• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Plāno mazināt reģionālās atšķirības Latvijā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 14:07, 17.10.2023


Izmantojot teritoriālo pieeju attīstības veicināšanai, plānots mazināt reģionālās atšķirības Latvijā, teikts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ziņojumā, kuru šodien zināšanai pieņēma valdība.


Foto: LETA

VARAM norāda, ka pašvaldību attīstības veicināšanā teritoriālajai pieejai ir vairākas nozīmīgas priekšrocības, salīdzinot ar nozaru pieeju. To apliecinot arī Eiropas Savienības (ES) fondu ieviešanas prakse Latvijā.

Pirmkārt, teritoriālā pieeja dodot iespēju koordinēti virzīties uz reģionālās politikas izvirzīto ilgtermiņa mērķi - sasniegt reģionālās atšķirības 75% apmērā no Latvijas vidējā iekšzemes kopprodukta (IKP). Lai šādu mērķi sasniegtu, būtiska ir vienota kritēriju pieeja nozaru politiku atbalsta pasākumos.

Otrkārt, teritoriālās pieejas ietvaros pašvaldībām ir dota iespēja viena vai vairāku projektu ietvaros īstenot ar vairākām nozarēm saistītas aktivitātes. Tas ļauj veikt kompleksas investīcijas, kas vispusīgi sakārto pašvaldībai nozīmīgu vienu vai vairākus objektus, atrisina problēmjautājumus vairākās saistītās jomās.

ES fondu 2007.-2013.gada plānošanas perioda pieredze rāda, ka pašvaldības pieteica projektus, kas skar vienlaicīgi kultūras un izglītības iestāžu ēku vai uzņēmējdarbības infrastruktūras izbūvi un rekonstrukciju un to apkārtējo ielu sakārtošanu.

Nozaru pieejas ietvaros teritoriju attīstībai sniegtais atbalsts ir sadrumstalots, jo katra ES fondu aktivitāte ir vērsta uz vienas nozares problēmu risināšanu, piemēram, publisko pakalpojumu projekti nav sasaistīti ar transporta infrastruktūras projektiem. Nozaru pieeja nespēj nodrošināt sasaisti starp dažādās jomās nepieciešamajiem ieguldījumiem.

Arī ES fondu 2021.-2027.gada plānošanas periodā teritoriālā pieeja ļauj kombinēt vienā vai vairākos projektos vairākas nozares.

Treškārt, teritoriālās pieejas nozīmīga priekšrocība esot tā, ka aktivitātes ietvaros atbalstāmie projekti tiek sagatavoti balstoties uz integrētajām pašvaldību attīstības programmām. Vienlaikus pašvaldību attīstības programmām jābalstās uz reģionālā līmeņa teritorijas plānošanas dokumentiem.

Līdz ar to reģionam būtiski nodrošināt kopēju un integrētu reģionālā līmeņa skatījumu, nodrošinot efektīvu pakalpojumu plānošanu un tam sekojošo investīciju koordinētu veikšanu, lai nodrošinātu publisko investīciju pārdomātu un efektīvu izlietojumu.

VARAM skaidro, ka pakalpojumu pieejamība iedzīvotājiem ir būtisks aspekts reģionālajā attīstībā, jo tā tieši ietekmē dzīves kvalitāti reģionos. Vienlaikus, ir vērojamas atšķirīgas teritoriju sociāli ekonomiskās attīstības tendences, samazinoties daudzu teritoriju iedzīvotāju un līdz ar to pakalpojumu lietotāju skaitam. Tas radot nepieciešamību definēt skaidrus principus pakalpojumu līdzvērtīgai pieejamībai katrā teritorijā, ņemot vērā teritoriju specifiku.

Teritoriālās pieejas pielietošanas rezultātā, plānošanas reģioniem tiek iezīmēts indikatīvi piešķiramais finansējuma apjoms ES fondu atbalsta pasākumu ietvaros. Vienlaikus turpmāk VARAM nodrošinās šo plānoto ieguldījumu reģionos izpildes uzraudzību, sniedzot nozaru ministrijām priekšlikumus nepieciešamajām izmaiņām reģionālās attīstības atšķirību mazināšanai.

VARAM informē, ka ES fondu 2021.-2027.gada plānošanas periodā saskaņā ar teritoriālo pieeju plānots novirzīt atbalsta finansējumu 496 miljonu eiro apmērā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Sabiedrība Atbalsta aizliegumu reklamēt alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Latvijā ieviest aizliegumu alkoholisko dzērienu audio un audiovizuālajās reklāmās reklamēt šo dzērienu cenas vai atlaides.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Lasiet arī

Sabiedrība Plāno atvieglot tūrisma un rekreācijas būvju būvniecību jūras piekrastē

Plānots atvieglot tūrisma un rekreācijas būvju būvniecību jūras piekrastē, liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotie un Tiesību aktu portālā iesniegtie noteikumi par kārtība, kādā izsniedz atļauju laukuma izmantošanai jūras piekrastes ūdeņos.

Sabiedrība Publiskai apspriešanai nodots Ainavu politikas ieviešanas plāns

Publiskai apspriešanai nodots Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vadībā izstrādātais Ainavu politikas ieviešanas plāns 2024.-2027.gadam, liecina publikācija Ministru kabineta interneta portālā.

Sabiedrība Sprindžuks: Dažreiz smejos, ka VARAM ir kā «patiesības ministrija»

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) jāmaina ministrijas darbs pašvaldību uzraudzības jomā no kontrolētāja par padomdevēju, intervijā aģentūrai LETA teica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS).

Sabiedrība Valdība aicinās Saeimas komisiju papildināt Rīgas domes atlaišanas likumprojektu

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikumu vērsties pie Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas ar aicinājumu papildināt Rīgas domes atlaišanas likumprojektu.