• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Valsts kanceleja: «Jau šobrīd dzīvojam informatīvā kara apstākļos» (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 12:01, 28.10.2023


Kritiskā domāšana un spēja orientēties plašajā informācijas spektrā ir svarīga sabiedrības pamatprasme gan personīgajai, gan valsts drošībai.


Pēdējā laikā saasinās situācija ar dezinformācijas izplatību un manipulācijām - gan agresorvalstīm cenšoties ietekmēt informatīvo telpu, gan uzdarbojoties krāpniekiem.

Valsts kanceleja Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļā uzsāk ilgtermiņa komunikācijas projektu "Melns uz balta" un atklāj vienotu platformu ziņošanai par dezinformācijas gadījumiem.

Cilvēks patērē saturu gudri un prot orientēties informatīvajā telpā, nevis ļaujas dažādām manipulācijām un iekrīt uz skandaloziem virsrakstiem - vismaz tā vajadzētu būt, ja visi domātu līdzi, kādu saturu patērē un ar ko dalās, taču tam ir kritiski svarīgi spēt pārbaudīt faktus un informāciju. Uzsākot projektu "Melns uz balta", tiek atklāta interneta platforma www.melnsuzbalta.lv, kurā vienuviet tiks apkopota aktuālā informācija par dezinformācijas gadījumiem, tās atpazīšanu un rīcību, sastopoties ar manipulatīvām metodēm. Turklāt pirmo reizi Latvijā radīta vienota platforma, kurā, aizpildot īpašu anketu, var ziņot par dezinformācijas un citu manipulāciju gadījumiem, kopā veidojot drošāku un uzticamāku informatīvo telpu.

"Pēdējā laikā saasinās situācija ar dezinformācijas izplatību un manipulācijām - gan agresorvalstīm cenšoties ietekmēt informatīvo telpu, gan uzdarbojoties krāpniekiem, kuri izmanto nestabilo situāciju pasaulē. Spiediens pieaug, un jau šobrīd dzīvojam informatīvā kara apstākļos. Ziņu virsraksti un aktīvi sociālo mediju lietotāji var izšķirt politiskus lēmumus un radīt krāšņas ilūzijas, ko bieži vien ir grūti atšķirt no patiesības. Šo pieeju aktīvi izmanto agresorvalstis, lai pārliecinātu apkārtējo pasauli, ka objektīvas patiesības nemaz nav - ir tikai propaganda un manipulācijas. Šobrīd kritiskā domāšana un spēja orientēties plašajā informācijas spektrā ir svarīga sabiedrības pamatprasme gan personīgajai, gan valsts drošībai. Tāpēc aicinām turēties pie pārbaudāmiem faktiem un datiem - tik konkrētiem un skaidriem, kā melns uz balta," stāsta Valsts kancelejas Stratēģiskās komunikācijas koordinācijas departamenta vadītājs Rihards Bambals.

Projekta ietvaros top podkāstu jeb raidierakstu sērija "Melns uz balta", kas sniegs skatītājiem un klausītājiem zināšanas par biežāk lietotajām manipulācijas metodēm, kā tās atpazīt, kā tām pretoties un kur vērsties pēc palīdzības, ziņojot par aizdomīgām darbībām sociālo mediju platformās. Atraktīvajai podkāsta vadītājai Karmenai Stepanovai katrā epizodē pievienosies dažādi eksperti, lai aplūkotu informatīvās telpas aktualitātes.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī