• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvija pati nepilda ANO saistības izskaust nabadzību, bet palīdz Kamerūnai

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 15:11, 19.08.2023


Minimālā ienākuma reforma tiek uzskatīta par svarīgu, taču praksē tā netiek veikta, liecina valdības ziņojums starptautiskajām organizācijām.


Latvijas nabadzību atšķirībā no Āzijas un Āfrikas nekompensē daudzbērnu ģimeņu klātbūtne, kas var palīdzēt veciem cilvēkiem.

"Atbilstoši 2023. gada Ilgtspējīgas attīstības ziņojuma datiem, kurā vērtēts OECD valstu progress mērķu sasniegšanai, Latvijā ir izteikti negatīvs vērtējums nabadzības riska mazināšanai pēc sociālajiem transfertiem un nodokļiem", - тo atzīst mūsu valsts valdības oficiālajā lapā ievietotais ziņojums par varas iestāžu rīcību ANO uzdevumu izpildē līdz 2030.gadam.

Nepietiekama nodokļu pārdale un zemais sociālās aizsardzības finansējums ir iemesli relatīvi augstiem ienākumu nevienlīdzības rādītājiem. Tāpēc, lai mazinātu nabadzības risku pēc sociālā transferta saņemšanas, Latvija apņemas nodrošināt minimālo ienākumu līmeņa reformu, pauž dokuments.

Taču tā vietā, lai pateiktu, cik un kad saņems Latvijas trūcīgākie iedzīvotāji, valdības dokumentā atkal ir runa par deklarācijām:

"Latvijas iedzīvotāju ilgtspējas izredzes ir neatraujami sasaistītas ar citu ANO dalībvalstu izredzēm dzīvot brīvībā no trūkuma un bailēm un visiem kopā īstenot ekonomikas transformāciju, kas mazina klimata pārmaiņas un nodrošina labklājību ikkatram. Tāpēc Latvija virza transformatīvas pārmaiņas mūsu valstī, kā arī iestājas par globālu sadarbību ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai, daloties pieredzē ar partneru valstīm".

Kā valsts nopelni tiek norādītas inovatīvas pieejas:

"Kopš 2020. gada Latvijai ir būtisks progress pētniecības un inovāciju intensitātes kāpināšanā no valsts budžeta, kā arī izmantojot Eiropas Savienības struktūrfondus un Atjaunošanas un noturības mehānismu".

Neskatoties uz savu nabadzību, Latvija palīdz valstīm ar desmitiem reižu vairāk iedzīvotāju.

Latvija sniedz atbalstu arī ANO partnervalstīm, tā, piemēram, 2023.‒2024. gadā biedrība "Riga TechGirls" (turpmāk ‒ RTG) īsteno projektu "STEM skola meitenēm" Dienvidāfrikā un Kamerūnā. Projekta mērķis – veicināt skolas vecuma meiteņu interesi par zinātnes, tehnoloģiju, inženierijas un matemātikas (turpmāk – STEM) zinātnēm, veicināt STEM attīstību partnervalstīs. Gan Dienvidāfrikā, gan Kamerūnā tiek organizētas vasaras skolas, kā arī sekmīgākās meitenes un viņu skolotāji no šīm valstīm piedalīsies Latvijas STEM vasaras skolā 2024. gadā. Tāpat RTG 2022.‒2023. gadā sniedz atbalstu Uzbekistānas sieviešu dibinātu un vadītu tehnoloģiju uzņēmumu izveidei un attīstībai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Miris kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis

80 gadu vecumā mūžībā devies kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs, 5. un 6.Saeimas deputāts Alfreds Čepānis, informē parlamentā.

Sabiedrība Visiem Ukrainas bēgļu bērniem turpmāk būs jāmācās arī Latvijas skolās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apmeklēt Latvijas izglītības iestādes, informēja IZM.

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Lasiet arī

Sabiedrība Vairāk nekā trešdaļai Latvijas mājsaimniecību 2020. gadā nebija uzkrājumu

Vairāk nekā trešdaļai (35,2 %) Latvijas mājsaimniecību 2020. gadā nebija uzkrājumu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Gandrīz tikpat lielai daļai (35,7 %) mājsaimniecību uzkrājumi ļautu saglabāt esošo dzīves līmeni ne vairāk kā 3 mēnešus, bet 29,2 % – 3 mēnešus vai ilgāk.

Sabiedrība Finansiālā situācija šogad Latvijā pasliktinājusies 42,3% mājsaimniecību

Latvijā 42,3% mājsaimniecību atzinušas, ka to finansiālā situācija šogad ir pasliktinājusies, pirmdien "Swedbank" Finanšu institūta pētījuma par mājsaimniecību finanšu situāciju prezentācijā sacīja "Swedbank" Finanšu institūta eksperte Evija Kropa.

Sabiedrība Pētniece atklāj: nabadzība ir Latvijas realitāte

Nabadzība ir Latvijas 21.gadsimta realitāte, atklājot semināru - diskusiju "Ēnas cilvēki. Nabadzība 21.gadsimtā", sacīja Baltijas sociālo zinātņu institūta projektu direktore, pētniece Evija Kļave.