• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Saeima uzdod sagatavot likumprojektu hipotekāro kredītu ņēmēju aizsardzībai

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 12:50, 27.09.2023


Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien uzdeva Finanšu ministrijai (FM) līdz nākamajai otrdienai, 3.oktobrim, sagatavot likumprojektu hipotekāro kredītu ņēmēju aizsardzībai, komisijas sēdē paziņoja tās vadītājs Jānis Reirs (JV).



Komisijas vadītāja ieskatā labākais risinājums būtu atsevišķs likums ar dažiem pantiem nevis, piemēram, grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā vai Kredītiestāžu likumā. Šādu risinājumu atbalstīja arī FM un Saeimas Juridiskais birojs.

Reirs skaidroja, ka jaunajā likumā varētu noteikt 50% atlaidi kredīta pamatsummas un procentu maksājumiem uz noteiktu laika periodu. Ņemot vērā, ka Eiropas Centrālā banka varētu vēl paaugstināt procentu likmes, kā arī to, ka augsta EURIBOR likme varētu saglabāties vēl vismaz gadu, Reirs piedāvāja šādu atlaidi noteikt uz gadu.

Pēc tam FM un Latvijas Banka izvērtētu, ka šī atlaide darbojas, un vai ir nepieciešams to pagarināt vēl uz gadu.

Reirs uzsvēra, ka kredītu sadārdzināšanās skar aptuveni 127 000 kredītņēmēju, kas pārsvarā ir vecumā no 30 līdz 40 gadiem jeb darbaspējīgā vecuma pilnbriedā. Faktu, ka praktiski nav novērojams kavēto maksājumu pieaugums, Reirs skaidroja ar to, ka cilvēki atsakās no visa, lai varētu nomaksāt kredītu.

Tāpat Budžeta komisijas vadītājs norādīja, ka bankas no jaunā likuma necietīs, vēršot deputātu uzmanību, ka valsts, kura nav arī NATO dalībvalsts, Latvijā izsniegtajiem kredītiem piemēro 0,4% valsts risku, iecenojot to kopējā procentu maksājumā. "Nedomāju, ka bankām būs problēmas, bet cilvēkiem gan ir problēmas," uzsvēra Reirs.

Deputāte Aiva Vīksna (AS) atzina, ka kredītņēmēji nav vainīgi pie radušās situācijas, taču patlaban Latvijā bankas tiek ļoti aizsargātas, it kā tā būtu ievainojamākā nozare, bet netiek domāts par patērētāju aizsardzību.

FM likumprojekta izstrādē darbosies kopā ar Budžeta komisijas deputātiem, Latvijas Banku un Saeimas Juridisko biroju. Tāpat darbā pie jaunā likumprojekta varētu tikt iesaistīta Tieslietu ministrija, kā arī Latvijas Banka aicina izvērtēt starptautisku tiesvedību riskus un pieaicināt šīs jomas ekspertus.

Budžeta komisija plāno sākt diskusiju par jauno likumprojektu otrdien, 3.oktobrī, savukārt trešdien, 4.oktobrī, likumprojektu plānots atbalstīt pirmajam lasījumam un virzīt izskatīšanai Saeimas plenārsēdē.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Visiem Ukrainas bēgļu bērniem turpmāk būs jāmācās arī Latvijas skolās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apmeklēt Latvijas izglītības iestādes, informēja IZM.

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Lasiet arī

Ekonomika ECB apšauba Saeimas pieņemtos likuma grozījumus mājokļu kredītņēmēju atbalstam

Eiropas Centrālā banka (ECB) iesaka Saeimas nu jau pieņemtos, bet Valsts prezidenta vēl neizsludinātos Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumus papildināt ar rūpīgu analīzi attiecībā uz iespējamām negatīvām sekām banku nozarē, liecina ECB atzinums par hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības pagaidu nodevu kredītiestādēm.

Ekonomika Nākamgad kredītņēmējiem izmaksās atbalstu 30% apmērā no procentu maksājumiem

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas izstrādātos grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas nosaka, ka atbalsts hipotekāro kredītu ņēmējiem 2024.gadā būs 30% apmērā no procentu maksājumiem, bet ne vairāk kā divu procentpunktu apmērā no periodam noteiktās procentu likmes.

Ekonomika Paziņots, kādu atbalstu plāno sniegt hipotekāro kredītu ņēmējiem

Atbalsts hipotekāro kredītu ņēmējiem plānots 30% apmērā no procentu maksājumiem, bet ne vairāk kā 2 procentpunktu apmērā no konkrētajā brīdī spēkā esošās procentu likmes, paredz izpildvaras līmenī sagatavotais jaunākais piedāvājums.

Ekonomika Siliņa sola nodrošināt iespējas vieglāk nomainīt hipotekāro kredītu devēju

Drīzumā valdībā lems par fizisko personu iespējām "daudz vieglāk, ātrāk un lētāk" nomainīt hipotekārā kredīta izsniedzēju, šodien preses konferencē solīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), kura Rīgas pilī tikās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču.