• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Politoloģe: Varam gaidīt vecās ZZS varas nostiprināšanos

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 17:50, 02.10.2023


Līdz ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) atgriešanos valdībā, un šī politiskā spēka nenorobežošanos no bijušā Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij"), varam gaidīt "vecās" ZZS varas nostiprināšanos, aģentūrai LETA sacīja Rīgas Stradiņa universitātes lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle.


Foto: LETA

"Ņemot vērā to, ka ZZS nenorobežojas no Lemberga un paliek pie sava iepriekšējā vērtējuma par viņa devumu Latvijai, mums nav pamata teikt, ka tā ir kaut kāda ZZS pārdzimšana. Tā ir tā pati vecā ZZS. Līdz ar to pārējie politiskie spēki līdz ar ZZS uzņemšanu valdībā akceptē arī tās vērtības, ar kurām ZZS sevi ir identificējusi. Tas nozīmē, ka šī zināmā mērā ir viņu varas leģitimēšana, un varam gaidīt varas nostiprināšanos," sacīja Metla-Rozentāle.

Komentējot ZZS līderpozīcijas partiju reitingos septembrī, politoloģe sacīja, ka ZZS reitingi nekad nav bijuši izteikti zemi, tikai kopš Valda Zatlera prezidentūras laikiem tas "nebija labais tonis teikt, ka tu balso par ZZS". Tagad visas robežas, kuras politiķi kādreiz novilka, līdz ar ZZS nonākšanu valdībā ir noņemtas. Vienlaikus, viņasprāt, šādi tiek noņemta stigma no oligarhu jautājuma kopumā, jo nav vairs skaidrs, kāpēc kāds cits, piemēram, Ainārs Šlesers (LPV) būtu sliktāks par Lembergu.

Savukārt uz JV reitingiem, politoloģes ieskatā, ZZS līderpozīcijas tiešu iespaidu neatstāj. Tos drīzāk ietekmē JV un "Progresīvo" sadarbība. Viņasprāt, nacionāli orientētie vēlētāji, sevišķi Vidzemes reģionā, ir apjukuši par JV sadarbību ar krieviski orientētajiem "Progresīvajiem", savukārt pragmatiskajai un vairāk liberāli noskaņotajai vēlētāju daļai, iespējams, nepatīk iepriekš ieilgusī JV nespēja efektīvi izmantot savu varu. Tagad, redzot "Progresīvo" "jaudīgo ienākšanu valdībā un cīņu par savām pozīcijām", kāds no vēlētājiem varētu pārorientēties uz šī spēka pusi, uzskata politoloģe.

Jau ziņots, ka JV septembrī zaudējusi populārākās partijas statusu, kuru partija turējusi kopš 2022.gada aprīļa, un aizvadītajā mēnesī partiju reitingu līderpozīcijā izvirzījusies ZZS.

JV reitings septembrī piedzīvojis straujāko kritumu gada laikā.

Ja tagad notiktu Saeimas vēlēšanas, par JV balsotu 7,7% vēlētāju, savukārt vēl augustā tie bija 10,3%.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL pārstāvji.

Sabiedrība Līdz ar vasaras tuvošanos pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā

Līdz ar vasaras tuvošanos, kas nozīmē ceļu būvniecībai labvēlīgāku laika apstākļu iestāšanos, pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā, un patlaban ar satiksmes ierobežojumiem remontdarbu dēļ jārēķinās jau 29 valsts ceļu posmos, informē VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Sabiedrība Applūst upju palienes; nākamnedēļ ūdens līmenis pazemināsies

Pēdējo dienu spēcīgo nokrišņu ietekmē upēs turpinās ūdens līmeņa kāpums un plašāk applūst palienes, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Lasiet arī

Sabiedrība Gobzems vērsies Satversmes tiesā, lai varētu dibināt partiju

Saeimas deputāts Aldis Gobzems šodien iesniedzis konstitucionālo sūdzību Satversmes tiesā (ST), lai atbilstoši agrāk plānotajam datumam varētu dibināt savu partiju ārkārtējās situācijas laikā 22.novembrī, aģentūrai LETA apstiprināja politiķis.

Sabiedrība Dombrovski un Švecovu izslēdz no "Saskaņas" biedru rindām

Partijas "Saskaņa" valde šodien no partijas par tās Statūtu pārkāpumu izslēgusi Saeimas deputātus Vjačeslavu Dombrovski un Ļubovu Švecovu, aģentūra LETA uzzināja partijā.

Sabiedrība Ždanoka lūdz VDD vērtēt Dzintara veidoto filmu par Latviešu leģionu

Latvijas Krievu savienības līdere, Eiropas Parlamenta līdere Tatjana Ždanoka ir vērsusies Valsts drošības dienestā (VDD), lūdzot vērtēt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" vadītāja Raivja Dzintara (VL-TB/LNNK) veidotās filmas "Latviešu leģions. Taisnības augšāmcelšanās" atbilstību Krimināllikuma normām.

Sabiedrība Par Garkalnes jauno mēru kļūst no "Saskaņas" ievēlētais Alvis Zīriņš

Garkalnes novada domes ārkārtas sēdē šodien par domes jauno priekšsēdētāju tika ievēlēts deputāts Alvis Zīriņš, kurš darbam pašvaldībā tika ievēlēts no partijas "Saskaņa" saraksta, noskaidroja aģentūra LETA.