• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lielajos kapos atklāti restaurētie Vērmaņu dzimtas pieminekļi

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 11:00, 27.11.2023


Lielajos kapos atklāti par 160 000 eiro restaurētie Vērmaņu dzimtas pieminekļi.


Foto: LETA

Vērmaņu ģimenes vēsturiskās kapu vietas pieminekļi ir Rīgas patriciešu kapa vietas unikāls 19.gadsimta arhitektūras mantojums, norāda pašvaldībā.

Vērmaņu dzimtas vārds ierakstīts Rīgas vēsturē, jo šīs ģimenes mīlestība pret Rīgu dāvājusi paliekošas vērtības pilsētai un rīdziniekiem. Viena no tām ir Vērmaņdārzs, kura pirmssākumi ir Annas Ģertrūdes Vērmanes dāvātais dārzs un finanšu līdzekļi. Viņas darbu turpināja dēls Johans Kristofs Vērmans.

Vērmaņu ģimenes pieminekļu atjaunošana Lielajos kapos ir Rundāles pils atjaunotāja un bijušā direktora Imanta Lancmaņa un Rīgas domes deputātes Rita Našenieces (JV) iniciatīva. Tās mērķis ir godināt senās Rīgas labdarības, sociālā atbalsta un mecenātisma tradīcijas, restaurējot Vērmaņu ģimenes vēsturisko kapu vietu Lielajos kapos.

Restaurācijas darbi tika iesākti 2022.gada septembrī un noslēdzās šī gada rudenī.

Autentiski restaurētais un rekonstruētais kapu komplekss sastāv no diviem pieminekļiem un ampīra stila sētiņas. Restaurācijas darbi ir veikti saskaņā ar izstrādāto zinātniskās restaurācijas metodiku un Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes norādījumiem.

Galvenais restaurators ir Edgars Purviņš, kurš norāda, ka padomju laikā šī kapu vieta bija pamatīgi bojāta - kolonnas fragments bija pārlūzis, atradās zemē, pieminekļa akmens bloki neatradās uz savas ass.

Otra pieminekļa smilšakmens kubs ar uzrakstiem un virs tā akmenī kaltā urna pēc 60. gadiem atradās zemē un pēc tam detaļas iemūrētas pārdesmit metru attālajā rindu kapliču sienā. Pieminekļa blokiem bija liela apjoma mehāniska rakstura materiāla zudumi, tie bija nomelnējuši, virsmu klāja bioloģijas apaugums.

Restaurācijas darbu gaitā tika atklāti oriģinālā nožogojuma (sētas) akmens pamati, kas bija paslēpti zemē, un tas ļāva rekonstruēt nožogojuma apjomu tā sākotnējā novietojumā un apjomā.

Īpaši rūpīgs un sarežģīts darbs tika veikts, atjaunojot Annas Ģertrūdes Vērmanes pieminekļa kubu, kuram bija nošķelts stūris, un daļēji zudis pieminekļa gravējums. Tika veikts padziļināts pētnieciskais darbs, lai atjaunotu zudušos pieminekļu elementus un vēsturiskos uzrakstus, kādi tie bija 19.gadsimtā.

Projekta realizēšanai tika piesaistīta arhitekti un pieminekļa restauratori - Kristaps Andersons, Guntis Blūmentāls, Rūta Patmalniece, Aiga Kalniņa, Ēriks Cērpiņš.

Kapa vietas restaurāciju finansēja Rīgas pašvaldība. Restaurācijas darbus veica SIA "Koka ēka".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Sabiedrība Nacionālās pretošanās kustības piemineklim saziedoti tikai 7000 eiro

Piemineklim, ar kuru plānots godināt nacionālās pretošanās kustības dalībniekus, no vajadzīgajiem 100 000 eiro saziedoti gandrīz 7000 eiro, informēja Latvijas Okupācijas muzeja pārstāve Anete Enikova.

Kultūra Kijivā demontēts piemineklis komandierim Nikolajam Ščoram

Sestdien Kijivā demontēts piemineklis pilsoņkara komandierim Nikolajam Ščoram, kas ilgu laiku tika uzskatīts par vienu no Ukrainas galvaspilsētas slavenākajiem pieminekļiem.

Sabiedrība Pienākumu demontēt padomju pieminekļus atzīst par atbilstošu Satversmei

Satversmes tiesa (ST) ceturtdien par atbilstošām Satversmei atzinusi normas, kas uzliek par pienākumu demontēt padomju režīmu slavinošus objektus Daugavpilī.

Sabiedrība Rīgas Pieminekļu padome neatbalsta de Tolli pieminekļa aizvākšanu

Rīgas Pieminekļu padome pagājušajā nedēļā nav atbalstījusi pieminekļa Krievijas impērijas karavadonim Barklajam de Tolli (1761-1818) aizvākšanu no Esplanādes, vēsta "Latvijas Avīze".