• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rinkēvičs: Noziegumi pret valsti nav tikai teorētiska konstrukcija

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 00:14, 28.09.2023


Krievijas rīcība apstiprina, ka noziegumi pret valsti nav tikai teorētiska konstrukcija, norāda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs likumprojekta "Grozījumi Krimināllikumā" anotācijā.


Foto: LETA

Valsts pirmā persona trešdien nosūtīja Saeimai likumdošanas iniciatīvu, kas paredz grozījumus Krimināllikuma sadaļā par noziegumiem pret valsti.

Rinkēvičs uzsver, ka starptautiskā drošības situācija kopš 2022.gada 24.februāra, kad Krievija īstenoja prettiesisku, neizprovocētu pilna mēroga militāru iebrukumu Ukrainā, ir būtiski un neatgriezeniski mainījusies.

Pēc Valsts prezidenta paustā, Krievijas sāktais karš un izdarītie kara noziegumi ir apliecinājums agresora gatavībai izmantot spēku pret citām valstīm un savu imperiālistisko vēlmju apmierināšanai izmantot visus tai pieejamos līdzekļus.

"Nacionālā drošība ir valsts un sabiedrības īstenotu vienotu, mērķtiecīgu pasākumu rezultātā sasniegts stāvoklis, kurā ir garantēta valsts neatkarība, tās konstitucionālā iekārta un teritoriālā integritāte, sabiedrības brīvas attīstības perspektīva, labklājība un stabilitāte," anotācijā skaidro Latvijas prezidents.

Viņa ieskatā, arī Krimināllikumā iekļautajam regulējumam ir jābūt atbilstošam pastāvošajam apdraudējumam, tas nedrīkst būt nesamērīgi vājš, salīdzinājumā ar potenciālo kaitējumu valsts un sabiedrības interesēm vai neadekvāti ierobežojošs iepretim aizvien jaunām indivīdu kaitīgās darbības izpausmēm.

Prezidents norāda, ka grozījumu tapšanas gaitā ņemta vērā valsts drošības iestāžu veiktā drošības situācijas un apdraudējuma analīze, kā arī pirmstiesas procesā konstatētās problēmas un vainīgajām personām piemērotie sodi, kā arī Latvijas sabiedrības reakcija uz šo kriminālprocesu galīgo noregulējumu un piemērotajiem sodiem.

Rinkēvičs uzsver, ka saskaņā ar Krimināllikumā definēto, soda mērķi cita starpā ir aizsargāt sabiedrības drošību un panākt, lai citas personas pildītu likumus un atturētos no noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas.

"Fakts, ka notiesājošie spiedumi un prokurora priekšraksti par sodu neattur personas un tās turpina izdarīt noziegumus, kas saistīti ar noziegumiem pret valsti, liecina par to, ka gan Krimināllikumā paredzētie, gan līdz šim piemērotie sodi par šo noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu ir nesamērīgi maigi un tie nesasniedz soda mērķi," rakstīts anotācijā.

Pēc prezidenta paustā, likumprojekts paredz pastiprināt kriminālatbildību par apvienošanos organizētā grupā ar mērķi veikt pret Latviju vērstu darbību, palīdzību ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā, kā arī spiegošanu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.