• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rīgas Pieminekļu padome neatbalsta de Tolli pieminekļa aizvākšanu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 08:07, 13.11.2023


Rīgas Pieminekļu padome pagājušajā nedēļā nav atbalstījusi pieminekļa Krievijas impērijas karavadonim Barklajam de Tolli (1761-1818) aizvākšanu no Esplanādes, vēsta "Latvijas Avīze".


Foto: LETA

Jautājums par šī pieminekļa aizvākšanu Pieminekļu padomē bija nonācis atkārtoti. Šo objektu Esplanādes malā pirmo reizi atklāja 1913.gadā un 2002.gadā uzstādīja atjaunotas kopijas veidā. 2002.gadā tā laika Pieminekļu padome atbalstīja atjaunotā tēla uzstādīšanu vēsturiskajā vietā un to atklāja tā brīža Pieminekļu padomes vadītājs Ojārs Spārītis. Pieminekļu padome skatīja jautājumu jau 3.martā un toreiz tēlu lēma atstāt.

Pieminekļa demontēšanai trūkstot likumīga pamata, jo tas neattiecas uz padomju okupācijas laiku, turklāt Rīgas domei ir saistošs dāvinājuma un uzturēšanas līgums ar šī pieminekļa uzstādītāju un finansētāju uzņēmēju Jevgeņiju Gombergu.

Šoreiz padomē tomēr izskanēja viedoklis, ka jautājumu nez vai var uzskatīt par izlemtu un par to vēl nāksies runāt ne reizi vien, jo jārēķinās, ka iesniegumi ar aicinājumiem to aizvākt droši vien turpinās pienākt, attiecīgi varot gadīties, ka perspektīvā de Tolli tiešām nāksies pārvietot uz citu vietu, prom no tagadējās. Kultūrvēsturiska vērtība oficiāli skaitās tikai oriģinālais pieminekļa postaments, bet ne figūras kopija.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Trīs lietas, ko vēlas darbinieki

Katrs piektais uzņēmums seko līdzi darbinieku vēlmēm, veicot ikgadējos darbinieku apmierinātības mērījumus. Pārliecinošs vairākums - 91% aptaujāto uzņēmumu - darbinieku labbūtības iniciatīvām atvēl līdz 10 000 EUR gadā, 7% uzņēmumu darbinieku labbūtībai atvēlētais gada budžets ir 10 001 - 30 000 EUR robežās, savukārt pavisam niecīga uzņēmumu daļa (0,29%) - velta vairāk nekā 100 000 EUR ik gadu.

Sabiedrība Rožukalnei atstājot amatu, SEPLP meklēs jaunu sabiedrisko mediju ombudu

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) rīkos konkursu jauna sabiedrisko mediju ombuda ievēlēšanai, jo līdzšinējā ombude Anda Rožukalne nolēmusi amatu atstāt, informē SEPLP pārstāvji.

Sabiedrība Miris kādreizējais finanšu ministrs Andris Vilks

Miris Latvijas Bankas padomes loceklis un kādreizējais finanšu ministrs Andris Vilks, pavēstīja Latvijas Bankā.

Sabiedrība Izstrādās atbalsta sistēmu Latvijas klimatneitralitātes mērķu sasniegšanai

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki kopā ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), Latvijas Universitāti (LU) un Vidzemes augstskolu (ViA) veidos vienotu nacionālo lēmumu atbalsta instrumentu, kas politikas veidotājiem palīdzēs pieņemt datos balstītus lēmumus par efektīvākajām klimata politikām, aģentūru LETA informēja RTU.

Lasiet arī

Sabiedrība Lielajos kapos atklāti restaurētie Vērmaņu dzimtas pieminekļi

Lielajos kapos atklāti par 160 000 eiro restaurētie Vērmaņu dzimtas pieminekļi.

Kriminālziņas Pa nakti aizvākts Keldiša piemineklis

Pagājušajā naktī aizvākts akadēmiķa Mstislava Keldiša piemineklis, aģentūrai LETA apstiprināja Rīgas domē.

Pasaule Igaunija Krievijai izsaka nožēlu par komunistu upuru memoriāla nojaukšanu

Igaunijas vēstniecība Maskavā nosūtījusi diplomātisko notu Krievijas Ārlietu ministrijai, paužot dziļu nožēlu par komunistiskā režīma terora upuru memoriāla nojaukšanu Vladimirā, vēsta laikraksts "Postimees".

Sabiedrība NA rosina padomju karavīru mirstīgās atliekas pārvietot uz brāļu kapiem

Nacionālā apvienība (NA) ar grozījumiem likumā rosina likvidēt visus Latvijā atlikušos ārpus karavīru masu apbedījumiem esošos PSRS Bruņotos spēkus un padomju okupāciju slavinošos pieminekļus un piemiņas zīmes, parkos un citās publiskās vietās apbedīto karavīru mirstīgās atliekas pārvietojot uz brāļu kapiem.