• Salvis,
  • Selva,
  • Venta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā 12,9% transportlīdzekļu ir sagrozīti nobraukuma dati

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 13:52, 05.11.2023


Latvijā 12,9% transportlīdzekļu ir sagrozīti nobraukuma dati, liecina auto nozares datu pētniecības uzņēmuma "carVertical" veiktais pētījums "Tirgus caurspīdīguma indekss".


Foto: LETA

Tostarp dati par negadījumiem un avārijām liecina, ka 58,4% automašīnu Latvijā ir neliela vai nopietna mēroga bojājumi. To vidējā vērtība par negadījuma reizi ir 3675 eiro.

Tāpat pētījuma dati liecina, ka Latvijā vidēji automobilim, kuram ir mainīti nobraukuma dati, rādījums no reālā atšķiras par 102 991 kilometriem. Vienlaikus Latvijā lielākā daļa jeb 73% automobiļu tiek ievesti no citām valstīm. Vidējais "carVertical" pārbaudītais transportlīdzekļu vecums ir 11,1 gads.

Uzņēmuma pārstāvji uzsver, ka šādām automašīnām ir krietni kritusies tirgus vērtība salīdzinājumā ar ražošanas brīdi, tādēļ krāpnieki var viltot nobraukumu un palielināt prasīto cenu.

Apkopotie dati arī liecina, ka Latvijas lietoto auto tirgus ir viens no necaurspīdīgākajiem Eiropā. No visām 25 valstīm, kas iekļautas "Tirgus caurspīdīguma indeksā", Latvija ierindojas 24.vietā.

Salīdzinājumā kaimiņvalstī Lietuvā 8,3% automašīnu ir viltots nobraukums, savukārt 57,6% transportlīdzekļu ir bojājumi. Importēto transportlīdzekļu īpatsvars ir līdzīgs - 75,7%.

Tāpat pētījuma autori norāda, ka Austrumeiropa ir automašīnu krāpniecības avots, jo Ukrainā, Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Rumānijā un Polijā no visām izpētītajām valstīm ir necaurspīdīgākā lietoto auto tirdzniecība.

"Krāpniecības īpatsvars šajā reģionā ir savstarpēji saistīts ar augsto importēto automobiļu skaitu, jo automobiļu dati bieži vien pazūd, vedot spēkratus pāri valstu robežām, lai tos pārdotu. Veikto remontdarbu kvalitāte ir apšaubāma, un bojāto transportlīdzekļu īpatsvars ir augstāks par vidējo," skaidro "carVertical" komunikācijas vadītājs Mats Buzelis.

Pētījumā izmantoti "carVertical" transportlīdzekļu vēstures pārskati par klientu sniegtajiem datiem laikaposmā no 2022.gada oktobra līdz 2023.gada septembrim.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Tetovēšanas meistars

Viss par jūsu sapņu profesiju vai kur doties, lai kļūtu par tetovētāju

Sabiedrība Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība «BB ir proraška ka jv un progkomunisti»: soctīklos par ārlietu ministri (+VIDEO)

Baiba Braže tiek apsūdzēta kopējās Baltijas diplomātijas graušanā.

Sabiedrība Kamēr daļā Latvijas gaidāms negaiss, Austrumlatvijas mežos pieaug ugunsbīstamība

Šonakt un svētdien daļā Latvijas gaidāms pērkona negaiss, bet tikmēr valsts austrumos mežos ir augsta ugunsbīstamība, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognoze.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijas numura zīmes šogad izsniegtas 25 transportlīdzekļiem no Krievijas

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrā šogad līdz 14.februārim ir pārreģistrēti 25 transportlīdzekļi, kas iepriekš bija reģistrēti Krievijā, ziņo CSDD.

Ekonomika Latvijā reģistrēto jauno elektroauto skaits pērn pieaudzis par 52,1%

Latvijā pagājušajā gadā reģistrēti 1624 jauni elektroauto, kas ir par 52,1% vairāk nekā 2022.gadā, informē Auto asociācijas pārstāvji.

Ekonomika Aicina atteikt reģistrāciju auto ar attītiem odometriem

Lai novērstu transportlīdzekļu pircēju maldināšanu un negodīgu konkurenci transportlīdzekļu tirgū, Latvijas Transportlīdzekļu tirgotāju asociācija (LATTA) aicina Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD) atteikt reģistrāciju transportlīdzekļiem, kuriem veiktas manipulācijas ar odometru rādījumiem, informē asociācijā.

Pasaule Parīzieši referendumā atbalsta stāvvietu maksu celšanu apvidus auto

Parīzes iedzīvotāji referendumā svētdien nobalsoja par stāvvietu maksu trīskāršošanu pilsētas apvidus automobiļiem.