• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Abu Meri: Aizvadītās 100 dienas ir tikai «iesildīšanas» laiks pārmaiņām

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 11:40, 25.12.2023


Aizvadītās Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) vadītās valdības pirmās 100 dienas vēl ir tikai "iesildīšanas" laiks tām pārmaiņām, ko vēlos veikt veselības aprūpē, tā simts dienās paveikto atzīmē veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).


Foto: LETA

Stājoties veselības ministra amatā, Abu Meri izvirzīja vīziju - pieejama, kvalitatīva un efektīva veselības aprūpe. Uz cilvēku un rezultātu vērsta veselības aprūpe ir bijis atskaites punkts pirmajām 100 dienām ministra darbībā.

"Valdības apņemšanās un veselības kā vienas no galvenajām prioritātēm izvirzīšana nav tikai priekšrocība, nav tikai papildu finansējums veselības nozarei, man tā ir galvenokārt atbildība - kopā ar nozari veikt nozīmīgas pārmaiņas veselības aprūpes organizēšanā, lai ilgtermiņā veselības pakalpojumi Latvijas iedzīvotājiem būtu pieejami, kvalitatīvi un aprūpes sistēma ilgtspējīga un noturīga. Tas skar gan finansējuma stabilitātes nodrošināšanu, gan drosmīgākus lēmumus un investīcijas plānotājās pārmaiņās, vienlaikus arī spēju rast kompromisus nozarē," sacīja ministrs.

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā, šo 100 dienu laikā ir gūts atbalsts būtiskam finansējuma palielinājumam veselības nozarē, kas risina ilgtermiņā pastāvošus izaicinājumus un trūkumus, neizslēdzot nepieciešamību pēc sistēmas līdzekļu efektīvas izlietošanas.

Nozīmīgākais valdības kopdarbs ir 2024.gada valsts budžeta sagatavošana, aizstāvēšana un apstiprināšana. Veselības nozarei kopējais finansējums 2024.gadā būs turpat 1,9 miljardi eiro. Pateicoties papildu piešķirtajam finansējumam no 2024.gada 1.janvāri tiks uzlabota pakalpojumu pieejamība un kvalitāte, tai skaitā maksa par manipulācijām, palielināts ārstniecības personu atalgojumu, uzlabota kompensējamo medikamentu pieejamība, uzlaboti pakalpojumi onkoloģijas jomā, paplašināts veselības aprūpes pakalpojumu klāsts sievietēm un bērniem, kā arī uzlabota psihiskās veselības profilakse.

No papildu piešķirtā finansējuma vēl 107,9 miljoni eiro būs pieejami 2024.gada laikā, lai veicinātu ambulatoro pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem, attīstītu laboratoriskos izmeklējumus, stiprinātu ģimenes ārstu prakses jeb primārās veselības pakalpojumu, uzlabotu medikamentu pieejamības sistēmu un ieviestu jaunas zāles, izveidotu vienotu, efektīvu digitālu sistēmu, kurā vienkopus gan pacientam, gan ārstam būs pieejami dati, kas satur ziņas par pacienta ārstēšanu, izrakstītajām zālēm un laboratoriskajiem izmeklējumiem. Tāpat finansējums būs pieejams, lai attīstītu slimnīcu tīklu, tai skaitā, lai izveidotu metodiskos centrus, kas nodrošinās vienotu pieeju ārstēšanai, kvalitatīvai pakalpojuma sniegšanai visiem iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā.

VM informē, ka·šobrīd kopā ar Latvijas Vecmāšu asociāciju notiek darbs pie pilotprojekta, lai nodrošinātu vecmāšu mājas vizītes pie jaunajiem vecākiem. Mērķis ir veicināt vecmāšu spēju un kapacitāti, lai vairāki jaunie vecāki saņemtu nepieciešamo atbalstu gan gaidot mazuli, gan pirmajās bērniņa piedzimšanas dienās un nedēļās.

Tāpat ir izveidots pirmais metodiskais centrs psihiskajai veselībai un izstrādāti kvalitātes kritēriji ambulatorajiem psihiskās veselības aprūpes pakalpojumiem. Mērķis ir nodrošināt pieejamu un kvalitatīvu psihiskās veselības aprūpi potenciālajiem pacientiem. Turklāt no 2024.gada 1.janvāra tiks nodrošināts psihiatra dežūrtelefons iedzīvotājiem, kā arī uzsākta agrīnās intervences programma pieaugušajiem ar psihiskiem traucējumiem Rīgā un Daugavpilī.

Papildus ir uzsākts darbs pie telemedicīnas tiesiskā regulējuma pilnveides, lai veicinātu pacientu ārstēšanu, palielinot viņu piekļuvi medicīniskajai palīdzībai un medicīniskajai informācijai attālināti, tādējādi padarot veselības aprūpi pieejamāku un efektīvāku.

VM informē, ka ir arī uzsākts darbs pie slimnīcu tīkla izmaksu efektīvas pārvaldības plāna izstrādes. Valstij, iesaistoties reģionālo slimnīcu pārvaldībā, līdz 2024.gada pavasarim plānots Ministru Kabinetā apstiprināt pasākumu plānu efektīvam slimnīcu tīkla pārvaldības modelim, kas ļaus nodrošināt kvalitatīvus ārstniecības procesus un nosakot sniedzamo veselības aprūpes pakalpojumu apjomu lokālā līmeņa slimnīcās.

Savukārt ar Valsts kanceleju uzsāktas pārrunas par slimnīcu pārvaldības modeļa stiprināšanu, lai nodrošinātu līdzvērtīgu kvalitāti un procesu pārvaldību visās valsts slimnīcās un reģionālajās slimnīcās.

VM norāda, ka·vienam no svarīgākajiem efektivitātes virzītājspēkiem jābūt digitālajai transformācijai jeb procesu modernizācijai. Lai to īstenotu tiks veidotas ērtas, modernas un savstarpēji savietojamas datu platformas, kas saturēs datus par pacientu veselību un ārstniecības procesu.

Savukārt, lai nodrošinātu digitālās veselības labu pārvaldību, veikts sagatavošanas darbs digitālās veselības kompetenču centra izveidei, un jau 2024.gada sākumā centra izveide tiks virzīta apstiprināšanai Ministru kabinetā.

Aizvadītajās 100 dienas parakstīta arī stratēģija ar Pasaules Veselības organizāciju 2024.-2027.gadam par atbalstu kvalitātes uzlabošanā Latvijas veselības aprūpē - klīnisko rezultātu, pacientu drošības un pacientu pieredzes uzlabošanā.

Tāpat ir izstrādāts politikas plānošanas dokumenta "Cilvēkresursu attīstības stratēģija līdz 2029.gadam" projekts, ko plānots virzīt apstiprināšanai Ministru kabinetā 2024.gada pirmajā puse.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Abu Meri sola rudenī samazināt recepšu zāļu cenu par 15-20%

Mēs nevaram atkāpties no solījuma rudenī samazināt recepšu zāļu cenu par 15-20%, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Rīga stājas spēkā elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumi

No šodienas Rīgā stājas spēkā koplietošanas elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumi.

Sabiedrība Rīgā norisināsies tradicionālais «Kritiskās masas» velobrauciens

Rīgā šodien norisināsies tradicionālais "Kritiskās masas" velobrauciens, liecina organizatoru sniegtā informācija.

Sabiedrība Latvijā būs izmaiņas 467 reģionālo autobusu maršrutos

Šodien, 4.maijā un 6.maijā, būs izmaiņas 467 reģionālo autobusu maršrutos visā Latvijā, informē Autotransporta direkcijā (ATD).

Lasiet arī

Veselība Vasarā divkāršojies bērnu nelaimes gadījumu skaits

Jūnijā apdrošināšanas sabiedrībā ERGO pieteikts par 60% vairāk bērnu nelaimes gadījumu apdrošināšanas atlīdzību nekā gada aukstajos mēnešos. Arī pērn tieši vasaras brīvlaiks - jūnijs, jūlijs un augusts - bērniem bijis vistraumatiskākais periods. 38% no visiem nelaimes gadījumiem, kas 2022.gadā notikuši ar bērniem, apdrošināšanas atlīdzībām pieteikti šajos mēnešos.

Veselība Notiks partiju sarunas par veselības politikas jautājumiem

Šo ceturtdien plānotas "Jaunās vienotības" (JV) organizētas partiju sarunas par veselības politikas jautājumiem.

Veselība Latvijā sākas nieru veselības nedēļa

Šodien ar devīzi "Noskaidro savu nieru veselību!" sākas ikgadējā Nieru veselības nedēļa, ko organizē Latvijas Nefrologu asociācija un Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS), informē pasākuma rīkotāji.

Veselība Kariņš gaida, kura ministrija palīdzēs veselības aprūpei. Nepiesakās neviena!

Līdz šim neviena ministrija vēl nav pieteikusies pārdalīt savus budžeta līdzekļus par labu veselības aprūpei, trešdien intervijā TV3 atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).