• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


VID EDS lietotāju skaits sasniedzis 1,3 miljonus

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 23:42, 11.09.2023


Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pakalpojumus elektroniski VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) iedzīvotāji saņem arvien vairāk - šobrīd EDS lietotāju skaits privātpersonu vidū ir pieaudzis no 1,2 miljoniem 2020.gadā līdz 1,3 miljoniem, informēja VID pārstāvji.


Foto: LETA

Tādēļ VID konsultantu darbs ir vērsts uz to, lai sniegtu iedzīvotājiem visu nepieciešamo atbalstu elektronisko pakalpojumu saņemšanā.

VID darbinieki konsultē iedzīvotājus gan klātienē, gan telefoniski, gan rakstiski, bet darbinieku skaits, kas to dara, ir ierobežots un tas arī nepieaugs. VID pārstāvji norāda, ka aizpildīt jau esošās vakances kļūst arvien grūtāk ne tikai profesionālajām zināšanām un prasmēm neatbilstošā atalgojuma dēļ, bet arī tādēļ, ka demogrāfiskās situācijas ietekmē sarūk kopējais piedāvājums darba tirgū.

Tādēļ ir ļoti svarīgi plānot un novirzīt darbinieku resursus tieši tam konsultāciju veidam, kuru izmanto arvien vairāk iedzīvotāju. Ņemot vērā arvien pieaugošo iedzīvotāju paradumu izmantot tieši elektroniskos VID pakalpojumus un konsultācijas, tam ir nepieciešams un tiek novirzīts arvien lielāks VID nodokļu konsultantu skaits.

Tā piemēram, gada ienākumu deklarācijas pēdējo gadu laikā elektroniski iesniedz teju 95% iedzīvotāju. Laikā no šī gada 1.marta līdz 7.septembrim iedzīvotāji ir iesnieguši 1 037 045 gada ienākumu deklarācijas, no kurām elektroniski iesniegtas 976 622, kamēr papīra veidā - 60 423.

EDS var ne tikai iesniegt visa veida dokumentus un nodokļu deklarācijas, bet arī uzdot jautājumus un saņemt rakstiskas konsultantu atbildes. Tāpat iedzīvotāji aktīvi izmanto arī VID Konsultatīvo tālruni. Tā piemēram, šogad VID konsultatīvajā tālrunī sniegtas 240 582 konsultācijas, bet rakstiski atbildēts uz 58 417 jautājumiem.

Taču joprojām ir pieejami arī VID klātienes pakalpojumi. Līdzīgi kā citur gan valsts, gan privātajā sektorā, arī VID klientu apkalpošanas centros klātienes pakalpojumi ir pieejami pēc iepriekšēja pieraksta, lai tādējādi klienti varētu ērti saņemt savu pakalpojumu precīzi zināmā datumā un laikā, nepavadot garas stunda rindā.

VID klātienes pakalpojumi ir pieejami ne tikai VID klientu apkalpošanas centros Rīgā un vēl septiņās Latvijas pilsētās, bet arī vairāk nekā 160 valsts un pašvaldības klientu apkalpošanas centros visā Latvijā. 25 valsts un pašvaldības vienotajos klientu apkalpošanas centros ir pieejams īpašs VID speciālista konsultācijas veids - attālinātais ierēdnis. Tiešsaistes konsultācijai var pieteikties un to saņemt gadījumos, kad nepieciešama konsultācija tieši saistībā ar nodokļu nomaksu nekustamā īpašuma vai zemes pārdošanas gadījumā.

VID aicina iedzīvotājus izmantot EDS, gan iesniedzot deklarācijas, gan risinot citus ar nodokļiem saistītos jautājumus. Sistēma ir brīvi pieejama ikvienam, kā arī, iesniedzot deklarācijas EDS, tajās automātiski ielasās visi VID rīcība jau esošie dati.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība VID aicinās 70 000 fiziskās personas pārskatīt savus deklarētos ienākumus

Valsts ieņēmumu dienests (VID) septembrī sāks 70 000 fizisko personu apziņošanu, aicinot pārskatīt savus deklarētos ienākumus, otrdien žurnālistiem sacīja VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Sabiedrība Izsludināts atklāts konkurss uz VID ģenerāldirektora vietnieka amatu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir izsludinājis atklātu konkursu uz VID ģenerāldirektora vietnieka amatu, informēja VID pārstāvji.

Ekonomika Uzņēmumu reģistrs norāda uz iespējām samazināt šķēršļus uzņēmējdarbībai (+VIDEO)

Ļoti retos gadījumos klienti izvēlas "cīnīties" tiesā par VID atzinuma pamatojumu.