• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Uz veselību: ap 70% no NMPD maksas klientiem ir darspējas vecumā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 09:50, 06.10.2023


Noteikumu projekts paredz ieviest jaunu pakalpojumu cenrādi.


Īpaši smagi nācies strādāt ātrās palīdzības automašīnām koronavīrusa laikā.

Veselības ministra Hosama Abu Meri ("Jaunā Vienotība") vadībā tika izstrādāts dokuments "Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta maksas pakalpojumu cenrādis".

VS.LV iepazinas ar valdībai iesniegtajiem materiāliem un nonāca pie secinājuma, ka būs jāmaksā diezgan ievērojamas naudas summas. Tādā veidā Veselības ministrija vēlas gūt savus ienākumus - 707 682 eiro.

Neatliekamās palīdzības ārsta palīga brigādes (divi neatliekamās palīdzības ārsta palīgi, operatīvais medicīniskais transportlīdzeklis un tā vadītājs) izsaukums Latvijas robežās 2024.gadā un turpmāk - 81,80 eiro.

Pacienta transportēšana uz nākamo tuvāko stacionāru, kurā var sniegt atbilstošu neatliekamo medicīnisko palīdzību, pēc pacienta pieprasījuma, ja pacientam nav medicīnisku kontrindikāciju – 87,28 eiro.

Neatliekamās palīdzības ārsta palīga brigādes (divi neatliekamās palīdzības ārsta palīgi, operatīvais medicīniskais transportlīdzeklis un tā vadītājs) izsaukums ārpus Latvijas robežām - 125,33 eiro.

2022.gadā NMPD nodrošinājis sekojošus maksas pakalpojumus (atbilstoši izsniegtiem rēķiniem):

Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes izsaukums pie personas medicīniskās palīdzības sniegšanai, kas nav uzskatāma par neatliekamu 3697 izsaukumi (no tiem apmaksāti 44%).

Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes izsaukums pie personas, kura nesaņem no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai 1617 izsaukumi (no tiem apmaksāti 63%).

Pacienta transportēšana uz nākamo tuvāko stacionāru, kurā var sniegt atbilstošu neatliekamo medicīnisko palīdzību, pēc pacienta pieprasījuma, ja pacientam nav medicīnisku kontrindikāciju 111 (no tiem apmaksāti 99,9%). Pacienta medicīniskā transportēšana plānveida 191 (no tiem samaksāti 99,9%)

NMP dienesta dati maksas pakalpojumus saņēmušajām personām 2022.gadā liecina, ka 48% no izsaukumiem ir pie sievietēm, 52% ir pie vīriešiem.

Analizējot NMP dienesta maksas pakalpojumu saņēmēju vecuma struktūru, no visiem izsaukumiem 2022.gadā 4,6% izsaukumi bijuši pie pacientiem vecumā līdz 20 gadiem, 29,6% - vecumā no 21 līdz 40 gadiem, 39,4% - vecumā no 41 līdz 60 gadiem, 20% vecumā no 61 līdz 80 gadiem, 6,5% - vecumā virs 80 gadiem.

Tas grauj stereotipu par senioriem, kuri mīl saukt ātro palīdzību un sūdzēties par savām slimībām. Taču tajā pašā laikā var pieņemt, ka Latvijā kļūs arvien vairāk ārzemnieku, kuriem netiek garantēta medicīniskā palīdzība. Tie jo īpaši var ietvert Krievijas pilsoņus, kuri mūsu valstī nav saņēmuši nepieciešamo legalizāciju.

Voldemārs Burkevics


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Kriminālziņas Pacienta tuvinieces nodara miesas bojājumus Austrumu slimnīcas ārstei

Kāda pacienta tuviniece, nepiekrītot ārstu konsīlija lēmumam par pacienta smadzeņu nāvi, nodarījusi miesas bojājumus Austrumu slimnīcas intensīvās terapijas ārstei, kura pati ievietota slimnīcā.

Sabiedrība Nākamgad palielinās ārstniecības personu atalgojumu

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) šodien panākusi vienošanos ar Veselības ministriju (VM) par ārstniecības personu atalgojuma palielinājumu no nākamā gada, tādējādi izvairoties no mediķu streika.

Veselība Darbnespējas lapas turpmāk varētu izsniegt arī zobārsts un vecmāte

Atsevišķos gadījumos arī zobārsts un vecmāte varētu izsniegt darbnespējas lapu, paredz Veselības ministrijas (VM) izstrādātais noteikumu projekts.

Veselība Veselībai nepieciešami 160 miljoni eiro, lai situācija nepasliktinātos

Veselības aprūpei šogad papildus nepieciešamie ap 160 miljoni eiro nodrošinātu tikai to, lai medicīnas pieejamība nepaliktu vēl sliktāka, jo ar šo naudu pacienti varētu nepalikt bez medikamentiem, stacionēšanās iespējām un citiem pakalpojumiem, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē uzsvēra veselības aprūpes pārstāvji un opozīcijas deputāti.