Meklē attālinātu darbu? Llielas iespējas kļūt par krāpnieku upuri, neuzķeries!

Sabiedrība
LETA 08:28, 05.08.2023 0

Pagaidu nodarbinātības un darbā pieņemšanas uzņēmums "Biuro" aicina uzmanīties no krāpniekiem, kas uzdodas par kompānijas darbiniekiem un piedāvā attālinātā darba iespējas, informēja kompānija.

 

Kompānijā norāda, ka Latvijā aizvien vairāk krāpnieku mēģina iegūt bankas un personu apliecinošu dokumentu datus, uzdodoties par kompānijas "Biuro" pārstāvjiem un solot piedāvāt attālinātu darbu. Pēdējo divu nedēļu laikā "Biuro" ir saņēmis informāciju par 19 līdzīgām krāpnieciskām darbībām.

"Biuro" pārstāvji brīdina, ka kompānijas personāla atlases speciālisti, kas veic reālas darba intervijas, nekad nelūgs dalīties ar bankas konta izrakstu kopijām vai kopīgot datora ekrānu attālinātu interviju laikā.

Uzņēmums brīdina, ka "Biuro" personāla atlases darbinieki ar kandidātiem sazinās tikai, veicot telefona zvanu vai sūtot e-pastu. "Biuro" darbinieku e-pasta adreses formāts ir "vārds.uzvārds@biuro.lv".

Kompānijā skaidro, ka visbiežāk krieviski runājoši krāpnieki sazinās, zvanot caur lietotnēm "WhatsApp" vai "Telegram" stāstot, ka kontaktpersona ir aizpildījusi attālinātā darba veidlapu un tiek izteikts piedāvājums piedalīties nākamajā atlases procesa posmā. Ja potenciālais upuris apgalvo, ka nav pieteicies darbam, krāpnieks atzīst, ka ir kļūdījies, bet tik un tā piedāvā aprunāties par pievilcīgu darba iespēju.

Ja persona ir ieinteresēta, tiek veikta īsa telefonsaruna un pēc tam krāpnieki organizē attālinātu video tikšanos, izmantojot "Zoom" vai "Google Meet" platformas. Šīs tikšanās laikā, kas var ilgt līdz pat stundai, krāpnieki iepazīstina ar uzņēmumu, uzdodoties par "Biuro", un lūdz kandidātu dalīties ar savu ekrānu, neizslēdzot mikrofonu. Kamēr tiek apspriesti darba piedāvājumi, krāpnieki lūdz personu dalīties ar savu bankas konta numuru un kopīgot datora ekrānu, cerot iegūt vēl papildu datus.

Krāpnieki var lūgt arī bankas izrakstu par pēdējiem sešiem mēnešiem, lai tādējādi iegūtu apliecinājumu, ka kandidāta konts ir pareizs, kā arī prasīt nofotografēties kopā ar personu apliecinošu dokumentu, skaidro kompānijā.

Pēc viltus darba intervijas krāpnieki nosūta personai veidlapu, kurā mēģina iegūt vairāk datu, solot izveidot "Biuro" profilu un savienot kandidāta bankas kontu ar sistēmu. Ja persona piekrīt aizpildīt veidlapu, visbiežāk tam seko īsziņa ar tekstu "Jūsu kredīta pieteikums ir apstiprināts".

Lai arī kompānijai nav pierādījumu, ka krāpnieki būtu noformējuši kredītu pieteikumus uz savu upuru vārda, "Biuro" pieļauj, ka ir iespējams, ka iegūtie dati varētu tikt izmantoti nākotnē, lai mēģinātu iegūt papildu informāciju vai nodarītu citu kaitējumu.

Kompānijā aicina cilvēkus būt uzmanīgiem un šaubu gadījumā rakstīt personāla atlases nodaļai pa e-pastu "info@biuro.lv", lai noskaidrotu informācijas patiesumu.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Biuro" pērn strādāja ar 5,818 miljonu eiro apgrozījumu un 67 153 eiro peļņu.

Kompānija reģistrēta 2012.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2845 eiro. "Biuro" pieder Lietuvā reģistrētajam "Biuro Baltic".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Lasiet arī

Kriminālziņas Kā nekļūt par noziedznieka upuri, iepērkoties internetā (+VIDEO)

Krāpnieks bieži atsūta saiti uz viltus vietni, kas ir izveidota līdzīga kādam no populāriem kurjerdienestiem.

Kriminālziņas Latvijas lielāko banku klientiem pirmajā pusgadā izkrāpti 9,452 miljoni eiro

Latvijas četru lielāko banku klientiem, pašiem apstiprinot maksājumus, šogad pirmajos sešos mēnešos izkrāpti kopumā 9,452 miljoni eiro, kas ir par 86,2% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, liecina Finanšu nozares asociācijas (FNA) publiskotie dati.

Kriminālziņas Jūnijā par 17% sarucis telefonkrāpšanas gadījumu skaits

Jūnijā, salīdzinot ar maiju, par 17% sarucis telefonkrāpšanas gadījumu skaits un par 6% - investīciju krāpšanas gadījumu skaits, informē Finanšu nozares asociācija (FNA).

Kriminālziņas Eksperts: banku krāpnieki socializēšanos izmanto savā labā (+VIDEO)

Iedzīvotāji tiek uzrunāti individuāli, piedāvājot iespējas īsā laikā gūt peļņu ar kriptovalūtu tirdzniecību.