• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Anda Čakša plāno optimizāciju, pamatojoties uz zemiem rezultātiem (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:03, 01.11.2023


IZM piedāvā palielināt slodzi lauku skolām, samazinot to skaitu.



Latvijas izglītības kvalitātes rādītāji pasliktinās un kā viena no izšķirošajām pazīmēm ir pilsēta – lauku teritorija, - pauž IZM informācija Ministru Kabinetam.

Latvijā kopumā pedagogu nodrošinājums un atalgojums ir nepietiekams un rada augstus riskus nozares ilgtspējai, tādēļ pedagogu profesijas pievilcībai ir nepieciešams konkurētspējīgs atalgojums un samērīga darba slodze. Vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības posmā uz 2023. gada 8. jūniju bija 417 vakantas pedagogu likmes, kas ir 2,3% no kopējā pedagogu likmju skaita un rada papildus slogu esošajiem pedagogiem, lai nodrošinātu nepārtrauktu mācību procesu. Turklāt 65 gadu un vecāku pedagogu īpatsvars ir 8% no kopējā pedagogu skaita.

Vidēji ar vismazāko darba slodzi ir lauku teritorijās strādājošie pamatskolas skolotāji. Tie ir eksakto un sociālo jomu skolotāji, kuru kvalifikācija ļauj mācīt 1-2 mācību priekšmetus ar nelielu stundu skaitu. Lauku teritorijā lielā skaitā izglītības iestāžu vairāk kā 50% skolotāji iestādē nav pamatdarbā, kas ietekmē šo izglītības iestāžu organizācijas kultūru un var negatīvi ietekmēt izglītības kvalitāti. Dati liecina, ka skolotāji strādā nepilnu slodzi, tajā pašā laikā nozarē ir nozīmīgs darba spēka trūkums - vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības posmā uz 2023. gada 8. jūniju bija reģistrētas 417 vakantas pedagogu likmes, kas ir 2,3% no kopējā pedagogu likmju skaita.

Vidējās izglītības posmā 2022. /2023. mācību gadā vidējie snieguma rādītāji pamatpriekšmetos pamatkursu līmenī uzrāda tendenci samazināties - pamattermiņā kārtotie eksāmeni (pirms apelāciju izskatīšanas) uzrāda vidējo sniegumu 35% matemātikā, 54% latviešu valodā un 63% angļu valodā. Vidējā snieguma rādītājs var liecināt par papildu atbalsta un individualizācijas nepieciešamību mācību satura apguvē, īpaši, matemātikā.

Latvijas Starptautiskā lasītprasmes novērtēšanas pētījuma IEA PIRLS 2021 pirmo rezultātu ziņojumā tika akcentēta zēnu vājā lasītprasme lauku teritorijās, kas ir pasliktinājusies zem pētījuma vidējā rādītāja – 500 punktiem, un pat vidējā zemākajam slieksnim – 475 punktiem. Savukārt, vērtējot skolēnu mācību sniegumu atšķirības atkarībā no viņu izglītības iestādes teritorijas tipa PISA pētījumā, plaisa starp lauku un pilsētu teritoriju skolēnu sniegumiem par labu otrajiem ir ierasts novērojums.

Dokuments, ko ministre Anda Čakša (Jaunā Vienotība) nosūtīja valdībai, sludina skolu tīkla “optimizāciju”, t.i. lielākās daļas izglītības iestāžu slēgšana laukos.

Krišs Ziverts


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvija plāno veikt iemaksu palestīniešu bēgļiem

Latvija plāno veikt iemaksu 17 000 eiro apmērā ANO Palīdzības un darba aģentūrā palestīniešu bēgļiem (UNRWA), aģentūrai LETA apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Sabiedrība Pārgalvīga elektroskrejriteņu vadītāju rīcība visbiežāk noved pie negadījumiem

Ar mērķi samazināt elektroskrejriteņu vadītāju pārkāpumu skaitu un traumatismu Valsts policija kopā ar Stradiņa slimnīcu un "Bolt" sākusi informatīvo kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā".

Sabiedrība Krievijas karš pret Ukrainu būtiski ietekmējis ES austrumu pierobežas reģionus

Krievijas pilna apmēra agresijas karš pret Ukrainu ir būtiski ietekmējis Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas reģionus, secināts izvērtējumā par Krievijas agresijas kara ietekmi uz pierobežas reģioniem.

Lasiet arī

Sabiedrība Pētījums: Latvijai ir augstākais pāridarījumu indekss skolās starp OECD valstīm

Kādu no pāridarījumu veidiem vismaz reizi mēnesī izjutuši 29% Latvijas skolēnu, kas ir augstākais rādītājs starp OECD valstīm, liecina šonedēļ publiskotie Ekonomikas sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Starptautiskās skolēnu novērtēšanas programmas "PISA 2022" pirmie rezultāti.

Sabiedrība Apstiprināti 2024./2025. mācību gada sākuma, beigu un brīvdienu laiki

Šodien, 2023. gada 5. decembrī, valdībā apstiprināts Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotais noteikumu projekts par 2024./2025. mācību gada sākuma, beigu un brīvdienu laikiem, informēja VS.LV Izglītības un zinātnes ministrijā.

Sabiedrība Skolēnu skaits būs noteicošais kritērijs skolu tīkla veidošanā pašvaldībās

Noteicošais kritērijs skolu tīkla veidošanā būs skolēnu skaits, paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) informatīvais ziņojums "Kompleksi risinājumi augstvērtīgai izglītības nodrošināšanai vispārējā pamata un vidējā izglītībā", kuru otrdien valdība pieņēma zināšanai.

Sabiedrība Siguldas novadā pirmajā semestrī vidusskolēnu stipendijās izmaksās 9000 eiro

Siguldas novada pašvaldība šī mācību gada pirmajā semestrī vidusskolēnu stipendijās plāno izmaksāt teju 9000 eiro, aģentūru LETA informē pašvaldība.