• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rēzeknē, neskatoties uz krīzi, tika atvērta renovēta slimnīcas nodaļa (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 10:25, 17.09.2023


Ēkas pārbūves projekta ietvaros tika veikti ēkas energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumi.


Infekcijas slimību nodaļas ēkai piešķirtais valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa statuss bija izaicinājums projekta īstenošanai.

Uz Rēzeknes mēra Aleksandra Bartaševiča iespējamās atkāpšanās fona no Latgales reģiona centra pienāk ziņas, kas nevar neiepriecināt vietējos iedzīvotājus. SIA “Rēzeknes slimnīca” īstenojusi divus apjomīgus un komplicētus projektus – Infekciju slimību nodaļas ēkas pārbūvi un tai pieguļošās teritorijas labiekārtošanu, un piektdien, 15. septembrī, paredzēta Infekcijas slimību nodaļas ēkas un teritorijas svinīgā atklāšana.

Covid-19 pandēmija valstī un pasaulē izvirzīja Infekciju slimību nodaļas pārbūvi starp prioritātēm Rēzeknes slimnīcas infrastruktūras attīstībā – lai spētu sniegt kvalitatīvu, drošu un plaša spektra ārstēšanu infekciju slimību pacientiem gan ikdienā, gan epidēmiju gadījumā, tika lemts par visaptverošu ēkas pārbūvi un teritorijas labiekārtošanu, pārveidojot Infekcijas slimību nodaļas ēku par modernu, drošu un funkcionālu nodaļu.

Projektētājiem tika izvirzīts uzdevumus – personālam un pacientiem drošas vides izveidošana, nodalot ar dažādām infekcijas slimībām stacionētus pacientus un pacientu plūsmas, īstenojot epidemioloģiski drošu ienākšanu un iziešanu personālam, pacientiem un apmeklētājiem, izbūvējot izolācijas pusboksus un intensīvās terapijas palātu. Nodaļā izveidotas 29 pacientu gultasvietas vienvietīgās, divvietīgās un trīsvietīgās palātās ar atbilstošu telpu platību un katrā palātā pieejamu sanitāro mezglu ar labierīcībām un dušu. Ēkas pārbūves projekta ietvaros tika veikti ēkas energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumi, kā arī nozīmīgas investīcijas tika atvēlētas medicīnisko komunikāciju nomaiņai, tostarp medicīnas skābekļa un saspiestā gaisa maģistrāļu izbūvei, kā arī palātu un intensīvās terapijas palātas aprīkojumam.

Infekcijas slimību nodaļas ēkai piešķirtais valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa statuss bija izaicinājums projekta īstenošanai, kas krietni sarežģīja projekta plānošanas un pārbūves darbu procesu. Lai varētu veikt ēkas pārbūves darbus, vispirms bija jāsaņem Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes saskaņojums un darbu atļauja. Ēku 1933. gadā projektējis sava laika izcilākais veselības aprūpes arhitektūras speciālists Aleksandrs Klinklāvs (1899-1982) kā jaunās Latvijas Sarkanā Krusta Rēzeknes slimnīcas atsevišķu korpusu – “lipīgo slimību ēku”, un tā tobrīd modernākā tāda veida ārstniecības iestāde visā Latvijā.

Paralēli ēkas pārbūvei, tika īstenota arī Infekciju slimību nodaļai pieguļošās teritorijas labiekārtošana, pārbūvējot inženierkomunikāciju tīklus, ierīkojot stāvlaukumu ar 50 autostāvvietām, tādējādi krietni paplašinot jau esošo Rēzeknes slimnīcas autostāvvietu skaitu līdz 156 autostāvvietām. Veikta arī ielu seguma pilnvērtīga atjaunošana, izbūvētas gājēju ietves, izveidotas atpūtas zonas, veikta teritorijas sakārtošana un apzaļumošana, ziņo rezekne.lv.

ERAF fondu atbalsts Rēzeknes slimnīcas infrastruktūras attīstībai paredzēts plānošanas dokumenta – darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 9.3.2. specifiskā atbalsta mērķa “Uzlabot kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, jo īpaši sociālās, teritoriālās atstumtības un nabadzības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem, attīstot veselības aprūpes infrastruktūru” ietvaros, kas paplašināts ar 13.1.5. specifisko atbalsta mērķi “Atveseļošanas pasākumi veselības nozarē.” Projektu līdzfinansē REACT-EU finansējums pandēmijas krīzes seku mazināšanai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Trīs lietas, ko vēlas darbinieki

Katrs piektais uzņēmums seko līdzi darbinieku vēlmēm, veicot ikgadējos darbinieku apmierinātības mērījumus. Pārliecinošs vairākums - 91% aptaujāto uzņēmumu - darbinieku labbūtības iniciatīvām atvēl līdz 10 000 EUR gadā, 7% uzņēmumu darbinieku labbūtībai atvēlētais gada budžets ir 10 001 - 30 000 EUR robežās, savukārt pavisam niecīga uzņēmumu daļa (0,29%) - velta vairāk nekā 100 000 EUR ik gadu.

Sabiedrība Rožukalnei atstājot amatu, SEPLP meklēs jaunu sabiedrisko mediju ombudu

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) rīkos konkursu jauna sabiedrisko mediju ombuda ievēlēšanai, jo līdzšinējā ombude Anda Rožukalne nolēmusi amatu atstāt, informē SEPLP pārstāvji.

Sabiedrība Miris kādreizējais finanšu ministrs Andris Vilks

Miris Latvijas Bankas padomes loceklis un kādreizējais finanšu ministrs Andris Vilks, pavēstīja Latvijas Bankā.

Sabiedrība Izstrādās atbalsta sistēmu Latvijas klimatneitralitātes mērķu sasniegšanai

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki kopā ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), Latvijas Universitāti (LU) un Vidzemes augstskolu (ViA) veidos vienotu nacionālo lēmumu atbalsta instrumentu, kas politikas veidotājiem palīdzēs pieņemt datos balstītus lēmumus par efektīvākajām klimata politikām, aģentūru LETA informēja RTU.

Lasiet arī

Kriminālziņas Rēzeknē sāk darbu pašvaldības policija

Rēzeknē šodien sāk darbu pašvaldības policija, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Sabiedrība Rēzeknē uz Kovšu ezera tiks izveidots parks par 8 466 615,81 eiro (+VIDEO)

Projektā plānoto darbību rezultātā kopumā tiks radītas 15 jaunas darba vietas.

Sabiedrība Valsts kontrole: Rēzeknes budžetā pieļauti vairāki pārkāpumi

Rēzeknes pašvaldības 2023.gada budžeta izstrādē ir pieļauti vairāki pārkāpumi, secināts Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā, kurā vērtēts, vai Rēzeknes pašvaldības rīcība budžeta un finanšu vadībā ir atbilstoša regulējumam.

Sabiedrība Rēzeknes pilsētas domei jāsagatavo finanšu dokumenti izskatīšanai FM un VARAM

Rēzeknes pilsētas domei jāsagatavo dokumenti par parādsaistību apjomu, nākamā gada budžetu un finanšu uzskaites sistēmas uzlabošanu izskatīšanai Finanšu ministrijā (FM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.