• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rīgas dome “atklāj noslēpumu”, kā izvairīties no satiksmes sastrēgumiem

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 17:30, 29.08.2023

Andris Ērglis


Galvaspilsētas pašvaldība ir sagatavojusi padomus, plānojot savas maršrutus.



Mācību gada sākumā tradicionāli Rīgas ielās pieaug automašīnu skaits, jo ir noslēdzies vasaras atvaļinājumu laiks, kā arī pilsētā atgriežas studenti un skolēni. Paralēli pilsētā turpinās apjomīgi satiksmes infrastruktūras izbūves darbi, kuru laikā ir noteikti dažādi satiksmes ierobežojumi. Lai maksimāli izvairītos no satiksmes apgrūtinājumiem un ikviens savlaicīgi nokļūtu galapunktā, Rīgas pašvaldība ir sagatavojusi padomus, plānojot savas maršrutus.


Kādēļ rodas satiksmes apgrūtinājumi


Rīgu diennaktī šķērso vairāk nekā 300 000 automašīnu. Ja tās šķērsotu pilsētu vienmērīgi visas diennakts garumā, satiksmes plūsma būtu raita, tomēr, kā ierasts, satiksmes intensitāte un automašīnu skaits būtiski palielinās tieši no rītiem, pusdienlaikā un darba dienas izskaņā. Paralēli satiksmes plūsmu ietekmē dažādu būvprojektu īstenošana, jo būvdarbu vietā un ap to ir noteikti dažādi pārvietošanās ierobežojumi, kuri satiksmes plūsmu šajās vietās palēnina.

Pēc iespējas vairāk izmantojiet sabiedrisko transportu

Lai mazinātu satiksmes intensitāti, īpaši mācību gada sākumā, iedzīvotāji aicināti atturēties no privāto automašīnu lietošanas, pēc iespējas biežāk izmantojot sabiedrisko transportu - autobusus, trolejbusus un tramvajus, kā arī vilcienu. Arī šogad Zinību dienā, 1.septembrī, Rīgas pašvaldības sabiedriskais transports ikvienam būs bez maksas. Lielākajā daļā no skolām svinīgais pasākums sākas rīta pusē un paredzams, ka šajā laikā Rīgas ielās būs vērojams liels automašīnu pieplūdums un satiksmes apgrūtinājumi gan skolu tuvumā, gan pie ziedu veikaliem un tirdziņiem. Izmantojot sabiedrisko transportu, skolēni savlaicīgi nokļūs uz skolu, savukārt vecāki uz darbu.

Pateicoties sabiedriskā transporta joslām un infrastruktūrai, sabiedriskais transports ir kļuvis par ātrāko un ērtāko veidu, kā pārvietoties Rīgā, vienlaikus atslogojot pilsētas ielas un ietaupot laiku, kas tiek pavadīts ceļā. Turklāt, pārvietoties ar sabiedrisko transportu, pērkot mēnešbiļeti, ir ekonomiski izdevīgāk, nekā katru dienu braukt ar privāto automašīnu. Vienas mēnešbiļetes cena neierobežotam braucienu skaitam ir 30 eiro un dažādām pasažieru kategorijām ir piešķirtas atlaides, piemēram, seniori, skolēni un cilvēki ar invaliditāti Rīgas sabiedriskajā transportā var braukt bez maksas. Papildu informācija par iedzīvotāju grupām, kurām pieejami dažādi braukšanas maksas atvieglojumi, pieejama SIA "Rīgas satiksme" mājas lapā.

Izvairieties no ceļu būvdarbu zonām

Līdz pat novembrim Rīgā turpinās aktīva būvdarbu sezona, realizējot apjomīgus satiksmes infrastruktūras izbūves darbus, tāpat tiek veikta ceļu seguma atjaunošana, daudzviet notiek kanalizācijas un ūdensvadu atjaunošana, tramvaja infrastruktūras pielāgošana jaunajiem, zemās grīdas tramvajiem. Būvdarbu vietā un ap to ir noteikti dažādi pārvietošanās ierobežojumi, kuri satiksmes plūsmu šajās vietās palēnina. Rīgas centrā turpinās projekta "Rail Baltica" infrastruktūras izbūve, tāpat norit Austrumu maģistrāles un Brasas tilta būvniecība, kā arī Daugavas stadionam pieguļošajā teritorijā pārbūvē vairākus krustojumus. Remontdarbi, kur tas iespējams, ir pārplānoti un satiksme tiek organizēta tā, lai pēc iespējas atvieglotu pārvietošanos, tomēr, arī mācību gada sākumā būvdarbi turpināsies un satiksmes ierobežojumi paliks spēkā.

Dodieties ceļā ārpus "pīķa" stundām

Satiksmes intensitāte dažos diennakts posmos ir atšķirīga, tādēļ noteiktos laika periodos ceļā jāpavada ilgāks laiks. Visbiežāk satiksmes apgrūtinājumi veidojas no rītiem ap plkst.8, kad cilvēki brauc uz darbu, bērni tiek vesti uz bērnudārzu vai skolu, un darba dienas izskaņā pēc plkst.17, kad cilvēki dodas mājās, bet bērni tiek vesti uz interešu izglītības nodarbībām. Šajā laikā pilsētas ielās ievērojami palielinās automašīnu skaits. "Pīķa" stundās ceļā pavadītais laiks var pieaugt pat par 40-50 minūtēm.

Apbrauciet pilsētas centru

Nereti satiksmes apgrūtinājumus pilsētas centrā veido autovadītāji, kuri Rīgai brauc cauri. Aicinām autovadītājus atturēties no pilsētas centrālās daļas izmantošanas caurbraukšanai, izmantojot apvedceļus. Tāpat Rīgā strādājošie, kuri brauc no blakus esošajām pašvaldībām, ir aicināti izmantot sabiedrisko transportu un vilcienu, vai apvienoties ar kolēģiem, tā samazinot automašīnu skaitu Rīgā.

Rūpējoties par bērnu drošību, pie visām izglītības iestādēm ir noteikts ātruma ierobežojums 30 km/ h, daudzviet uzstādīti ātrumvaļņi, un pie skolām, sporta kompleksiem un interešu izglītības iestādēm dežurē Rīgas pašvaldības policisti.

Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus ņemt vērā kādu no sagatavotajiem padomiem, lai mācību gada sākumā neradītu lieku satraukumu un nenokavētu sev svarīgus notikumus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā varētu demontēt astoņus komunisma un Krievijas imperiālisma simbolus

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks, pašreizējais mēra pienākumu izpildītājs Edvards ratnieks (NA/LRA) vērsies Pieminekļu padomē ar aicinājumu demontēt astoņus komunisma un Krievijas imperiālisma simbolus Rīgas pilsētvidē.

Sabiedrība Šovasar Rīgā uzlabos segumu 90 grantētajās ielās

Šovasar Rīgā uzlabos segumu 90 grantētajās ielās. Pašvaldība šim mērķim atvēlējusi aptuveni trīs miljonus eiro.

Sabiedrība Rīgā tiltu remontos un būvniecībā plāno ieguldīt vairāk nekā 300 miljonus eiro

Līdz 2030.gadam Rīgā tiltu remontos un būvniecībā plānots ieguldīt vairāk nekā 300 miljonus eiro, šodien preses konferencē teica Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV).

Sabiedrība Rīgā lielajos pasākumos obligāti jāizmanto vairākkārt lietojamās glāzes

Rīgā lielajos pasākumos vairākkārt lietojamās glāzes būs obligāti jāizmanto no nākamā gada, paredz šodien Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas sēdē akceptētais saistošo noteikumu projekts Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība.