• Antoņina,
  • Ņina,
  • Ninona,
  • Oksana
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Siliņa: Budžetu pa nakti neskatīsim

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 21:18, 04.12.2023


Šajā gadā Saeima budžetu neskatīs pa nakti, pirmdien preses konferencē pēc sadarbības sanāksmes solīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).


Foto: LETA

Viņa norādīja, ka budžetu plānots skatīt līdz plkst.21, tomēr gadījumā, ja būs skaidrs, ka debates tuvojas noslēgumam, sēde varētu turpināties. Siliņa uzsvēra, ka ir nepieciešams izdarīt visu iespējamo, lai "debates būtu saturīgas un beigtos normālā laikā".

Vienlaikus Ministru prezidente sacīja, ka vienas diena budžeta skatīšanai Saeimā varētu būt par maz.

LETA jau ziņoja, ka Saeimas deputāti valsts 2024.gada budžeta pieņemšanai decembra otrajā nedēļā pie nepieciešamības gatavi strādāt arī brīvdienās, tas iezīmējās šonedēļ Saeimas Frakciju padomes un Prezidija sanāksmē.

Frakciju padome pēc būtības vienojās par Saeimas priekšsēdētājas Daigas Mieriņas (ZZS) piedāvājumu, ka Saeima par budžeta pakotnes likumprojektu nodošanu vērtēšanai komisijās lems 9.novembrī, konceptuāli pirmajā lasījumā 16.novembrī un otrajā, galīgajā lasījumā tos sāks skatīt 7.decembrī.

Prognozējot, ka vienā dienā neizdosies izdebatēt visus priekšlikumus, Saeima uz sēdi varētu sanākt arī piektdien, 8.decembrī. Ja debates prasītu vairāk par divām dienām, tad deputāti būšot gatavi strādāt arī brīvdienās - sestdien, 9.decembrī un, iespējams, arī svētdien, 10.decembrī.

Budžetu šajās dienās plānots pamatā skatīt no plkst.9 rītā līdz plkst.21 vakarā. Šāds laiks izvēlēts, lai neatkārtotu iepriekšējās valdības praksi un budžetu neturpināt skatīt pēc pusnakts. Ja plkst.21 būs palikuši neliels skaits neizskatītu priekšlikumu, tad deputāti koleģiāli varēs vienoties par saprātīgu laika pagarinājumu.

Kā ziņots, Saeimas priekšsēdētāja Mieriņa piektdien no finanšu ministra Arvila Ašeradena (JV) saņēma 2024.gada valsts budžeta projektu.

Valdība trešdien atbalstīja 2024.gada valsts budžeta projektu un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026.gadam, kurā valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi nākamajā gadā plānoti 14,486 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi paredzēti 16,212 miljardu eiro apmērā.

Vispārējās valdības, kas aptver visu valsts un pašvaldību pārvaldes struktūru, kā arī sociālās apdrošināšanas iestādes, kopējie ieņēmumi nākamajā gadā plānoti 17,8 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi - 19,1 miljarda eiro apmērā. Tādējādi 2024.gadā vispārējās valdības budžeta deficīts plānots 1,3 miljardu eiro jeb 2,8% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Budžeta deficīts 2025.gadā plānots 2,3% no IKP, bet 2026.gadā 0,9% no IKP.

Valsts parāds nākamgad prognozēts 18,6 miljardu eiro apmērā jeb 41% no IKP.

Par trim galvenajām valsts prioritātēm noteiktas iekšējā un ārējā drošība, izglītība un veselība.

Salīdzinot ar 2023.gada budžetu, 2024.gadā plānotie valsts budžeta ieņēmumi paredzēti par 1,763 miljardiem eiro lielāki. Savukārt valsts budžeta izdevumi 2024.gadā paredzēti par 1,538 miljardiem eiro lielāki nekā 2023.gada valsts budžeta likumā.

Pamatbudžetā plānotie ieņēmumi veido 10,016 miljardus eiro, bet izdevumi 12,148 miljardus eiro. Savukārt speciālajā budžetā ieņēmumi plānoti 4,761 miljarda eiro apmērā, bet izdevumi 4,356 miljardu eiro apmērā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Kā ērti pārslēgties uz ziemas laiku, dzīvojot Latvijā (+VIDEO)

Lai taupītu enerģiju un mazinātu elektrības rēķinus, iesaka izvēlēties energoefektīvas spuldzes.

Sabiedrība Valsts piedāvā iegādāties noziedzniekiem izņemtus ziedu sīpolus

Nodrošinājuma valsts aģentūra (NVA) izsludinājusi krimināllietās izņemto lietisko pierādījumu realizāciju, piedāvājot izsolē iegādāties trīs veidu ziedu sīpolus par vismaz 230 000 eiro, liecina aģentūras paziņojums.

Sabiedrība Novembris Latvijā sāksies ar vētru, stipru lietu un sniegu

Nākamās nedēļas otrajā pusē Latviju sasniegs spēcīgs ciklons, kas var atnest vētru un daudz nokrišņu, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā īstenos sabiedrības vadītu kopienu centru piltprojektu

Rīgā īstenos sabiedrības vadītu kopienu centru piltprojektu, informē Rīgas pašvaldība.

Lasiet arī

Ekonomika FM: 2024.gadā budžeta deficīts būtiski pieaugs un sasniegs 2,9%

Šajā gadā valdības budžeta deficīts būtiski pieaugs un sasniegs 2,9% no iekšzemes kopprodukta (IKP), pietuvojoties tuvu Māstrihtas 3% no IKP robežai, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā Latvijas Stabilitātes programmas projektā 2024.-2028.gadam, ko otrdien skata valdībā.

Sabiedrība Saeima pieņem nākamā gada valsts budžetu ar 2,8% deficītu

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma 2024.gada valsts budžetu, kurā konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti nepilni 14,5 miljardi eiro, izdevumi - nedaudz virs 16,2 miljardi eiro, bet vispārējās valdības budžeta deficīts plānots 2,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Sabiedrība EK parādījusi «dzelteno kartīti» Latvijai attiecībā uz budžeta deficītu

Eiropas Komisija (EK) parādījusi "dzelteno kartīti" Latvijai attiecībā uz budžeta deficītu, bet tas nenozīmē, ka iestājas kaut kādas sankciju procedūras vai Latvijai ir kaut kas jāpārstrādā, intervijā aģentūrai LETA sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens, komentējot EK pausto, ka Latvijas budžeta izdevumu pieaugums ir lielāks par EK rekomendēto.

Sabiedrība Lūgs samazināt laiku debatēšanai Saeimā par nākamā gada valsts budžetu

Vairāki koalīcijas deputāti parakstījuši iesniegumu Saeimas Prezidijam, lūdzot samazināt laiku debašu runām šodien gaidāmajā parlamenta sēdē, kurā galīgajā lasījumā tiks lemts par nākamā gada valsts budžetu.