• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Mēneša maksa par pieslēguma jaudu pieaugs par apmēram 0,5 līdz 2 eiro

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 15:29, 20.12.2023

Andris Ērglis


1.janvārī spēkā stāsies precizētās elektroenerģijas sadales tarifu vērtības, kā arī politiski rastais valsts atbalsta risinājums tarifu strauja pieauguma ierobežošanai privātpersonām (normatīvajos aktos noteiktie sadales tarifu pieauguma griesti). AS "Sadales tīkls" skaidro.



AS "Sadales tīkls" apkopojusi būtiskāko informāciju, kas par šīm izmaiņām jāņem vērā mājsaimniecībām.

Biežāk izmantotajiem pieslēgumiem izmaiņu ietekmē faktiskā mēneša maksa par pieslēguma jaudu pieaugs par apmēram 0,5 līdz 2 eiro

Jaunā, Saeimā apstiprinātā valsts atbalsta pieeja aizstāj līdzšinējo - 60% samazinājumu tarifa fiksētajai maksai visiem pieslēgumiem (spēkā no 2023.gada 1.septembra līdz 31.decembrim). Līdz ar valsts atbalsta risinājuma izmaiņām tarifa fiksētās maksas (par jaudas uzturēšanu) pieaugums pieslēgumiem no 16A līdz 25A zemsprieguma līnijās ar "Pamata" tarifu plānu būs robežās no 0,44 eiro līdz 1,80 eiro (neskaitot PVN), salīdzinot ar šī brīža maksu. Lielāks pieaugums būs pieslēgumiem ar 32A un lielāku jaudu, jo uz tiem netiek attiecināts jaunais valsts atbalsta risinājums.

Mainīgā maksa (zemsprieguma līnijās) par elektroenerģijas piegādi "Pamata" tarifu plānam būs 0,03962 eiro/kWh (neskaitot PVN).

"PAMATA-1" tarifu plāns: pamata izvēle, ko izmanto vairāk nekā 95% mājsaimniecību

Ikmēneša fiksētā maksa (par jaudas uzturēšanu) privātpersonu pieslēgumiem

*Pieslēgumiem, kuriem normatīvajos aktos nav noteikts pieauguma ierobežojums, faktiskā fiksētā maksa sakrīt ar ikmēneša fiksētās maksas vērtību, kas spēkā no 01.01.2024.

Gan jaunās tarifu vērtības, gan aktuālais valsts atbalsts tiks automātiski iekļauts elektrības rēķinos - iedzīvotājiem nekādi papildu soļi nav jāveic. Cik liela būs elektroenerģijas pārvades un sadales pakalpojumu maksas daļa kopējā rēķinā par janvāri (ko klienti saņems februārī), var uzzināt, ievadot sava pieslēguma parametrus un mēneša patēriņu "Sadales tīkla" mājaslapā pieejamajā tarifu aprēķina kalkulatorā.

"Speciālo" tarifu plānu jaunais valsts atbalsta risinājums neietekmē

"Speciālajam" tarifu plānam (zemsprieguma līnijās) ikmēneša fiksētās maksas samazinājums no janvāra būs 7 līdz 11% apmērā, salīdzinot ar vērtībām, kas stājās spēkā 2023.gada 1.jūlijā, bet mainīgā maksa par elektroenerģijas piegādi būs 0,15848 eiro/kWh (neskaitot PVN). "Speciālā" tarifa fiksētās maksas daļu pieauguma griestu risinājums neietekmē, jo tā jau atbilst nosacījumiem par maksimālo atļauto pieaugumu. Turklāt "Speciālais" plāns paredzēts izņēmuma gadījumiem (objektiem ar neesošu vai nullei tuvu patēriņu).

"SPECIĀLAIS-1" tarifu plāns: izvēle izņēmuma gadījumos objektiem ar minimālu vai 0 patēriņu

Ikmēneša fiksētā maksa (par jaudas uzturēšanu) privātpersonu pieslēgumiem

Izmaiņas ietekmē elektrības patēriņa apjomu, kas nosaka tarifu plāna ("Pamata" vai "Speciālais") izdevīgumu

Tarifa vērtību samazinājuma un jaunā valsts atbalsta risinājuma ietekmē no 1.janvāra mainīsies arī elektroenerģijas patēriņa robeža, pie kādas "Speciālais" tarifu plāns privātpersonu pieslēgumiem kļūst izdevīgāks par "Pamata" plānu. Taču jāatceras, ka "Speciālais" tarifu plāns būs izdevīgāks tikai gadījumos, kad elektroenerģijas patēriņš ir nulle vai tuvu tam (piemēram, pārdošanā izlikts dzīvoklis, kur ikdienā netiek patērēta elektroenerģija vai vasaras māja ziemas periodā).


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī

Sabiedrība «Sadales tīkls» par pieslēguma slodzes maiņu: Konceptuāli risinājums ir atrasts

Elektroenerģijas sadales tīkla operators AS "Sadales tīkls" plāno gadu visiem klientiem, kuri samazinājuši pieslēguma slodzi, nodrošināt iespēju vienu reizi bez maksas to atjaunot, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja "Sadales tīkla" pārstāve Gunta Līne.

Sabiedrība Izsludināts konkurss uz Sadales tīkla valdes locekļa amatu

Izsludināts konkurss uz elektroenerģijas sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" valdes locekļa ar atbildību par attīstību amata vietu, liecina paziņojums "Sadales tīkla" mājaslapā.

Ekonomika "Sadales tīkls": "Mēs neesam mierā ar to tarifu projektu"

Ja elektroenerģijas pārvades sistēmas operators AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) zaļo komponenti attiecinātu arī uz sadales sistēmas operatoru AS "Sadales tīkls", tad šī maksājuma daļa zaļās enerģijas ražotājiem "Sadales tīkla" tarifā varētu būt septiņas reizes mazāka, intervijā aģentūrai LETA teica "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.