• Amālija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vēl viena laboratorija draud veikt izmaiņas klientu apkalpošanā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 15:37, 14.09.2023


Ja atbildīgās iestādes neveiks pilnīgu norēķinu ar SIA "NMS Laboratorija" tuvākajā laikā, tā būs spiesta veikt izmaiņas klientu apkalpošanā, informē laboratorijas administratīvais direktors Artūrs Altbergs.


Foto: LETA

Uz šodienu "NMS Laboratorija" esot saņēmusi daļēju, nepilnīgu norēķinu par 2019.gadā, 2022.gadā un arī 2023.gada pirmajos astoņos mēnešos sniegtajiem pakalpojumiem. Altbergs šādu situāciju sauc par laboratorijas pastāvēšanu apdraudošu.

"NMS Laboratorija" ir nosūtījusi NVD, Veselības ministrijai un citām atbildīgajām valsts iestādēm vēstuli, kurā atkārtoti skaidro kritisko situāciju, norāda uz atlīdzības parādu un to, ka "NMS Laboratorija" būs spiesta veikt izmaiņas klientu apkalpošanā, ja atbildīgās iestādes neveiks pilnīgu norēķinu ar laboratoriju tuvākajā laikā un negarantēs pilnīgu pakalpojumu apmaksu par atlikušajiem šī gada mēnešiem.

Atkarībā no iestāžu reakcijas uz šo lūgumu pastāv iespēja, ka "NMS Laboratorija" ar 2.oktobri ieviesīs izmaiņas klientu apkalpošanā uz valsts apmaksātajiem pakalpojumiem. Ja laboratorija būs spiesta ieviest kādas izmaiņas, par tām noteikti informēs klientus un sabiedrību, pauž Altbergs.

Šī situācija spiež laboratoriju pārskatīt valsts apmaksāto pakalpojumu sniegšanas kārtību un, visticamāk, turpmāk valsts apmaksātos laboratorisko izmeklējumu pakalpojumus "NMS Laboratorija" sniegs tikai tādā apjomā, par kura apmaksu atbilstoši ar NVD noslēgtajam līgumam nebūs šaubu.

Kā skaidro "NMS Laboratorija" administratīvais direktors, Valsts Nacionālā veselības dienesta (NVD) un "NMS Laboratorijas" starpā ir noslēgts līgums, saskaņā ar kuru laboratorija apņemas sniegt valsts apmaksātus pakalpojumus personām, kurām ir tiesības saņemt no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, un NVD apņemas par tiem samaksāt.

Katra kalendārā gada sākumā NVD veic aprēķinus un katrai laboratorijai piešķir noteikta apmēra kvotu - tas ir, nosaka summu, par kādu katru mēnesi NVD iepirks konkrētās laboratorijas pakalpojumus un kādu garantēti samaksās.

Problēma slēpjas tajā, ka kvotas apmērs ir krietni mazāks nekā ir valsts apmaksāto laboratorisko izmeklējumu pieprasījums, un laboratorijas pēc attiecīga nosūtījuma un iedzīvotāju (klientu) lūguma sniedz savus pakalpojumus apmērā, kas pārsniedz šo iepriekš minēto kvotu, skaidro Altbergs. Līdz ar to rodas kvotas pārstrādes, par kuru samaksu starp laboratorijām, tai skaitā, "NMS Laboratoriju", un NVD rodas spraigas diskusijas.

Nepietiekams finansējums laboratoriju pakalpojumu pilnīgai apmaksai ir ar krietni senāku vēsturi, tā nav šogad radusies situācija, saka Altbergs un skaidro, ka pēdējos gados "NMS Laboratorija" regulāri lūgusi NVD piešķirt kvotu, kas atbilstu faktiskajam pieprasījumam un nerastos pārstrādes, par kuru samaksu būtu jācīnās.

Altbergs norāda, ka katru gadu kvota tiek piešķirta nepietiekamā apmērā, kas, savukārt, noved pie jau aprakstītās situācijas - ir sniegti valsts apmaksātie pakalpojumi tādā apjomā, kas pārsniedz kvotu. Līdz šim kalendāro gadu noslēgumos daļa no pārstrādes summām tiek samaksāta.

Kā ziņots, "Centrālā laboratorija" no 15.septembra nepietiekamā valsts finansējuma dēļ valsts apmaksātos pakalpojumus sniegs apmaksātās kvotas ietvaros, līdz ar to iedzīvotājiem tie būs pieejami rindas kārtībā pēc iepriekšēja pieraksta, aģentūru LETA informēja laboratorija. Ņemot vērā, ka finansējums 2023.gadā piešķirts reālajam iedzīvotāju pieprasījumam acīmredzami nepietiekamā apmērā, valsts apmaksātajiem pakalpojumiem nauda beidzas katra mēneša 10.-15. datumā.

Lai nodrošinātu laboratorisko izmeklējumu izdevumu segšanu par 2023.gada pirmajā pusgadā faktiski sniegtajiem pakalpojumiem, kas pārsniedza līgumos ar pakalpojuma sniedzējiem iekļauto apjomu, valdība 12.septembrī atbalstīja līdzekļu piešķiršanu 11 194 169 eiro.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Sēlija rūpējas par savu reģionālo identitāti (+VIDEO)

"Veidosim saskares punktus starp pagātnes mantojumu, tagadni un nākotni".

Sabiedrība Iedzīvotājus visā Latvijā aicina pīt maskēšanās tīklus Ukrainas armijai

Labdarības biedrība "Tavi draugi" kopā ar domubiedriem aicina Latvijas iedzīvotājus iesaistīties maskēšanās tīklu pīšanas darbnīcās Ukrainas armijas atbalstam.

Sabiedrība Ukrainas bēgļus aicina savlaicīgi pagarināt pagaidu aizsardzības statusu

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) aicina Ukrainas bēgļus savlaicīgi pagarināt pagaidu aizsardzības statusu.

Sabiedrība Piedāvāti vairāki risinājumi papildu finansējumam pašvaldībām

Pašvaldībām ik gadu tiek prognozēts nodokļu ieņēmumu un nodokļu izmaiņu kompensācijas pieaugums, tai skaitā 2025. gadam paredzēts pieaugums 235,8 miljonu eiro apmērā.

Lasiet arī

Ekonomika Ir viena nelāga blakne, kas apgrūtina spēju aizņemties. Kāda?

Ēnu ekonomika ilgstoši veicina Latvijas atpalicību, tostarp apgrūtinot uzņēmēju un cilvēku spēju aizņemties. Tai ir izteikts "sniega bumbas" vai drīzāk "pneimatiskā āmura" efekts - jo mazāk finansējuma tiek izsniegts, jo šaurāka kļūst visa ekonomika, un sarūk cilvēku labklājība, nemazinās vai pat pieaug nevienlīdzība. Tāpēc ēnu ekonomikas apkarošanai ir jākļūst par vienu no ekonomikas politikas un arī katra no mūsu ikdienas aktivitāšu prioritātēm.

Ekonomika Ekonomiste: jaunākie dati par ekonomikas attīstību nenes nekādu prieku

Jau tā piesardzīgās prognozes par šī gada izaugsmi, visdrīzāk, var nākties vēl samazināt.

Ekonomika Rūpniecībai Latvijā palīdzējuši... laika apstākļi

Iesprūdušo rūpniecības eksporta mašīnu ir jācenšas atbloķēt pēc iespējas ātrāk, jo situācija Latvijas eksportā kopumā nav labvēlīga.

Pasaule «Aiz Prigožina stāv nopietni spēki Krievijā, un tie ir vēl sliktāki par Putinu»

Militārā dumpja vienīgais reālais uzvarētājs — Lukašenko!