• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas iedzīvotāji noraidošāki pret seksuālajām minoritātēm nekā ES valstīs

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 15:43, 26.12.2023


Latvijas iedzīvotāji ir daudz noraidošāki pret seksuālajām minoritātēm politiskos amatos nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES), liecina šā gada decembrī publicētie "Eirobarometra" aptaujas dati.


Foto: LETA

Pētot dažādu sabiedrības grupu diskrimināciju, aptaujas dalībniekiem tika vaicāts, cik komfortabli viņi justos, ja augstākajos vēlētajos politiskajos amatos nonāktu dažādu minoritāšu pārstāvji. Ja vidēji ES visnoraidošākā attieksme bijusi pret romiem - par viņu nonākšanu augstos politiskos amatos nekomfortabli justos 26% aptaujāto, tad Latvijā aptaujātos visvairāk "biedē" transpersonas vai interseksuālas personas un ar viņiem politiskos amatos Latvijā nekomfortabli justos 36% iedzīvotāju iepretim 22% citviet ES.

Par biseksuālu vai homoseksuālu personu atrašanos augstos politiskos amatos nekomfortabli jūtas 29% Latvijas iedzīvotāju, iepretim ES vidējajam rādītājam 16%.

Tālāk aptaujas rezultātos Latvijā sarakstā seko romi, par kuru atrašanos augstos politiskos amatos nekomfortabli justos 22% aptaujāto, veci cilvēki - 17%, citas ādas krāsas vai reliģijas pārstāvji - pa 16%, citas etniskās izcelsmes cilvēki - 14%, cilvēki ar invaliditāti - 10%, jauni cilvēki - 9%, un sievietes, kuras augstos politiskos amatos nevēlētos redzēt 3% Latvijā aptaujāto salīdzinājumā ar 4% citviet ES.

Situācijā, ja kāds no darba kolēģiem, ar kuru nepieciešams kontaktēties ikdienā, būtu transpersona vai interseksuāla persona, Latvijā nekomfortabli justos 22%, savukārt vairāk nekā puse jeb 60% justos nekomfortabli, ja aptaujāto bērniem būtu romantiskas attiecības ar šādas seksuālās orientācijas cilvēku. Vidēji ES ar šādas orientācijas kolēģi nekomfortabli justos 15%, bet par bērna romantiskajām attiecībām nekomfortabli justos 34% aptaujāto.

Ar homoseksuālām un biseksuālām personām Latvijā darba vietā nekomfortabli justos 19% aptaujāto, bet ja bērnam būtu attiecības ar tā paša dzimuma personu, tad nekomfortabli justos 53% iedzīvotāju. Savukārt vidēji ES ar šādas seksuālās orientācijas kolēģi nekomfortabli justos 12%, bet par bērnam romantiskajām attiecībām ar sava dzimuma persona nekomfortabli vidēji ES justos 24%.

Vienlaikus Latvijā cilvēki nedomā, ka minēto grupu personas būtu diskriminētas. ES vidēji 57% iedzīvotāju ir iespaids par transpersonu diskriminācijas kā izplatītu, turpretī Latvijā šādi domā tikai 27%. Savukārt diskrimināciju pret gejiem, lesbietēm un biseksuālām personām kā izplatītu vidēji ES vērtē 54%, bet Latvijā - 33% aptaujāto iedzīvotāju.

Latvijas iedzīvotāji daudz biežāk uzskata, ka pašvaldībā (45%) un darbavietā (42%) tiek pietiekami veicināta daudzveidība. Citviet ES iedzīvotāji ir skeptiskāki - kā pietiekamu pašvaldības darbu daudzveidības veicināšanā apkaimē vērtē 38%, bet kā pietiekamu darbavietā - 35% respondentu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Starp Rīgu un Bausku no maija kursēs autobusa ekspreši

Reģionālās nozīmes autobusu maršrutā Rīga-Bauska no 1.maija būs vairāki jauni eksprešu reisi ar samazinātu pieturu skaitu un ātrāku nokļūšanu galapunktā, novirzot tos pa Ķekavas apvedceļu, informē Autotransporta direkcijā (ATD).

Sabiedrība Nomiris bijušais diplomāts un vēsturnieks Bonifācijs Daukšts

Pagājušās nedēļas nogalē mūžībā devies bijušais diplomāts, vēsturnieks, pasniedzējs un dzejnieks Bonifācijs Daukšts, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Sabiedrība Kurzemē šovasar pulcēsies Eiropas arhitekti (+VIDEO)

Liepājas centrs iegūs arī starptautisku dimensiju.

Sabiedrība Āboltiņa nekomentē iespējamo aicinājumu viltot Saeimas vēlēšanu rezultātus

Vēstnieces amats liedzot Solvitai Āboltiņa komentēt iekšpolitikas norises, tostarp iespējamo aicinājumu 12.Saeimas viltot Saeimas vēlēšanu rezultātus viņai par labu.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijā izdos LGBT tematikai veltītu avīzi "Aiz kauna"

Ar diskusiju "Transpersonas Latvijā", kas 18.maijā plkst.17 notiks Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja telpās, atvēršanas svētkus atzīmēs avīze "Aiz kauna", kuru organizē Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā sadarbībā ar žurnālu "Satori".