• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā sarukusi svaigpiena iepirkuma cena

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 23:22, 18.09.2023


Svaigpiena iepirkuma cena jūlijā Latvijā bija 33,89 eiro par 100 kilogramiem, kas ir par 0,1% mazāk nekā jūnijā, savukārt salīdzinājumā ar 2022.gada jūliju cena saruka par 31,7%, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta jaunākie dati.


Foto: LETA

ZM atzīmē, ka Latvijā piena iepirkums 2023.gada jūlijā, salīdzinot ar 2022.gada jūliju, palielinājies par 0,9% un bija 75 600 tonnas.

Tikmēr Eiropas Savienībā (ES) svaigpiena cena jūnijā bija 44,36 eiro par 100 kilogramiem, kas ir par 2,5% mazāk salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi un par 13,2% mazāk nekā 2022.gada jūniju.

Ministrijā norāda, ka ES 2023.gada pirmajā pusgadā iepirkti 74,6 miljoni tonnu piena, kas ir par 0,8% vairāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā.

Produktu ražošanā ES šogad pirmajos sešos mēnešos bija novērojams apjomu kāpums sviestam - par 1,7%, vājpiena pulverim - par 0,3%, sieram - par 1,2%, krējumam - par 2,8%, kā arī dzeramajam pienam - par 0,5%. Savukārt pilnpiena pulverim bija kritums par 2,7%.

Pasaulē kopumā 2023.gada pirmajā pusgadā piena ražošana palielinājās par 0,8% salīdzinājumā ar 2022.gada pirmo pusgadu.

Eiropas Komisijas dati liecina, ka, salīdzinot ar situāciju pirms gada, šogad pirmajos sešos mēnešos ES vājpiena pulvera eksports pieaudzis par 25%, sviesta - par 8%, siera - par 2%, bet sūkalu - par 2%. Savukārt fasēta dzeramā piena eksports samazinājies par 11%, krējuma - par 5%, jogurta - par 5%.

ES ražotāju vājpiena pulvera eksports uz Alžīriju pieaudzis 2,2 reizes, bet uz Ķīnu - par 16%. Tikmēr sviesta eksports uz ASV palielinājies par 21%, bet par 19% samazinājies uz Lielbritāniju. Sūkalu eksports par 13% pieaudzis uz Ķīnu, bet uz Indonēziju samazinājies par 10% un uz Malaiziju - par 12%.

ES krējuma imports palielinājies par 58%, vājpiena pulvera - par 8%, bet piena lielajos iepakojumos imports palielinājies par 14%.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Kriminālziņas Linkaits izstājies no JKP

Bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaits izstājies no Jaunās konservatīvās partijas (JKP), ceturtdien ziņo Latvijas Televīzija.

Kriminālziņas Kā nekļūt par noziedznieka upuri, iepērkoties internetā (+VIDEO)

Krāpnieks bieži atsūta saiti uz viltus vietni, kas ir izveidota līdzīga kādam no populāriem kurjerdienestiem.

Sabiedrība Trenē spēju izvērst mobilizācijas centrus

Rīt Nacionālie bruņotie spēki izvērsīs mobilizācijas centrus Rīgā, Saldū, Valmierā, Jēkabpilī un Gulbenē, lai trenētu un pilnveidotu kārtību, kādā krīzes situācijā Latvijas pilsoņi tiek aicināti un iesaukti bruņotajos spēkos.

Ekonomika Jautājuma likmes ir augstas... Asociācijas viedoklis par darbībām ar LMT un Tet

Latvijas Telekomunikāciju asociācija aicina atcerēties ne vien par Telia un valsts maka interesēm, bet paturēt prātā arī Latvijas telekomunikāciju nozares kopējo veselību, valsts drošības jautājumus, attīstības perspektīvu un lietotāju intereses, lai arī turpmāk varam lepoties, ka esam Eiropas priekšpulkā ar jaudīgu nozari, pakalpojumu kvalitāti, tehnoloģiju attīstību un labiem piedāvājumiem.