• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vai tiešām? Piecu gadu laikā būtiski audzis optimisms par dzīvi pensijas gados

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 17:35, 12.12.2023


Piecu gadu laikā būtiski pieaudzis iedzīvotāju optimisms par iespējām pensijas gadus pavadīt sociāli aktīvā un piepildītā ikdienā, informē "Swedbank" pārstāvji, atsaucoties uz veikto iedzīvotāju aptauju.


Foto: LETA

To cilvēku skaits, kuri uzskata, ka vecumdienās beidzot varēs izbaudīt to, kam šobrīd neatliek laika (kultūras pasākumi, ceļojumi, hobiji un tamlīdzīgi), ir pieaudzis no 22% 2018.gadā līdz 37% šogad.

Ievērojami samazinājies pesimisms, proti, ja pirms pieciem gadiem izteikti pieticīgām vecumdienām gatavojās 23% respondentu, tagad tie ir 13%. Vairākums ir pārliecināti, ka ir vērts krāt kādam mērķim, un pensija ierindojas starp top prioritātēm.

Lielāks optimisms iezīmējas arī iedzīvotāju domās par to, vai pensijas vecumā nāksies turpināt darba gaitas. Par četriem procentpunktiem pieaudzis to cilvēku skaits, kuri domā, ka turpinās strādāt sava prieka pēc, - tā šobrīd uzskata teju trešdaļa respondentu. Nedaudz, bet samazinājusies pārliecība, ka vecumdienās nāksies strādāt piespiedu kārtā, lai segtu visus izdevumus - tā uzskata piektdaļa respondentu, bet pirms pieciem gadiem tā domāja 23%.

Aptaujā arī secināts, ka, pieaugot iedzīvotāju vecumam, optimisms sarūk - par pilnvērtīgu un aktīvu dzīvi pensijas vecumā ir pārliecināti 45% jaunu cilvēku 18-29 gadu vecumā, bet izteikti pieticīgai dzīvei gatavojas 28% sešdesmitgadnieku.

Tāpat izteikti atšķiras nākotnes redzējums cilvēkiem ar dažādiem ienākumiem. Vairāk nekā trešdaļa cilvēku ar salīdzinoši zemiem ienākumiem pensijas gados gatavojas pieticīgai iztikšanai, bet cilvēkos ar ienākumiem, kas pārsniedz 900 eiro mēnesī (neto) valda pārliecība, ka varēs atļauties dzīvot aktīvu un pilnvērtīgu dzīvi - tā domā 42% respondentu.

Šogad uz pusi ir augušas cilvēku gaidas par vēlamo pensijas apmēru. Vidēji visaugstāko pensiju absolūtos skaitļos sagaida vīrieši, kuri gribētu saņemt vairāk nekā 1600 eiro mēnesī (sievietes - virs 1300 eiro mēnesī). Pirms pieciem gadiem iedzīvotāju gaidas par vēlamo pensijas ampēru bija krietni zemākas - vīriešiem tie bija aptuveni 1000 eiro mēnesī, bet sievietēm nepilni 800 eiro.

Visvairāk respondentu - 66% - gribētu izmantot pensiju ceļojumiem, kam seko dažādi hobiji (47%) un tēriņi bērnu un mazbērnu vajadzībām (41%). Salīdzinot iedzīvotāju vēlmes ar pārliecību par to, kādām vajadzībām naudas patiešām pietiks, dominē tēriņi veselībai (56%). Piecu gadu laikā ir pieaudzis to cilvēku skaits, kuri domā, ka bez vajadzībām veselības uzturēšanai atliks nauda arī ceļošanai, bērniem un mazbērniem, kultūras pasākumu apmeklēšanai un hobijiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Sabiedrība Kā panākt lielāko pensijas iemaksas atdevi? Тор grozījumi

Sagatavoti grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā un Ministru kabineta 2017.gada 19.decembra noteikumos "Kārtība, kādā valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītājs aprēķina maksājumu par ieguldījumu plāna pārvaldi, un kārtība, kādā tiek veikta minētā maksājuma uzskaite un ieturēšana".

Ekonomika Nauda vecumdienam: Latvijā fiksēja pensiju iemaksu pieaugumu par 18% (+VIDEO)

Ikviens iedzīvotājs pats ir atbildīgs par savu uzkrājumu, pauž eksperts.

Sabiedrība Vai Latvijas seniori spēs sasniegt Skandināvijas uzplaukumu (+VIDEO)

Lai būtiski nepazeminātos dzīves kvalitāte, pensijai vajadzētu būt vismaz 70-80% apmērā no pirmspensijas ienākumiem.

Sabiedrība LM iesniegusi apspriešanai grozījumus par ikmēneša piemaksu pie pensijas

Labklājības ministrija (LM) iesniegusi publiskai apspriešanai grozījumus Ministru kabineta noteikumos par ikmēneša piemaksu pie vecuma un invaliditātes pensijas.