne ir īpaši aizsargājama dabas teritorija, jo aizsargājams ir ne tikai pats koks, bet arī teritorija zem koka vainaga. Koks dižkoka statusu iegūst, sasniedzot vienu no diviem kritērijiem – apkārtmēru vai augstumu.

Latvijā reģistrētie dižkoki atrodami dabas datu sistēmā OZOLS, tajā atrodami vairāk kā 11 500 dižkoki un ik gadu šis skaitlis papildinās par gandrīz 1000 jauniem dižkoka statusam atbilstošiem kokiem. Pieteikt jaunu dižkoku iespējams Dabas aizsardzības pārvaldes veidotajā interaktīvajā sistēmā. Valmieras novadā šobrīd apzināti gandrīz 900 aizsargājami koki.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība JV atsakās piedalīties priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā

Partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) nolēmusi nepiedalīties priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā, aģentūru LETA informēja partijā.

Sabiedrība Uzņēmumiem var nākties pieņemt nepatīkamus lēmumus par izmaksu samazināšanu

Ir jārēķinās, ka uzņēmumiem var nākties pieņemt nepatīkamus lēmumus par izmaksu samazināšanu, jo, lai gan inflācija vairs būtiski neaug, izmaksu līmenis nav krities un konkurēt kļūst arvien grūtāk, intervijā aģentūrai LETA atzina konsultāciju kompānijas EY partneris, Stratēģijas un darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs Guntars Krols.

Sabiedrība Latvijā pakāpeniski sākas meteoroloģiskā vasara

Diennakts vidējai gaisa temperatūrai paaugstinoties virs +15 grādiem, Latvijā pakāpeniski sākas meteoroloģiskā vasara, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Sabiedrība Ceturtdien gaiss Latvijā iesils līdz +23 grādiem

Ceturtdien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies līdz +20..+23 grādiem, vienīgi daļā piekrastes tā nepārsniegs +18 grādus, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīdziniekus aicina sniegt viedokli par koku aizsardzību, uzturēšanu un ciršanu

Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus sniegt savu viedokli par ārpus mežu augošu koku aizsardzību, uzturēšanu un ciršanu galvaspilsētā. Viedokli var izteikt līdz līdz 2024.gada 14.janvārim.

Sabiedrība Rīgas ielās šogad iestādīs rekordlielu koku skaitu

Koki šoruden tiek stādīti dažādās apkaimēs - Āgenskalā, Iļģuciemā, Imantā, Vecmīlgrāvī, Dzirciemā, Mežaparkā, Bolderājā un Vecāķos.