Saeima ļauj augstām valsts amatpersonām būt dubultpilsoņiem

Sabiedrība
LETA 12:32, 09.11.2023 0

Saeima šodien noraidīja "Latvija pirmajā vietā" (LPV) Saeimas frakcijas rosinājumu liegt augstām valsts amatpersonām būt dubultpilsoņiem.

 
Foto: LETA

Deputāte Linda Liepiņa (LPV) pauda nesaprati, kāpēc joprojām Latvijā ļauj ieņemt augstus amatus cilvēkiem, kuri kādu iemeslu dēļ neuzskata par vajadzību atteikties no vēl kādas pilsonības. Viņa atzina, ka priekšlikums ir arī saistīts ar ārlietu ministru Krišjāni Kariņu (JV), kuram ir ASV pilsonība. ''Man nav skaidrs, kādas intereses viņš šobrīd pārstāv, jau vairāku nedēļu garumā, uzspļaujot Latvijas parlamentam un neierodoties atbildēt uz deputātu jautājumiem un viņa demisijas pieprasījumu,'' teica opozīcijas deputāte.

LPV priekšlikums attiecas uz Saeimas, Ministru kabineta, Centrālās vēlēšanu komisijas, Latvijas Bankas padomes locekļiem un Latvijas Bankas prezidentu. Tāpat LPV rosināja, ka par Ministru prezidenta amata kandidātu nevar izvirzīt un apstiprināt pilsoni ar dubulto pilsonību. Minētais ierobežojums attiecas arī uz premjerministra biedru un parlamentāro sekretāru. Dubultpilsonis nevar kandidēt Eiropas Parlamenta vēlēšanās, kā arī par Eiropas Savienības komisāra amata kandidātu nevar izvirzīt pilsoni ar dubultpilsonību, paredzēja opozīcijas partijas piedāvātie grozījumi vairākos likumos.

LPV priekšlikums noteica, ka likums stājas spēkā nākamā gada 1.februārī, un amatpersonām ar dubulto pilsonību līdz tam jāveic nepieciešamās darbības, lai tiktu izpildītas šo likumu prasības.

Deputāti likumprojektu anotācijā skaidro, ka dubultpilsonības aizlieguma pamatā ir novērst šaubas par amatpersonu lojalitāti Latvijai.

LPV atsaucas uz Satversmi, kas aizliedz par Valsts prezidentu ievēlēt personu ar dubulto pilsonību, un tas balstoties uz apsvērumu, ka pretējā gadījumā amatpersonai būtu "sašķelts interešu lauks" un ka persona ar dubulto pilsonību var nonākt sarežģītā situācijā, ja Latvijas un otras pilsonību pārstāvošās valsts intereses vai viedokļi atšķiras.

Grozījumu autoru ieskatā, pastāvot līdzīgs risks, ka amatpersonas var nonākt situācijā, kad nav iespējams vienlaikus būt lojālam abām valstīm. Tādēļ no valsts drošības un interešu aizsardzības viedokļa neesot pieļaujami veicināt šāda veida situāciju rašanos, kurās personai ir jāizdara izvēle par labu vienai vai otrai valstij. LPV ieskatā, interešu konflikti var notikt pat tad, ja valsts amatpersonai otra pilsonība ir piederīga kādai no Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalstīm.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Dons no Eirovīzijas konkursa Rīgā atgriezīsies šovakar

Dziedātājs Dons no Eirovīzijas konkursa Rīgā atgriezīsies šovakar, informē Latvijas delegācijas pārstāvji.

Sabiedrība Ādažu novadā izstrādās ciemu attīstības plānus

Lai Ādažu novada attīstību saskaņotu ar aktuālākajām vietējo kopienu vajadzībām un sava ciema attīstības redzējumu, kā arī veicinātu iedzīvotāju iesaisti dzīvesvietas attīstībā, tiek plānots izstrādāt novada ciemu attīstības plānus, liecina informācijas pašvaldības mājaslapā.

Sabiedrība Pierīga kļuva par Zemessardzes mācību vietu (+VIDEO)

Jaunieši var turpināt apgūt dažādas militārās specialitātes, piemēram - ložmetējnieks, izlūks, karavīrs glābējs un citas.

Sabiedrība Ar Mātes dienas svinībām Rīgā sākas ģimenes mēneša pasākumi

Šodien ar Mātes dienas svinībām Rīgā sāksies ģimenes mēneša pasākumi, kas ilgs līdz 2.jūnijam.

Lasiet arī

Sabiedrība Saeima piektdien lems par Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā

Saeimas Prezidijs ir sasaucis parlamenta ārkārtas sēdi piektdien, 19.aprīlī, plkst.9, lai lemtu par diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā.

Sabiedrība Saeima turpinās darbu pie aizlieguma lietot pesticīdus dzīvojamo māju tuvumā

Saeimas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisija otrdien, 9.aprīlī, turpinās strādāt pie aizlieguma noteikšanas lietot pesticīdus dzīvojamo māju tuvumā.

Ekonomika Deputātu ieskatā latvieši jāsargā no diskriminācijas darba tirgū

Atsevišķu deputātu ieskatā tiesībsargs nepietiekami rīkojas latviešu aizsargāšanai no lingvistiskās diskriminācijas darba tirgū, šāds redzējums šodien izskanēja debatēs parlamentā par tiesībsarga Jura Jansona ziņojumu par 2023.gadu.

Pasaule Saeimā dibināta deputātu grupa sadarbībai ar Āfrikas reģiona parlamentiem

Saeimā dibināta deputātu grupa sadarbības veicināšanai ar Āfrikas reģiona parlamentiem, un par tās vadītāju ievēlēta deputāte Ingrīda Circene (JV).