• Akvelīna,
  • Ernestīne,
  • Ingmārs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Valsts fondēto pensiju shēmas plānos uzkrātais kapitāls pieaudzis par 12,3%

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 12:21, 25.09.2023


Valsts fondēto pensiju shēmas jeb pensiju otrā līmeņa ieguldījumu plānos uzkrātais pensiju kapitāls šogad pirmajos sešos mēnešos pieaudzis par 12,3% jeb 695,834 miljoniem eiro, jūnija beigās veidojot 6,369 miljardus eiro, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Bankā.



Tostarp ieguldījumu rezultātā valsts fondēto pensiju shēmas plānos uzkrātais kapitāls 2023.gada pirmajā pusgadā pieaudzis par 367,307 miljoniem eiro, bet no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) saņemtā naudas summa veidoja 666,466 miljonus eiro. Vienlaikus VSAA izmaksātās un izmaksājamās naudas summas veidoja 337,94 miljonus eiro.

Valsts fondēto pensiju aktīvo, sabalansēto un arī konservatīvo plānu vidējais ienesīgums šogad pirmajos sešos mēnešos bija pozitīvs, tostarp aktīvo pensiju plānu ienesīgums bija 7,6%, sabalansēto plānu ienesīgums bija 3,9%, savukārt konservatīvo ieguldījumu plānu ienesīgums bija 2,2%.

2023.gada jūnija beigās kopējā ieguldījumu plānu portfelī, kas bija 6,372 miljardu eiro apmērā, lielākais īpatsvars bija ieguldījumu fondu apliecībām (72,2%) un parāda vērtspapīriem (22,2%).

Latvijā veiktie ieguldījumi šogad jūnija beigās veidoja 578,947 miljonus eiro jeb 9,1% no kopējiem ieguldījumiem. Salīdzinājumā ar 2022.gada beigām Latvijā veikto ieguldījumu apmērs pieaudzis par 2,6% jeb 14,434 miljoniem eiro.

No visiem ieguldījumiem 94,2% jeb 6,001 miljards eiro bija izvietoti Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs, tostarp lielākā daļa bija izvietoti Īrijā (41,4% no kopējā ieguldījumu apmēra), Luksemburgā (21,6%) un Lietuvā (5,2%).

2023.gada jūnija beigās valsts fondēto pensiju shēmas otrajam līmenim bija pievienojušies 1 297 392 dalībnieki, tostarp 74,7% bija pievienojušies obligātā kārtā.

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Otrdien vietām valsts dienvidos gaidāms pērkona negaiss

Otrdien Latvijas lielākajā daļā būs sauss laiks, bet vietām valsts dienvidos izaugs lietus un negaisa mākoņi, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība VDD regulāri pilnveido rīcības plānus valsts augstāko amatpersonu aizsardzībai

Ņemot vērā pašreizējo ģeopolitisko situāciju un riskus, Valsts drošības dienests (VDD) regulāri pilnveido rīcības plānus valsts augstāko amatpersonu aizsardzībai, aģentūrai LETA atzina dienestā, komentējot, vai ir izdarījis kādus secinājumus pēc Slovākijas premjera Roberta Fico sašaušanas.

Sabiedrība Nedēļas otrajā pusē gaiss sakarsīs līdz +28 grādiem

Šonedēļ Latvijā gaidāms pārsvarā saulains laiks, nedēļas otrajā pusē gaisa temperatūra pakāpsies līdz +28 grādiem, liecina jaunākās prognozes.

Sabiedrība Autotransporta direkcijas klientu apkalpošanas centri būs slēgti

Visi Autotransporta direkcijas (ATD) klientu apkalpošanas centri - Rīgā, Daugavpilī, Cēsīs un Liepājā, šodien būs slēgti, aģentūru LETA informēja ATD pārstāvji.

Lasiet arī