• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kozlovskis izskaidrojis, kāpēc ir svarīgi slēgt Vientuļu robežšķērsošanas vietu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 20:55, 12.10.2023


Neslēdzot Vientuļu robežšķērsošanas vietu, robežu ar Krieviju mēģinātu šķērsot tūkstošiem Ukrainas valstspiederīgo, veidojot milzu rindas, pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).


Foto: LETA

Krievija ir lēmusi, ka Ukrainas pasu turētājiem būs tiesības ieceļot Krievijā no trešajām valstīm tikai divās robežšķērsošanas vietās, tostarp, Vientuļos. Ja Latvija atļautu turpināt darboties Vientuļiem, tad no tuvākajām Eiropas valstīm ierastos tūkstošiem Ukrainas valstspiederīgo, norādīja ministrs.

"Speciālistu aprēķini liecina, ka dienā tie būtu pat 600 cilvēki un vienlaikus nav garantijas par Krievijas robežsardzes caurlaidības kapacitāti, ņemot vērā, ka Krievija par ukraiņu ieceļošanas nosacījumiem nav lēmusi nejaušības kārtā. Tātad visa robežšķērsotāju plūsma sašaurinātos uz vienu mazu robežšķērsošanas vietu - Vientuļiem," uzsvēra ministrs.

Vientuļi ir ar zemu caurlaidības kapacitāti, un dienā to var šķērsot aptuveni 65 cilvēki. "Paliekot Vientuļu punktam, šiem cilvēkiem nāktos ilgstoši uzturēties robežšķērsošanas vietas tuvumā, īpaši laikā, kad faktiski jau iestājies rudens. Neizbēgami veidotos tūkstošiem cilvēku lielas rindas, un, variet iedomāties, kāda būtu situācija pēc mēneša vai diviem," uzsvēra Kozlovskis.

Politiķis izprotot Ukrainas valstspiederīgo vēlēšanos dažādu iemeslu dēļ nokļūt Krievijā, taču šajā gadījumā primārās ir Latvijas nacionālās drošības intereses. Ņemot vērā, ka Krievija liegusi robežu šķērsot vairāk nekā 30 vietās, Latvijas valdība ir spiesta pieņemt lēmumu par Vientuļu robežšķērsošanas vietu darbības apturēšanu.

Maznozīmīgās Pededzes robežšķērsošanas vietas slēgšana ir saistīta ar nepieciešamību pēc papildu robežsardzes resursiem zaļās robežas sargāšanai, norādīja ministrs.

Valsts robežsardzei priekšnieks Guntis Pujāts ceturtdien sacīja, ka robežsardze izpildīs valdības lēmumu un viņam nav bažu par to, ka šāda lēmuma rezultātā Terehovas un Grebņevas robežšķērsošanas vietās varētu veidoties garākas kravas automašīnu rindas.

Jau ziņots, ka Latvijas valdība ceturtdien atbalstīja Pededzes un Vientuļu robežšķērsošanas vietu darbības apturēšanu.

Mazākais robežkontroles punkts uz Latvijas-Krievijas robežas - "Vientuļi" - no 16.oktobra būtu kļuvis par pēdējo iespēju Ukrainas pasu turētājiem, kas vecāki par 14 gadiem, ieceļot Krievijā no trešajām valstīm pa sauszemi. Tagad iespēja ieceļot Krievijā Ukrainas pilsoņiem paliks tikai caur robežšķērsošanas vietu Šeremetjevas lidostā, kas atrodas Maskavā.

Iekšlietu ministrija (IeM) norādījusi, ka Krievijā ir pieņemts lēmums, kas nosaka, ka no 2023.gada 16.oktobra visiem Ukrainas pasu turētājiem būs tiesības ieceļot Krievijā no trešajām valstīm tikai divās robežšķērsošanas vietās, un viena no tām ir robežšķērsošanas vieta uz Latvijas-Krievijas robežas - Vientuļu robežšķērsošanas vieta.

Attiecīgi šāds lēmums liecina, ka uz Latvijas-Krievijas robežas tiek radīti apstākļi, kas var būtiski ietekmēt sabiedrisko kārtību un radīt valsts drošības apdraudējumu. Ir pamats uzskatīt, ka šāds Krievijas lēmums ir atbilde uz attiecīgo Eiropas Savienības lēmumu, tai skaitā, Latvijas lēmumu aizliegt valsts teritorijā iebraukt transportlīdzekļiem ar Krievijas numura zīmēm, norādījusi IeM.

Ievērojot Krievijas īstenoto militāro iebrukumu Ukrainā un nepieciešamību novērst apdraudējumu Latvijas iekšējai drošībai, kas saistīts ar vēršanos pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vai demokrātisko valsts iekārtu, 16.oktobrī plānots apturēt Pededzes robežšķērsošanas vietas un Vientuļu robežšķērsošanas vietu darbību.

Ārlietu ministrija nodrošinās Krievijas informēšanu par pieņemto lēmumu.

Vienlaikus šo robežšķērsošanas vietu darbības apturēšana atslogos Valsts robežsardzes un citu attiecīgo dienestu resursus, kas var tikt novirzīti robežapsardzības nodrošināšanai citās vietās.

Uz Latvijas-Krievijas robežas ir vēl Terehovas un Grebņevas robežšķērsošanas vietas.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā Baltkrievijas realizēto nelegālās imigrācijas spiedienu, valdība septembra vidū nolēma apturēt Silenes robežšķērsošanas vietas darbību uz Latvijas-Baltkrievijas robežas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.