• Didzis,
  • Gaidis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


NATO admirālis par macībam: «Vācu kara flote no šī gada pārņems vadību» (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 17:59, 05.09.2023


Šogad pirmo reizi kopš manevra pirmizrādes 2007.gadā reālistisks scenārijs tiek praktizēts alianses aizsardzības ietvaros.


NOCO 23 mērķis ir praktizēt taktiskās procedūras piekrastes ūdeņos valsts un kolektīvās aizsardzības scenārijā.

Šī gada jūras spēku mācības Northern Coasts (NOCO) – vienas no nozīmīgākajām daudznacionālajām mācībām sadarbības stiprināšanai starp Vācijas un tās partneriem Baltijas jūras reģionā – notiks no 2023. gada 9. līdz 23. septembrim.

Vācijas Jūras spēki, proti, Vācijas Jūras spēku štābs (DEU MARFOR) šogad būs atbildīgs par mācību plānošanu un vadīšanu.

Runājot par valsts un kolektīvo aizsardzību, ziemeļu flanga aizsardzība ir viena no galvenajām Vācijas Jūras spēku prioritātēm, ziņo presseportal.de.

"Vācijas kara flotes misija ir aizsargāt Vāciju un tās iedzīvotājus. Katru dienu – virs jūras virsmas, virs tās un zem tās. Pēc Ukrainas kara sākuma mēs parādījām, ka esam tam gatavi, cita starpā , ar mūsu ātro lēmumu "viss, kas peld, ir jāceļ burā". Šīs aizsardzības nodrošināšana galvenokārt nozīmē: mācības, klātbūtni un pastāvīgu modrību kopā ar mūsu partneriem NATO un ES. Mācības "Ziemeļu krasti" kalpo tieši šiem mērķiem. Vācu kara flote no šī gada pārņems mūsu komandcentra Rostokā mācību vadību. Esmu ļoti priecīgs, ka bez mums šajās Baltijas jūras valstīm tik nozīmīgajās mācībās piedalās arī ASV un vēl divpadsmit valstis", - saka viceadmirālis Jans Kristians Kāks, Vācijas flotes priekšnieks.

NOCO 23 mērķis ir praktizēt taktiskās procedūras piekrastes ūdeņos valsts un kolektīvās aizsardzības scenārijā. Šajā kontekstā ir būtiski optimizēt iesaistīto jūras, sauszemes un gaisa spēku savietojamību un turpināt intensificēt sadarbību starp partneriem Baltijas jūras reģionā. Mācību teritorija galvenokārt aptver Igaunijas un Latvijas piekrastes ūdeņus, tostarp ar tiem saistīto sauszemes un gaisa telpu, kā arī Baltijas jūras austrumu un centrālo daļu.

"Ar NOCO 23 mēs speram milzīgu soli pretī mūsu DEU MARFOR personāla pilnīgai operatīvajai gatavībai Rostokā. Tajā pašā laikā mēs kā DEU MARFOR pirmo reizi plānojam un veicam šāda mēroga manevru. Šogad mācībās piedalās aptuveni 3200 karavīru no 14 valstīm. Kopā mācās ap 30 kuģi, zemūdenes, līdz 15 lidmašīnas un dažādas desanta vienības. Šogad pirmo reizi kopš manevra pirmizrādes 2007.gadā reālistisks scenārijs tiek praktizēts alianses aizsardzības ietvaros. Vēl pirmizrāde ir tāda, ka no Rostokas tiek vadīts manevrs ar maniem darbiniekiem, lai gan tas notiek piekrastē un Latvijas un Igaunijas teritorijā.Esam gatavi ar mūsu zināšanas, lai uzņemtos atbildību," saka kontradmirālis Stīvens Haišs, vingrinājumu vadītājs un komandiera vietnieks.

Voldemārs Burkevics

Kopā mācās ap 30 kuģi, zemūdenes, līdz 15 lidmašīnas un dažādas desanta vienības, saka kontradmirālis Stīvens Haišs.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Kā Daugavpils palīdz cilvēkiem ar īpašām vajadzībām

Daugavpilī ir vairāk nekā 9 tūkstoši cilvēku ar invaliditāti.

Sabiedrība Latvijā pareizticīgie svin Lieldienas

Šodien Latvijā tiek svinētas pareizticīgo Lieldienas.

Sabiedrība Uz Tallinas šosejas pie Ādažiem neliela lidmašīna veikusi avārijas nosēšanos

Sestdienas vakarā uz Tallinas šosejas pie Ādažiem neliela lidmašīna veikusi avārijas nosēšanos, apstiprināja Civilās aviācijas aģentūras (CAA) operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.

Sabiedrība Agresīvie autovadītāji Latvijā tiks sodīti ar dārgu apdrošināšanu (+VIDEO)

Ar huligānismu uz ceļa ir saskārušies lielais vairums Latvijas iedzīvotāju.

Lasiet arī

Pasaule Dānija plāno iesaukt armijā arī sievietes un pagarināt dienesta laiku

Dānija plāno palielināt jauniešu skaitu obligātajā karadienestā, iesaucot armijā arī sievietes un pagarinot dienesta laiku abiem dzimumiem no četriem mēnešiem līdz 11 mēnešiem, trešdien paziņoja premjerministre Mete Frederiksena.

Pasaule Puse vāciešu atbalsta obligātā karadienesta atjaunošanu

Aptuveni puse vāciešu atbalsta obligātā karadienesta atjaunošanu, liecina jauna aptauja.

Sabiedrība Virtuālais traumu simulators palīdzēs apmācīt militāros ārstus (+VIDEO)

Tas kļuva par pirmo Latvijas uzņēmuma vadīto konsorciju, kurš pieteicies Eiropas Aizsardzības fonda programmas grantam.

Sabiedrība Arī nākamajos VAD iesaukumos varētu rīkot obligāto atlasi

Pastāv liela iespējamība, ka arī nākamajos valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukumos būs nepieciešams rīkot obligāto atlasi pēc nejaušības principa, atzina aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).