• Karmena,
  • Manfreds,
  • Milda
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Par Eiropas gada koku Latvijā kļuvis Kaņepju dižozols Valmieras novadā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 13:13, 05.12.2023


Kaņepju dižozols Valmieras novadā ir kļuvis par Eiropas gada koku Latvijā un ir izvirzīts fināla kārtai konkursā par titulu "Eiropas gada koks".


Foto: Wikipedia

Šogad pēc biedrības "Esam Jērcēniem" ierosinājuma, Kaņepju dižozols, kas atrodas Jērcēnu pagastā, Valmieras novadā, iekļuva to deviņu koku skaitā, kas izvirzīti balsojumam Latvijas Meža sertifikācijas padomes un Latvijas Meža īpašnieku biedrības organizētajā konkursā "Eiropas gada koks", un balsojumā Latvijā ieguva pirmo vietu.

Tas nozīmē, ka Kaņepju dižozols ir kļuvis par "Eiropas gada koku Latvijā 2023.gadā" un ir izvirzīts fināla kārtai konkursā par titulu "Eiropas gada koks".

Kaņepju dižozols pie "Kaņepju" mājām Jērcēnu pagastā ir otrais dižākais ozols Latvijā un Baltijā. Kopš 1977.gada tas iekļauts aizsargājamo dabas pieminekļu sarakstā, kopš 1994.gada - arī arheoloģijas pieminekļu sarakstā.

Ozola stumbru savulaik sašķēlis zibens, koka vidū ir liels dobums ar trim ieejām - lielā - ziemeļos, maza sprauga - dienvidos, trešā - pret debesīm. Dobumā, nedzīvajā koksnē savulaik iegriezti dažādi vārdi un iniciāļi, vecākais no tiem - "1886.gads". Starp vārdiem atrodams arī "Kaņepju" māju saimnieka vārds: "N. Cīrulis 15. VII 1928".

1933.gadā tā laika populārākais žurnāls Latvijā "Atpūta" izsludināja varenākā ozola konkursu - lasītāji tika aicināti iesūtīt ierosinājumus un fotogrāfijas. Kaņepju ozols ieguva pirmo vietu, tā saimnieks Nikolajs Cīrulis balvā saņēma žurnāla gada abonementu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Nākamnedēļ Latvijā atgriezīsies silts laiks

Nākamnedēļ Latvijā atgriezīsies silts laiks un gaisa temperatūra sasniegs plus 20 grādus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Sabiedrība Piektdiena Latvijā iesāksies ar lietu

Piektdiena Latvijā iesāksies ar lietu, bet sākot pūs brāzmainajam vējam, lietus mākoņi izklīdīs un no Kurzemes puses nokrišņi mitēsies, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes.

Sabiedrība Ogres novada mēra Helmaņa alga palielinājusies par 36%

Pērn Ogres novada domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa (NA) alga domē palielinājusies par 36%, sasniedzot 64 477 eiro, liecina Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtā valsts amatpersonas deklarācija.

Sabiedrība Rīgā rīkos psiholoģiskā atbalsta nometnes bērniem no Ukrainas

Rīgā rīkos psiholoģiskā atbalsta nometnes bērniem no Ukrainas.

Lasiet arī

Sabiedrība Valmieras pašvaldība mežu sargās rūpīgāk (+VIDEO)

50% jeb vairāk nekā 147 000 ha no novada teritorijas aizņem mežu platības.

Sabiedrība Lielajā Baltezerā centīsies traucēt kormorānu ligzdošanai

Lielajā Baltezerā iecerēts traucēt kormorānu ligzdošanai uz salām, tuvējās pašvaldības informējusi Dabas aizsardzības pārvalde (DAP).

Interesanti fakti Durbes ligzdas jauno jūras ērgli sauks Hugo

Durbes ligzdas jauno jūras ērgli sauks Hugo, noskaidrots Latvijas Dabas fonda (LDF) rīkotajā aptaujā. Aptaujā piedalījās 1732 cilvēki, un ar 556 balsīm uzvarējis vārds Hugo.

Sabiedrība Aicina dot vārdu Durbes ligzdas jaunajam jūras ērglim

Latvijas Dabas fonds (LDF) aicina dot vārdu Durbes ligzdas jaunajam jūras ērglim, kas pagaidām tiek dēvēts par H kungu, liecina LDF tviterī publiskotais aicinājums.