• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rīgā notiks Latvijas Nacionālais rehabilitācijas kongress

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 14:24, 24.09.2023


Rīgā no 23. līdz 25.novembrim notiks Latvijas rehabilitācijas profesionālo organizāciju apvienības (LRPOA) un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rīkotais trešais Latvijas Nacionālais rehabilitācijas kongress.



Viens no kongresa uzdevumiem ir vienotas rehabilitācijas sistēmas veidošanas stiprināšana.

Organizētāji uzsver, ka pasaulē rehabilitācija ir tikai viena, un tās sadalīšana gandrīz patstāvīgos paralēlos virzienos - medicīniskā rehabilitācija, sociālā rehabilitācija, profesionālā rehabilitācija, cilvēku ar invaliditāti, rūpju bērnu un mūžīgo bērnu problēmu risināšana un tamlīdzīgi dažādu ministriju pārraudzībā, ir mantojums no tiem laikiem, kad "visas slimības varēja izārstēt", bet cilvēku ar invaliditāti problēmu risināšana tur neiederējās.

Tādēļ kongresa laikā tiks organizēta diskusija ar dažādu rehabilitācijas jomā iesaistītu ministriju un pašvaldību pārstāvjiem jeb "Aklo svētceļnieku sarunu - Kas ir un kā izskatās zilonis" par to, vai Latvijai vajag vienotu rehabilitācijas sistēmu vai pa ministrijām un pašvaldībā, sadrumstalotus savstarpēji vāji koordinētus medicīniskās, sociālās, profesionālās un citus rehabilitācijas pakalpojumus.

Kongresa organizētāji norāda, ka rehabilitācijas sprādzienveidīgā attīstība lielā mērā ir saistīta ar nozares digitalizāciju - brīvi lietojamu informāciju tehnoloģiju nonākšanu kā speciālistu, tā pacientu rokās.

Digitalizācijas radītajiem izaicinājumiem un iespējām ir veltītas kā pirmskongresa sesijas un meistarklases, tā daudzas citas sekciju sēdes - viedās tehnoloģijas un rehabilitācija, rehabilitācija onkoloģijā, līdzdalības jēdziens cilvēka funkcionēšanā, onkoloģiskā rehabilitācija, bērnu un pusaudžu rehabilitācija, tehnisko palīglīdzekļu integrēšana rehabilitācijas pakalpojumos, militārā rehabilitācija un citas.

Divas pirmās funkcionēšanas ekosistēmai veltītās plenārsēdes tiks veltītas tādiem ikdienā maz apspriestiem jautājumiem, kā rehabilitācijas loma veselības aprūpes sistēmā Latvijā, invaliditātes politika un personu funkcionēšanas novērtēšanas sistēma Latvijā, Izglītības un zinātnes ministrijas sadarbībai ar Veselības un Labklājības ministrijām iekļaujošās izglītības politikas īstenošanā, cilvēktiesībām un cilvēkam ar funkcionēšanas ierobežojumiem, personu ar invaliditāti nodarbinātībai un citiem jautājumiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī