• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Siliņa: Budžetu pa nakti neskatīsim

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 21:18, 04.12.2023


Šajā gadā Saeima budžetu neskatīs pa nakti, pirmdien preses konferencē pēc sadarbības sanāksmes solīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).


Foto: LETA

Viņa norādīja, ka budžetu plānots skatīt līdz plkst.21, tomēr gadījumā, ja būs skaidrs, ka debates tuvojas noslēgumam, sēde varētu turpināties. Siliņa uzsvēra, ka ir nepieciešams izdarīt visu iespējamo, lai "debates būtu saturīgas un beigtos normālā laikā".

Vienlaikus Ministru prezidente sacīja, ka vienas diena budžeta skatīšanai Saeimā varētu būt par maz.

LETA jau ziņoja, ka Saeimas deputāti valsts 2024.gada budžeta pieņemšanai decembra otrajā nedēļā pie nepieciešamības gatavi strādāt arī brīvdienās, tas iezīmējās šonedēļ Saeimas Frakciju padomes un Prezidija sanāksmē.

Frakciju padome pēc būtības vienojās par Saeimas priekšsēdētājas Daigas Mieriņas (ZZS) piedāvājumu, ka Saeima par budžeta pakotnes likumprojektu nodošanu vērtēšanai komisijās lems 9.novembrī, konceptuāli pirmajā lasījumā 16.novembrī un otrajā, galīgajā lasījumā tos sāks skatīt 7.decembrī.

Prognozējot, ka vienā dienā neizdosies izdebatēt visus priekšlikumus, Saeima uz sēdi varētu sanākt arī piektdien, 8.decembrī. Ja debates prasītu vairāk par divām dienām, tad deputāti būšot gatavi strādāt arī brīvdienās - sestdien, 9.decembrī un, iespējams, arī svētdien, 10.decembrī.

Budžetu šajās dienās plānots pamatā skatīt no plkst.9 rītā līdz plkst.21 vakarā. Šāds laiks izvēlēts, lai neatkārtotu iepriekšējās valdības praksi un budžetu neturpināt skatīt pēc pusnakts. Ja plkst.21 būs palikuši neliels skaits neizskatītu priekšlikumu, tad deputāti koleģiāli varēs vienoties par saprātīgu laika pagarinājumu.

Kā ziņots, Saeimas priekšsēdētāja Mieriņa piektdien no finanšu ministra Arvila Ašeradena (JV) saņēma 2024.gada valsts budžeta projektu.

Valdība trešdien atbalstīja 2024.gada valsts budžeta projektu un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026.gadam, kurā valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi nākamajā gadā plānoti 14,486 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi paredzēti 16,212 miljardu eiro apmērā.

Vispārējās valdības, kas aptver visu valsts un pašvaldību pārvaldes struktūru, kā arī sociālās apdrošināšanas iestādes, kopējie ieņēmumi nākamajā gadā plānoti 17,8 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi - 19,1 miljarda eiro apmērā. Tādējādi 2024.gadā vispārējās valdības budžeta deficīts plānots 1,3 miljardu eiro jeb 2,8% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Budžeta deficīts 2025.gadā plānots 2,3% no IKP, bet 2026.gadā 0,9% no IKP.

Valsts parāds nākamgad prognozēts 18,6 miljardu eiro apmērā jeb 41% no IKP.

Par trim galvenajām valsts prioritātēm noteiktas iekšējā un ārējā drošība, izglītība un veselība.

Salīdzinot ar 2023.gada budžetu, 2024.gadā plānotie valsts budžeta ieņēmumi paredzēti par 1,763 miljardiem eiro lielāki. Savukārt valsts budžeta izdevumi 2024.gadā paredzēti par 1,538 miljardiem eiro lielāki nekā 2023.gada valsts budžeta likumā.

Pamatbudžetā plānotie ieņēmumi veido 10,016 miljardus eiro, bet izdevumi 12,148 miljardus eiro. Savukārt speciālajā budžetā ieņēmumi plānoti 4,761 miljarda eiro apmērā, bet izdevumi 4,356 miljardu eiro apmērā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Ekonomika Nākamgad Latvija plāno aizņemties kopumā apmēram trīs miljardus eiro

Atbilstoši šā brīža indikatīvajām prognozēm kopējais Latvijas aizņemšanās apmērs 2024.gadā varētu sasniegt trīs miljardus eiro, un lielākā daļa no tā tiks novirzīta iepriekš uzņemto valsts parāda saistību pārfinansēšanai, aģentūrai LETA pavēstīja Valsts kases pārstāvji.

Sabiedrība Valsts budžeta projektam saņemti vairāk nekā 450 priekšlikumi

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija nākamā gada valsts budžeta projekta otrajam lasījumam kopumā saņēmusi vairāk nekā 450 priekšlikumus, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Sabiedrība Saeima konceptuāli atbalsta 2024.gada valsts budžeta projektu

Saeimas vairākums šodien konceptuāli atbalstīja likumprojektu "Par valsts budžetu 2024.gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026.gadam".

Sabiedrība Siliņa: Vajadzību ir daudz, bet visas budžetā nevarēs apmierināt

Pašlaik ir skaidrs, ka diskusijas par budžetu vēl būs, vajadzību ir daudz, taču tās visas apmierināt nevarēs, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).