• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ārlietu ministrija piešķīrusi naudu Lukašenko noziegumu izmeklēšanai (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 17:06, 25.12.2023


Konsorcijā ir iesaistītas Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija Redress un Starptautiskā spīdzināšanas izmeklēšanas Baltkrievijā komiteja.


2020. gada janvārī pašreizējais Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš Minskā veica sarunas ar diktatoru Lukašenko.

Solidarizējoties ar politieslodzītajiem un viņu ģimenes locekļiem Baltkrievijā, Ārlietu ministrija ir nolēmusi sniegt finansiālu atbalstu (35 000 EUR) Eiropas demokrātijas fondam ar mērķi to novirzīt Baltkrievijas starptautiskās atbildības platformai, kuras ietvaros tiek vākti un uzglabāti pierādījumi par cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā, ka arī sniegts atbalsts politiskās represijās cietušajiem.

Baltkrievijā joprojām turpinās režīma represijas pret pilsonisko sabiedrību, cietumos atrodas ap 1500 politieslodzīto.

Lai apkopotu Lukašenko režīma sistemātiskos cilvēktiesību pārkāpumus, 2021.gada janvārī tika izveidota starptautiska nevalstisko organizāciju platforma cilvēktiesību pārkāpumu Baltkrievijā dokumentēšanai un saglabāšanai atbilstoši ANO standartiem. Šajā Platformā vadošā ir Dānijā bāzētā starptautiskā nevalstiskā organizācija Dignity, kura cieši sadarbojas ar baltkrievu pilsoniskās sabiedrības organizāciju Viasna. Konsorcijā ir iesaistītas Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija Redress un Starptautiskā spīdzināšanas izmeklēšanas Baltkrievijā komiteja.

Baltkrievijas starptautiskās atbildības platformu atbalstījušas virkne valstu kā ASV, Austrija, Beļģija, Kanāda, Čehija, Dānija, Igaunija, Somija, Vācija, Islande, Latvija, Lietuva, Lihtenšteina, Lielbritānija, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Rumānija, Slovākija, Šveice, kā arī Eiropas Savienība.

Pirms trim gadiem autoritārais līderis Lukašenko, apspiežot masveida opozīcijas protestus, sabradāja baltkrievu tautas demokrātiskos centienus un tiesības. Tā kopīgā paziņojumā uzsver Baltijas valstu un Polijas ārlietu ministri. Kā norādīts paziņojumā, noziedzīgā varas sagrābšana, ko īstenoja nelikumīgais režīms, ir izraisījusi masveida iekšējas represijas, līdzdalību kara un agresijas noziegumos. Un arī šobrīd represijas turpinās. Daudzi, glābjoties no režīma vajāšanas, patvērumu raduši Polijā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Visiem Ukrainas bēgļu bērniem turpmāk būs jāmācās arī Latvijas skolās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apmeklēt Latvijas izglītības iestādes, informēja IZM.

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Lasiet arī

Sabiedrība Medijs: Krievijai Latvijā pieder 16 īpašumi, bet Baltkrievijai - 15

Krievijai Latvijā pieder 16 īpašumi, bet Baltkrievijai - 15, tostarp Rīgā ir seši Krievijai piederoši nekustamie īpašumi un divi Baltkrievijai piederoši nekustamie īpašumi, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju platforma "Lsm.lv".

Pasaule Lukašenko: Piemaskavas terorakta rīkotāji mēģināja bēgt uz Baltkrieviju

Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko apšaubījis Kremļa un Krievijas propagandas apgalvojumus, ka uzbrukumā Piemaskavas koncertzālei "Crocus City Hall" iesaistītie cilvēki jau iepriekš gatavojušies atkāpties uz Ukrainu, paziņojot, ka viņi sākotnēji devušies uz Baltkrieviju.

Sabiedrība VDD atkārtoti aicina iedzīvotājus neapmeklēt Krieviju un Baltkrieviju

Valsts drošības dienests (VDD) aicina Latvijas iedzīvotājus gaidāmajās Lieldienu brīvdienās neceļot uz Krieviju vai Baltkrieviju un atgādina par augstajiem izlūkošanas un vervēšanas riskiem šo valstu teritorijā.

Pasaule Baltkrievija ievieš ekonomiskas sankcijas pret Lietuvu

Baltkrievijas valdība ceturtdien nolēma ieviest ekonomiskas sankcijas pret Lietuvu, atbildot uz Lietuvas lēmumu slēgt divus robežas šķērsošanas punktus, ziņoja "Ukrainska Pravda", atsaucoties uz Baltkrievijas propagandas aģentūru BELTA.