• Edijs,
  • Edvīns
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Psiholoģijas speciāliste: «Krievu valodai ir pēdējais laiks pazust» (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 18:34, 20.10.2023


Iebildumi pret pārejas laiku līdz 2026.gadam neiztur kritiku, pauž Latvijas eksperte.


Caur šo prizmu ir redzami austrumu kaimiņam tuvi silueti.

Sabiedrībā izcēlušās debates par apstiprināto Nacionālās drošības koncepciju, kas nosaka, ka līdz 2026.gadam Latvijā jāpārtrauc krievu valodas lietošana sabiedriskajos medijos.

Par šo jautājumu savos viedokļos sociālajā tīklā X (iepriekš Twitter) dalās psiholoģe un pedagoģijas eksperte Anita Legzdiņa.

"Krievu valodai ir pēdējais laiks pazust no sab. medijiem - atgādinu, pēc 33 gadiem kopš valsts neatkarības atjaunošanas. Latvijas valstspiederīgajiem jau sen bija vismaz jāsaprot valsts valoda, viesi - lasīs ziņas angliski. Jūsu iebildumi pret pārejas laiku līdz 2026.gadam neiztur kritiku - sab.medijs 2 valodās šķeļ sabiedrību un uztur divas kopienas. Nav saprotams arī iebildums - tik ātri. Ātri? Cik desmitgades, jūsuprāt, nebūtu ātri?! Un vēl. Ir nožēlojami šādi ļauties "austrumvējiem".

"Kāpēc, - pauž A.Legzdiņa, -joprojām lietojat padomju propagandas palieku "krievvalodīgie"? Ir krievi, poļi, igauņi, ukraiņi utt. Un latvieši. Latvijas valsts valoda ir latviešu valoda. No valsts budžeta finansētajiem sabmedijiem ir jāstrādā tikai latviešu valodā".

Eksperta izteikumi atklāja viedokļu atšķirību starp komentētājiem sociālajā tīklā.

Dagnis Isaks: "Bet ,kā neizmantojot propogandas paliekas, nosaukt latviešus, krievus, baltkrievus, armēnus u.t.t. kuri dzīvo Latvijā un ikdienā sarunājas krievu valodā?"

Meža Strazds: "Tikai ar mazvērtības kompleksiem sirgstoša tauta cepsies par šiem formulējumiem. Anita, cenšaties tikt tam pāri".

Flip-my-cookies: "Tagad jau jauna modes tendence - mazākumtautība".

Liana Langa: "Cik daudz dažādos LV NVO ir pūtēju ru stabulē, kuri ar apbrīnojamu regularitāti tiek iedarbināti, lai šo stabuli pūstu medijos?"


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība JV atsakās piedalīties priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā

Partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) nolēmusi nepiedalīties priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā, aģentūru LETA informēja partijā.

Sabiedrība Uzņēmumiem var nākties pieņemt nepatīkamus lēmumus par izmaksu samazināšanu

Ir jārēķinās, ka uzņēmumiem var nākties pieņemt nepatīkamus lēmumus par izmaksu samazināšanu, jo, lai gan inflācija vairs būtiski neaug, izmaksu līmenis nav krities un konkurēt kļūst arvien grūtāk, intervijā aģentūrai LETA atzina konsultāciju kompānijas EY partneris, Stratēģijas un darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs Guntars Krols.

Sabiedrība Latvijā pakāpeniski sākas meteoroloģiskā vasara

Diennakts vidējai gaisa temperatūrai paaugstinoties virs +15 grādiem, Latvijā pakāpeniski sākas meteoroloģiskā vasara, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Sabiedrība Ceturtdien gaiss Latvijā iesils līdz +23 grādiem

Ceturtdien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies līdz +20..+23 grādiem, vienīgi daļā piekrastes tā nepārsniegs +18 grādus, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Sabiedrība Plāno iespēju atteikties no krievu valodas apguves jau šovasar

Izglītības iestādes vadītājam par skolēna atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves būs jāinformē izglītības iestādes dibinātājs, kura pienākums būs jau no nākamā mācību gada sākuma nodrošināt citas svešvalodas apguvi.

Sabiedrība 27% iedzīvotāju izmantotu zīmolu biežāk, ja komunicētu latviešu un krievu valodā

Latvijā 27% iedzīvotāju biežāk izmantotu zīmolu, ja pamanītu, ka tas ar savu auditoriju komunicē gan latviešu, gan krievu valodās, liecina tirgus izpētes uzņēmuma "KOG mārketinga un komunikācijas zinātnes pētījumu institūts" ("KOG institūts") veiktās aptaujas dati.

Sabiedrība Busulis ir pelnījis kritiku: «Viņš vienmēr bijis krievu tanku bučotājs» (+VIDEO)

Daugavpilī dziedātājs izpildīja Raimonda Paula darbu, bet ne valsts valodā.

Sabiedrība Sabiedriskie mediji pieļauj izmaiņas krievu valodas satura īpatsvarā

VSIA "Latvijas Televīzija" (LTV) izmaiņas krievu valodas satura īpatsvarā pieļauj pieprasījuma mazināšanās gadījumā, savukārt Latvijas Radio jau šobrīd strādā pie pakāpeniska latviešu valodas īpatsvara kāpināšanas, tā pauda LTV un Latvijas Radio pārstāvji, komentējot aktualizēto jautājumu par krievu valodas saturu sabiedriskajos plašsaziņas līdzekļos.