• Salvis,
  • Selva,
  • Venta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Čakša apņēmusies trīs gadu laikā palielināt pedagogu atalgojumu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 12:08, 16.09.2023


Izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas (JV) pirmie darbi jaunajā valdībā būs saistīti ar jauna programmu finansēšanas modeļa izstrādi, kas palīdzēs nodrošināt pedagogu atalgojuma pieaugumu trīs gadu laikā, izteicās politiķe.


Foto: LETA

"Mans plāns šajā laikā ir panākt, lai laba skolotāja atalgojums sasniegtu konkurētspējīgu līmeni - 2500 eiro mēnesī," apņēmusies Čakša.

Viņa norādīja, ka lielākie izaicinājumi izglītības nozarē nemainās, uzsverot nepieciešamību uzlabot izglītības kvalitāti visos izglītības posmos Latvijā un ar to saistītā finansējuma palielināšanu. To nevarot skatīt atrauti no izglītības satura izstrādes, "kas savukārt prasa ne tikai papildu finansējumu, bet arī nozīmīgu laika resursu".

Kā izaicinājumu Čakša saredz arī vienotas skolas veidošanu Latvijā, kuras ieviešana tika uzsākta ar 1.septembri.

"Bērnu segregācija skolās ir jāpārtrauc. Dažādās pašvaldībās situācija ir atšķirīga. Visiem jāsaprot, ka nekādas atkāpes un acu pievēršanas uz faktisko situāciju skolās vairs nebūs," uzsvēra ministre, piebilstot, ka latviešu valodas ieviešanai skolās, kuras iepriekš realizēja mazākumtautību programmu, gan šobrīd, gan arī nākotnē tiks nodrošināts valdības atbalsts.

No jaunās valdības deklarācijas izriet, ka plānots arī piedāvāt sporta izglītības finansēšanas modeli, kas sniedz plašākas iespējas bērniem un jauniešiem, un iespēju attīstīt profesionālo klubu sistēmu atbilstoši starptautiskajām tendencēm.

Tāpat valdība apņēmusies uzsākt pāreju uz institucionālo finansējuma modeli zinātnes universitātēs, kā arī nodrošināt profesionālās izglītības atbilstību darba tirgus prasībām, mūžizglītības un darba vidē balstītas mācību pieejas īstenošanu.

Valdības deklarācijā pieminēta arī iekļaujošas un vienojošas izglītības vides nodrošināšana, kā arī digitālo un STEM kompetenču integrēšana tajā, lai panāktu, ka vidējā termiņā Latvija dubulto augstākās izglītības absolventu īpatsvaru STEM jomās.

Kā vēstīts, no parlamenta jaunveidojamās valdošās koalīcijas sadalītajiem 16 amatiem valdībā un Saeimā puse jeb astoņi tiks topošās premjeres pārstāvētajai "Jaunajai vienotībai" (JV), pieci - Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), bet trīs - "Progresīvajiem".

Izglītības un zinātnes ministra amats atkārtoti tiks uzticēts Čakšai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Tetovēšanas meistars

Viss par jūsu sapņu profesiju vai kur doties, lai kļūtu par tetovētāju

Sabiedrība Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība «BB ir proraška ka jv un progkomunisti»: soctīklos par ārlietu ministri (+VIDEO)

Baiba Braže tiek apsūdzēta kopējās Baltijas diplomātijas graušanā.

Sabiedrība Kamēr daļā Latvijas gaidāms negaiss, Austrumlatvijas mežos pieaug ugunsbīstamība

Šonakt un svētdien daļā Latvijas gaidāms pērkona negaiss, bet tikmēr valsts austrumos mežos ir augsta ugunsbīstamība, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognoze.

Lasiet arī

Sabiedrība Čakša skaidrojas, kāpēc augsta ranga IZM ierēdņi pēdējā laikā pamet darbu

Lielās pārmaiņas, kas iniciētas pēdējo četru gadu laikā, ir ļoti noslogojušas Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) darbiniekus un radījušas lielu spriedzi, vienlaikus nav sniegts pietiekami liels atbalsts ilgstošā laika posmā, pauda izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV), skaidrojot darba attiecības pārtraukušo ierēdņu skaita iemeslus.

Sabiedrība Saeima noraida pieprasījumu Čakšai par seksuālās izglītības mācību materiāliem

Saeima šodien noraidīja "Apvienotā saraksta" (AS) deputātu pieprasījumu izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai (JV) par Valsts izglītības satura centra (VISC) metodisko materiālu "Seksuālā izglītība - jautājumi un atbildes" nokļūšanu izglītības sistēmā.

Sabiedrība Čakša: Visi rīki ir, bet to izmantošanas vietā vienkārši skaļi kliedzam

Skolām un pašvaldībām jau pašlaik ir pietiekami instrumenti, lai novērstu vardarbību skolās, šorīt intervijā LTV "Rīta panorāmai" apgalvoja izglītības ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Kas ir nevienam nezināmā Silvija Reinberga, kura nu IZM saņem 6 000 eiro mēnesī?

Šī gada jūnijā jau tika ziņots, ka iepriekšējais Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārais sekretārs Kārlis Strautiņš nolēma atgriezties Liepājas Raiņa 6.vidusskolas direktora amatā un viņa vietā par otru politiski nozīmīgāko ministrijas amatpersonu stājās nevienam nezināmā un nozari nepārzinošā 26 gadus vecā Silvija Reinberga, atgādina portāls pietiek.com.