• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Labklājības ministre sola uzraudzīt Latvijas bērnus ar atjauninātu sistēmu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 11:20, 16.08.2023


Risku datubāzē jau ir informācija par gandrīz katru 13. bērnu.


E.Siliņa: "Labklājības ministrijā nevar nosaukt tādu vienu galveno prioritāti".


Labklājības ministre Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība") solīja parlamentam pastiprināt bērnu uzraudzību Latvijā, ievietojot nepilngadīgos speciālā datubāzē.

Ministru kabinets ir saņēmis Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vēstuli Nr. 142.1.9/6-35-14/23, kurā aplūkoti jautājumi, kas saistīti ar Iekšlietu ministrijas Informācijas centra pārziņā esošās Integrētās iekšlietu informācijas sistēmas apakšsistēmas "Nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēma" (ekspluatācijā ieviesta 2013. gadā, turpmāk – NPAIS) darbību, kā arī citi saistīti jautājumi bērnu noziedzības novēršanai un bērnu aizsardzībai pret noziedzīgu nodarījumu.

Šobrīd NPAIS ir informācija par aptuveni 28 000 no 360 000 Latvijas bērniem, kas ir aptuveni 8 % no visiem bērniem Latvijā. Šie pārsvarā ir pusaudži vecumā virs 12 gadiem (57 % bērnu no NPAIS esošo bērnu kopskaita). Šāds relatīvi šaurs tvērums ir saistīts ar to, ka līdzšinējā informācijas sistēmas darbība bijusi vērsta uz smagu un ilgstoši nepietiekami risinātu gadījumu uzskaitīšanu (nevis prevenciju), kad bērnam jau ir iestājušās negatīvās sekas, piemēram, bērns ir nonācis ārpusģimenes aprūpē, ir cietis no prettiesiskām darbībām vai pats ir izdarījis likumpārkāpumus.

Lai sekmētu NPAIS izmantošanu, Valsts policijas koledžā ir izstrādāta un tiek realizēta profesionālās izglītības pilnveides programma "Nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēma", kuras ietvaros programmas klausītājiem ir iespējams apgūt un pilnveidot praktiskās prasmes darbam ar NPAIS. Savukārt iekšējo kontroles mehānismu nodrošina attiecīgo struktūrvienību vadītāji. Valsts policijas koledža 2017. gadā minēto programmu īstenoja 1 reizi, apmācītas 7 Valsts policijas amatpersonas, 2019. gadā – 1 reizi, apmācītas 8 Valsts policijas amatpersonas, 2022. gadā – 2 reizes un apmācītas 24 Valsts policijas amatpersonas. Valsts policijas koledžas studiju kursā "Informācijas sistēmas" apakšsistēmā "Nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēma" par šo tēmu pilna laika klātienes kadetiem ir novadītas 20 kontaktstundas un nepilna laika neklātienes kadetiem 6 kontaktstundas.

Taču Evika Siliņa vēstulē likumdevējiem atzīst sistēmas nefunkcionalitāti.

"Izvērtējot esošo NPAIS, konstatējams, ka esošais NPAIS ietvars neļauj agrīni (preventīvi) pamanīt un risināt bērnu vajadzības. Šobrīd sistēma lietojama ļoti ierobežotos gadījumos un nesasniedz tās izveides mērķi – agrīnu bērna vajadzību pamanīšanu un risināšanu. NPAIS dati sāk atspoguļoties tikai tad, kad bērns jau ir piedzīvojis būtisku traumu, piemēram, vardarbību vai novārtā pamešanu. Pietrūkst būtisku pamatdatu, kas ļautu sistēmu lietot gadījumu vadībā, kā arī agrīnās prevencijas vai bērnu politikas analīzes nolūkos", - раuž ministre.

"Ne vienmēr atbildīgās institūcijas veic manuālu datu ievadi NPAIS; izglītības iestādei patlaban nav piekļuves NPAIS esošajiem datiem par bērnu; esošā sistēma ir novecojusi no tehnoloģiskā viedokļa un nav lietotājam draudzīga; uzlabojumi NPAIS lietošanā nav konstatēti", - stasta LM dokuments.

Prognozējams, ka dokumenta "NPAIS jaunā stratēģija: ceļā uz mūsdienīgu atbalsta sistēmu katram bērnam" izvērtējumu un jaunās informācijas sistēmas koncepta pilnveidošanu atbilstoši aktuālajai situācijai, tajā skaitā biznesa procesu aprakstu sagatavošanu, plānots veikt līdz 2024. gada beigām. Jaunās informācijas sistēmas koncepta ieviešanai nepieciešamā finansējuma apmēru būs iespējams noteikt pēc koncepta izstrādes.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī