• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Politoloģe: pastāv potenciāls savākt nepieciešamos parakstus Saeimas atlaišanai

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 12:26, 12.11.2023


Matemātiski pastāv potenciāls savākt nepieciešamos parakstus 14.Saeimas atlaišanas referenduma ierosināšanai, uzskata Rīgas Stradiņa universitātes lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle.


Foto: LETA

Viņa norādīja, ka pašreizējā aktivitāte skaidrojama ar to, ka šo parakstu vākšanu ir iniciējušas divas Saeimā pārstāvētas partijas un šīm partijām ir savs elektorāts. Tostarp, par "Latvija pirmajā vietā" 14.Saeimas vēlēšanās nobalsojuši nedaudz vairāk nekā 57 000 vēlētāju, bet par "Stabilitātei" - 62 000.

Tāpat arī iniciatīvas autori ir vairākas partijas, kas nav iekļuvušas Saeimā, bet ir startējušas vēlēšanās un tām ir savs elektorāts, piemēram, par partiju "Suverēnā vara" nobalsoja vairāk nekā 20 000 vēlētāju.

Tie kopumā ir apmēram 160 000 vēlētāji, kas par iniciatīvas iesniedzēju partijām nobalsojuši iepriekšējās vēlēšanās.

"Šajā gadījumā varam sagaidīt aktivitāti, jo šīs partijas ir ar savu elektorātu. Tas nav viens cilvēks vai maza entuziastu grupa, kas rosina parakstu vākšanu, bet to rosina salīdzinoši lielas un spēcīgas parlamentā esošas partijas, kuras uzrunā savu elektorātu," sacīja Metla-Rozentāle.

Viņa norādīja, ka gadījumā, ja partijas, kas iniciējušas parakstu vākšanu, mērķtiecīgi strādā pie sava elektorāta motivēšanas, kā arī, pieņemot, ka ir vēlētāji, kas nobalsoja par citu partiju, bet ir neapmierināti vai vīlušies to darbībā - teorētiski pastāv iespēja savākt nepieciešamo 154 241 balsi.

Vienlaikus Metla-Rozentāle sacīja, ka pašreizējais parakstu skaits - nedaudz virs 15 000 - ir salīdzinoši niecīgs skaits pret kopēju šo partiju atbalstītāju skaitu.

Par 14.Saeimas atlaišanas referenduma ierosināšanu līdz 12.novembra plkst.12 parakstījušies vairāk nekā 15 300 cilvēku, liecina portālā "Latvija.lv" publicētā informācija.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Sabiedrība Atbalsta aizliegumu reklamēt alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Latvijā ieviest aizliegumu alkoholisko dzērienu audio un audiovizuālajās reklāmās reklamēt šo dzērienu cenas vai atlaides.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Lasiet arī

Sabiedrība «Rail Baltica» Saeimas izmeklēšanas komisija iztaujās VK un Ģenerālprokuratūru

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par "Rail Baltica" projekta īstenošanu pirmajā sēdē deputāti vienojušies nākamreiz iztaujāt Valsts kontroles (VK) un Ģenerālprokuratūras pārstāvjus.

Sabiedrība Vili Krištopanu Saeimā aizstās viņa palīdze Ilze Stobova

Daugavpils pašvaldības izpilddirektorei Sabīnei Šņepstei (LPV) atsakoties no potenciālā Saeimas deputāta mandāta, nākamā sarakstā ir Ilze Stobova, kura to pieņems.

Sabiedrība Saeima aicina atbalstīt Ukrainas pieteikumu pievienoties NATO

Uzsverot nepieciešamību Vašingtonas samitā skaidri apliecināt stingru vienotību un apņēmību, kā arī visu sabiedroto gatavību uzņemties taisnīgu daļu atbildības par visu sabiedroto drošību, Saeima šodien pieņēma paziņojumu, kurā aicina NATO dalībvalstu parlamentus atbalstīt Ukrainas oficiālo pieteikumu par iestāšanos NATO.

Sabiedrība Valdība plāno pārbūvēt Saeimas namu

Saeimas ēkas atjaunošanas metu konkursā redzējumu iesnieguši seši pretendenti, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).